Hirdetés
Gombák és algák fehérjéivel csökkentenék a húsfogyasztást és az erdőirtást
Egy 2021. tavasszal publikált kutatásban azt közölték a szerzők, hogy ha az emberiség által elfogyasztott vörös húsok mennyiségének csak egyötödét gombákból és algákból kivont mikrobiális fehérjékkel helyettesítenék, akkor 56 százalékkal csökkenthetővé válna 2050-re az éves erdőirtás mértéke a bolygón. A Potsdam Institute for Climate Impact Research klímatudósai a kutatás során négy különböző forgatókönyv szimulációját végezték el. Ezekben megnézték, hogy mi történne, ha az étrendben a vöröshúsfogyasztás 0, 20, 50 vagy 80 százalékát helyettesítenék mikrobiális fehérjével.
A Guardian cikkét szemlézve a Trade Magazin írta meg, hogy a mikrobiális fehérje egy alacsony kalória-, magas fehérje- és rosttartalmú, fermentált termék, ami már ma is megtalálható néhány kereskedelmi forgalomban is kapható húshelyettesítő élelmiszerben.

A húsok és az erdőirtás kapcsolata
Jelenleg évente globálisan 10 millió hektár erdőt veszítünk el, amelyekből a trópusi erdők becsült aránya 95 százalék, és amelynek 75 százaléka a mezőgazdasági termelésre, ezen belül a haszonállat-tartásra és a takarmánycélú szójatermesztésre szánt területek növelésének következtében történik. Az erdőirtás hozzájárul a klimatikus egyensúly felborulásához, az elsivatagosodáshoz és az édesvíz rendelkezésre álló mennyiségének csökkenéséhez, az üvegházhatású gázok kibocsátott mennyiségének növekedéséhez, az áradásokhoz és az erózióhoz, valamint a biológiai sokszínűség vészes csökkenéséhez, beleértve a természetben létfontosságú szerepet játszó beporzó rovarok veszélyeztetését is.
Hirdetés
A táplálóérték különbsége
Egy másik, 2021-es tanulmány szerzőinek megállapítása szerint a mikrobiális élelmiszerek drámaian jobb számokat tudnak produkálni a területi egységre vetített kalória-, és fehérjehozam tekintetében a hagyományos alapkultúrákhoz képest. Ugyanakkor a globális mezőgazdasági területek 80%-ának felhasználásáért felelős haszonállattartás csak a kalóriabevitelünk 20%-át biztosítja, ami egyáltalán nem hatékony. A tudomány szerint tehát a gombákból kivont fehérjék jelentős szerepet játszhatnának a klímváltozás és az emberiség létszámak növekedése miatt felvetődő élelmezésbiztonsági kérdések következtében előttünk álló, egymással szoros összefüggést mutató kihívások megoldásában - írták.
A húsevés arányának csökkentése is komoly eredményeket hozhat
Amennyiben pedig a „mikrobiális fehérje” elnevezés mégsem teszi valaki számára igazán kívánatossá ezeket az élelmiszereket, akkor a jó hír az, hogy önmagában a vörös húsok arányának csökkentése az étrendben mindenképpen pozitív egyenlegű, bármilyen vegetáriánus opcióval is élnek helyette. A tudomány már évekkel ezelőtt rámutatott arra, hogy ha mindannyian csak annyit teszünk, hogy az alapszükségleteinknek megfelelő mennyiségű tápanyagot fogyasztunk, ami a fejlett országokban elsősorban azt jelenti, hogy több növényi eredetű táplálékot és kevesebb húst eszünk, akkor az üvegházhatású gázok kibocsátása ennek következtében 29 %-kal csökkenne 2050-re - közölték.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
A földnek ára, a termőtalajnak értéke van
2025.06.19.A nyári aratások után talajaink víz- és tápanyagtartalmának megőrzése vagy növelése kulcsfontosságú az őszi vetések sikerességének érdekében.
Advanta Seeds × K-Adriatica: Partnerség, ami átformálhatja az európai vetőmagpiacot
2025.06.18.Az Advanta Seeds új stratégiai együttműködésre lépett a K-Adriatica-val, hogy tovább erősítse az európai termékkínálatát.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatHO napraforgó lombtrágya réz-kén-kálium-bór-cink gombaölő hatással
980 HUF
+ áfaCukorrépa C-komplex dr. Szakál Pál Győrszentiván lombtrágya
1 020 HUF
+ áfaMagro.hu Piactér
Több mint 3.500 hirdetés 212 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés