Hirdetés
Gombázzunk környezettudatosan!
Ugyan még tombol a nyár, de lassan közeleg a gombaszezon. Évről-évre többször is elhangoznak a gombaszedés szabályai, de a környezettudatosságról kevés szó esik, pedig erre is figyelmet kell fordítani.
Eljön az ősz, sok a csapadék, még kellemes meleg az idő… ez a gombázók legkedveltebb időszaka. Egy-egy komoly esőzés után az erdők tálcán kínálják a finomabbnál finomabb gombákat, ilyenkor akár több ezer ember is megindulhat egyszerre hazánk erdeibe az ízletes gombák után kutatva.
Sokakban azonban fel sem merül az, hogy a gombák nem feltétlenül azért nőnek, hogy az emberek megegyék azokat. Sok ezer féle gombafaj él Magyarországon és mindegyiknek megvan a maga feladata az erdei ökoszisztéma fenntartásában. Gondolhatunk itt például a gyűrűs tinóru gombára, amely a vörösfenyővel él szimbiotikus kapcsolatban, vagy a sárga rókagombára, amely a tölgyekkel alkot hasonló kapcsolatot.
Hirdetés
Egy-egy gombászással eltöltött nap alkalmával a természetjárók letérnek a kijelölt utakról, ezzel akár védett élőhelyekben is kárt tehetnek, de ami biztos, hogy hatalmas terhelést jelentenek az erdőkre nézve.
Jöjjön néhány tanács, melyeket ha megfogadnak a gombaszedők, a környezetük károsítása nélkül hódolhatnak szenvedélyüknek:
- Csak az ehető gombafajokat szedjük le, a számunkra mérgező gombákat hagyjuk békén, ne háborgassuk őket. Attól, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlanok, az erdei ökoszisztéma fontos alapkövei lehetnek.
- Jóformán ingyen adja nekünk az erdő a gombákat. Cserébe bánjunk a környezettel tisztelettel.
- Ha védett területen gombászunk, ne térjünk le a kijelölt utakról, azok mentén is sok gombafaj szedhető.
- A gombák sem állnak rendelkezésre végtelen mennyiségben számunkra, így ne felejtsük el: naponta fejenként maximum 2 kilogramm gomba szedhető!
- Fokozottan védett területeken tilos letérni az erdei utakról, továbbá bármiféle erdei termék gyűjtése szigorúan tilos!
- Csak jól szellőző eszközbe (például egy kosárba) gyűjtsük a gombát. Nem jól szellőző edénybe, vagy zacskóba történő szedés komoly kockázattal jár, az így gyűjtött gomba ugyanis könnyen megnyomódik, ettől gyorsul az anyagcseréje, gyorsabban romlik, így gyomorrontást is kaphatunk.
- A leszedett gombát mielőbb vizsgáltassuk be szakértővel, csak ezt követően fogyasszuk el!
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Szárbontás az AÖP tükrében
A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.
Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.300 hirdetés 107 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés