A grönlandi startup gleccserjeget kezdett el szállítani az Egyesült Arab Emírségek koktélbárjaiba. Az Arctic Ice azzal érvel, hogy ritka, tiszta terméke része lehet Grönland zöld átmenetének és nagyobb függetlenségének.

Egy koktél elfogyasztása egy dubaji felhőkarcoló tetején elég dekadensnek tűnhet, mivel egy grönlandi vállalkozó a fjordokból kikanalazott ősi gleccserjeget szeretné hozzáadni a pohárhoz, a végső nemzetközi izgalom érdekében.

Az Arctic Ice Grönland fjordjaiból gyűjti be a jeget, majd az Egyesült Arab Emírségekbe szállítja, hogy exkluzív bároknak értékesítse. A jég italokban való felhasználása Grönlandon általános gyakorlat, bár az évek során számos vállalkozó sikertelenül próbálta exportálni azt. A társalapító, Malik V Rasmussen elmondta, hogy az évezredek alatt összenyomódott jég teljesen buborékmentes és lassabban olvad, mint a hagyományos változat. Tisztább is, mint a fagyasztott ásványvíz, amelyet általában Dubai jégkockáiban használnak.

Forrás: Pixabay

A cég honlapja szerint: "Az Északi-sarkvidék jege közvetlenül az Északi-sarkvidék természetes gleccsereiből származik, amelyek több mint 100 000 éve fagyott állapotban vannak. A jégtakaró ezen részei nem érintkeztek semmilyen talajjal, és nem szennyeződtek emberi tevékenység által termelt szennyező anyagokkal. Ez teszi a sarkvidéki jeget a legtisztább víztartalmúvá a Földön."

A startup 2022-ben indult, de csak a közelmúltban szállította ki az első 20 tonna jeget. A kritika hulláma viszont meglepte az alapítókat. A közösségi média kommentátorai nem voltak hízelgőek, és olyan megjegyzéseket tettek, mint például: "Nem kellene aggódnia a globális felmelegedés hatásai miatt, ahelyett, hogy gleccservizet árulna?" vagy "Mi ez a disztópia?". Más reakciók és privát üzenetek még ennél is tovább mentek, beleértve néhány megjegyzést, amelyek Rasmussen szerint "a halálos fenyegetések határát súrolják".

A vállalat azonban azzal érvel, hogy jege környezetbarát és társadalmi értékkel bír. A Grönland körüli fjordok általában tele vannak jéghegyekkel, amelyek letörték a gleccsereket, amelyek a grönlandi jégtakaróhoz kapcsolódnak. Az Arctic Ice-nak van egy speciális hajója daruval, és Nuup Kangerlua-ba, a grönlandi főváros, Nuuk körüli fjordjába viszik, hogy egy bizonyos típusú jeget keressenek, amely nem érintkezett sem a gleccser aljával, sem tetejével. Ez a jég tisztább és nehéz észrevenni a vízben, mivel teljesen átlátszó, és ezért helyben "fekete jégnek" nevezik.

Miután megtalálták a megfelelő darabot, felveszik a daruval, és egy kék műanyag ládába helyezik, amíg a hajó meg nem telik, majd visszavitorláznak Nuukba, ahol megtöltenek egy hűtött szállítókonténert a ládákkal. Ezt a konténert az izlandi Eimskip hajózási társaság szállítja Dániába. Dániában az Arctic Ice szerint egy másik hajóra rakodnak át, amely Dubaiba viszi a szállítmányt. Dubaiban a jeget a Natural Ice helyi forgalmazója értékesíti, amely már más típusú jeget is értékesít Dubaiban.

A Grönlandról Dániába tartó hajózás első szakasza az Arctic Ice szerint alacsony szén-dioxid-intenzitású, mivel a legtöbb Grönlandot elhagyó hűtőkonténer üres lett volna, mivel az ország több fagyasztott árut importál, mint amennyit exportál - olvastuk a theguardian.com-on.

A cég mostanra elkötelezte magát amellett, hogy teljes mértékben karbonsemlegessé válik, és az ellátási lánc létrehozását és az Északi-sarkvidéki jég szénlábnyomának kiszámítását követően minden többletkibocsátást kiszámítanak és kompenzálnak, akár szén-dioxid-leválasztás és -tárolás, akár olyan kialakulóban lévő technológiák révén, amelyek szopni CO2 a levegőből.

"Grönland zöld átállásának segítése az, amiről úgy gondolom, hogy az életcélom" – mondta Rasmussen. "Ez a hozzáállás végigfut a vállalaton, de lehet, hogy még nem kommunikáltuk elég jól."

Rasmussen elsődleges célja azonban az, hogy új bevételi forrásokat teremtsen Grönland számára, amely pénzügyileg nagymértékben függ Dániától, amelynek éves támogatása Grönland költségvetésének 55% -át teszi ki. Ahhoz, hogy politikai és gazdasági szempontból nagyobb függetlenséget szerezzünk, létfontosságú a gazdasági növekedés.

"Grönlandon minden pénzünket a halból és a turizmusból keressük" – mondta Rasmussen. "Régóta szerettem volna találni valami mást, amiből profitálhatunk."

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás