Hirdetés
Gluténmentes kenyerek és péksütemények készítői kaptak díjakat a NAK-központban
Harmadik alkalommal rendezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Cöliákia Egyesület és az AMUREX GM Hungária Kft. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a lisztérzékenységgel élők, speciális étrendet követők igényeire, továbbá elősegíteni a gluténmentes termékekkel kapcsolatos innovációt.
Az elsőként 2022-ben megrendezett megmérettetés idén már négy kategóriásra bővült: friss kenyér, tartós kenyér, töltött péksütemény, töltetlen péksütemény kategóriában nevezhettek a gyártók - írta a NAK. A verseny remek lehetőség arra, hogy a gyártók bemutassák a termékeiket, a fogyasztók pedig – amellett, hogy jobban megismerhetik a gluténmentes termékek kínálatát – iránytűt is kapnak, hogy mely termékek a legfrissebbek, legpuhábbak, legízletesebbek.
A verseny díjátadó ünnepségét 2024. október 16-án, a Kenyér Világnapján tartották. Az eseményen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke kiemelte, a mentes termékek teljes előállítási folyamata során figyelemmel kell lenni a különleges elvárásokra, a fajtaelőállítástól kezdve a termesztéstechnológián keresztül a gyártási folyamatokig. Hozzátette: a Magyarok Kenyere Program azért is karolta fel a kezdeményezést, hogy közösen megvizsgálják, mik azok az ötletek és megoldások, amelyek a termékpálya, az ágazat fejlődését szolgálják – segítséget nyújtva ezzel a fogyasztóknak is. Ezzel együtt az ÁFA csökkentést is indokoltnak tartjuk megfontolni - fogalmazott.
Hirdetés
Szécsényi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari igazgatója arról beszélt, hogy a NAK a korábbi években kiadványban foglalta össze a gluténmentes termékek gyártásával, forgalmazásával kapcsolatos információkat. Annak érdekében, hogy az ágazat még eredményesebben működjön, a kamarán belül megalakult a „mentes” munkacsoport, amelynek célja elősegíteni a különféle mentes termékekkel kapcsolatos innovációt, emellett megoldást keresni a felvetődő problémákra és kihívásokra.
Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára a díjátadón elmondta: a kenyér alapélelmiszer, aminek a megítélése az elmúlt időszakban szerencsére kezd helyreállni. A gluténmentes élelmiszerek terén is újfajta fejlesztések, termékek, innovációk jelentek meg.
Sajnos hazánkban is egyre többeket érint a cöliákia, illetve lisztérzékenység, minden száz emberből egy speciális diétára kényszerül a betegség miatt. Esetükben a gondot a kalászos gabonákban − például a búzában − található glutén egyik fehérjecsoportja okozza.
Koltai Tünde, a Magyar Cöliákia Egyesület elnöke kiemelte, hogy a verseny vakzsűrizéssel zajlott, valamint minden résztvevő termék laborvizsgálati eredményét is kötelező volt leadni. A laboradatok is jól mutatják, hogy ezek a termékek maximálisan biztonságosak. Hozzátette, ma már a magyar gyártók is felveszik a versenyt a nemzetközi piaci szereplőkkel, ráadásul fontos fejlődési irány, hogy már a közétkeztetésben is lehet alapozni rájuk.
Dr. Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke zsűritagként is megerősítette az elhangzottakat. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a diétás étrend során fontos a jó ízérzet, de legalább annyira fontos, hogy egy élethosszig tartó diéta esetében megfelelő, rostban gazdag, változatos étrendet is alkalmazzanak – és a gluténmentes termékek előállítása során e téren is jelentős fejlődés tapasztalható.
Szabolcs Péter, a kezdeményezés elindítója, az AMUREX GM Hungária Kft. ügyvezetője, a NAK mentes munkacsoportjának vezetője köszönetet mondott a szervezőknek, a támogatóknak és a versenyben részt vevő cégeknek. Egyben ösztönözte őket, hogy a folytassák a megkezdett közös szakmai munkát, és jövőre se feledkezzenek meg a versenyről, melyet még nagyobb lelkesedéssel visz a csapat tovább.
A 2024. évi gluténmentes kenyér és péksütemény verseny díjazottjai:
Friss kenyér kategória:
1. helyezett: Magvas barna kenyér – P.Geri Kft. (DietABC)
2. helyezett: Chia magos vegán bagett – Free! Gluténmentes Pékség – Greenpass Kft.
3. helyezett: Pityu buci – Gluténmentes Tündér Manna Kft.
Tartós kenyér kategória:
1. helyezett: Finoman gyorsfagyasztott gluténmentes magvas formakenyér – Tamarix Kft.
2. helyezett: Toasti gluténmentes toast kenyér – Első Pesti Malom és Sütőipari Kft.
3. helyezett: Többmagvas szeletelt kenyér– Szafi Products Kft.
Töltött péksütemény kategória:
1. helyezett: Leveles túrós párnácska – Frigo-Hasso Kft.
2. helyezett: Lekváros szélkerék – Zsofree Gluténmentes Pékség és Cukrászda (Budapharma Kft.)
3. helyezett: Csokis málnás pára – Gluténmentes Tündér Manna Kft.
Töltetlen péksütemény kategória:
1. helyezett: Csirke András ev. – Juhtúrós sós rúd
2. helyezett: Pirított hagymás magvas kocka – P.Geri Kft. (DietABC)
3. helyezett: Svéd bullár – Becker és M Kft.
NAK különdíj: Lavina Kft. - No-No Gluténmentes termékcsalád
MAGOSZ innovációs különdíj: Becker és M Kft. – töltött csigák (pekándiós-fahéjas és almás-vaníliás csiga)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Talajmegújítás és megelőzés: a kukoricatermesztés jövője Magyarországon
A mezőgazdaság folyamatos változások előtt áll, de a Kukorica Kör Egyesület megoldást kínál a kihívásokra. Ebben az évben újra a „Kukoricázz Velünk!” termelési versennyel, az agrár rendezvényeken történő hangsúlyos megjelenésükkel és hasznos szakmai tartalmakkal segítették a gazdákat a hatékonyabb termesztési technológiák elsajátításában.
Közel hét évtizedes tapasztalat és csúcsgenetika: az Alta Seeds útja a magyar piacra
A UPL cégcsoport tagjaként az Advanta Seeds nemesítőház európai és észak-amerikai prémium portfólióját az Alta Seeds vetőmagok képviselik. Magyarországi leányvállalatunk, az Advanta Seeds Hungary Kft. 2024-ben alakult.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatGea lucerna vetőmag, fémzárolt, nem szarvasi, kezelt, olasz, AKG, AÖP
Több mint 1.000 hirdetés 103 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés