Az USDA globális tejipari piacelemzési jelentése a tejtermelés mennyiségére és a tejtermékek kereskedelmére vonatkozó 2024-es előrejelzést dolgozza fel, a főbb termelőkre és exportőrökre összpontosítva. A 2024-es várható termelési adatok és a kereskedelem dinamikája hullámzó pályát ír le.

Éves összehasonlításban az árak csökkenése és több amerikai tejtermék szállítási volumenének „csak mérsékelt” növekedése várhatóan 2024-ben is fennmarad, csökkentve a teljes tejexport értéket. Az év második felében azonban erősebb kereslet várható a sovány termékek iránt, mivel javul az Egyesült Államok árversenyképe.

Az előrejelzések szerint 2024-ben Új-Zélandon a tejtermelés kismértékben, 21,2 millió tonnára csökken, mivel a tejtermelőknek számos kihívással kell szembenézniük (Fotó: Pixabay)

Zsírmentes száraztej és savó

Az export szempontjából kulcsfontosságú zsírmentes száraztej és savó az előrejelzések szerint 2024 első felében az előző év azonos időszakához képest tartósan alacsonyabb árakat mutat, és a mennyiségek várhatóan gyengék lesznek a kelet- és délkelet-ázsiai kereslet miatt. 

Itt a fogyasztók a magas élelmiszer-inflációval, a valuta amerikai dollárral szembeni jelentős leértékelődésével küszködtek, ami az importált élelmiszerek árának növekedését kényszerítette ki, és mindez csökkenti a fogyasztói vásárlóerőt.

A folyékony tejtermelés 1%-kal nő 2024-ben. A sajtokat tekintve jelentős beruházások történtek a feldolgozó kapacitás bővítésére, hogy kielégítsék a sajt iránti növekvő hazai és globális keresletet; 2024-ben a megnövekedett kapacitás és a tejtermelés felgyorsult növekedése várhatóan 2%-kal fogja növelni a sajttermelést, ami az export 8%-os, 466 000 tonnára történő ugrását eredményezi. Japánból, Kínából, Mexikóból, Dél-Koreából és a Fülöp-szigetekről nagyobb importigény várható.

Az előrejelzések szerint a sovány tejpor kibocsátása 2024-ben 11%-kal 1,30 millió tonnára nő, ami tükrözi a magasabb tejtermelést. Az export a tervek szerint 3%-kal, 838 000 tonnára nő, ami fordulatot jelent a 2023-as export mérsékelt visszaeséséhez képest, ez a nagyobb exportálható készleteket és a szállítások élénkülését tükrözi Kelet- és Délkelet-Ázsia árérzékeny piacaira.

Általánosságban elmondható, hogy a 2024-es pénzügyi év az előrejelzések szerint a 2023-as pénzügyi év havi adatainak nagy részéhez fog hasonlítani, mivel egyes kategóriákban a növekedés jeleit mindig felülmúlja mások csökkenése.

Ausztrália: A munkaerő rendelkezésre állása a tejtermelés kulcsa

Az előrejelzések szerint a folyékony tejtermelés 1%-kal, 8,5 millió tonnára nő 2024-ben, mivel a húsmarhaárak csökkentek, és a munkaerőhiány mérséklődött. Mindkét probléma jelentős mértékben hozzájárult a tejtermelés csökkenéséhez az elmúlt 3 évben. 

Bár a munkaerőhiány továbbra is problémát jelent az ausztrál tejtermelők számára, ez javult, mivel a dolgozók száma visszatért a járvány előtti szintre, és a Pacific Australia Labor Mobility program részeként belépő munkavállalók száma rekordszinten van. Az erős termelői tejárak várhatóan 2024-ben is folytatódnak, ami további hátszelet biztosít a fokozott tejtermeléshez.

Az előrejelzések szerint a sajttermelés 5%-kal, 445 000 tonnára fog nőni 2024-ben, folytatva azt az iparági trendet, hogy a tejfeldolgozók a nagyobb tejkészletet a sajt felé, és az egyéb feldolgozott termékektől távolabb helyezik el. Az előrejelzések szerint a sajtexport jelentősen fellendül 2024-ben a gyenge 2023-as év után, amit a japán, kínai, dél-koreai és a Fülöp-szigeteki japán importkereslet és a versenyképesség visszanyerése támogat. A sovány tejpor gyártásában az előrejelzések szerint 3%-os visszaesés korlátozza az exportálható készleteket.

Új-Zéland elviseli az El Niño időjárási mintákat

Az előrejelzések szerint 2024-ben Új-Zéland tejtermelése kismértékben, 21,2 millió tonnára csökken, mivel a tejtermelőknek számos kihívással kell szembenézniük. Az ehhez a kilátáshoz leginkább hozzájáruló tényezők közé tartozik az El Niño időjárási mintáinak hatása, a termelői tejárak csökkenése, a farmon belüli tartós infláció és a tejelő állomány zsugorodása.

A sajttermelés az előrejelzések szerint a tejtermelés csökkenése ellenére változatlan marad. A sajtexport az előrejelzések szerint 2024-ben csökkenni fog, mivel Ausztrália és az EU fokozott versenyképessége várhatóan nyomást gyakorol a piaci részesedésre olyan piacokon, mint Kína és Japán.

A vajtermelés 3%-kal fog növekedni, mivel a tej mennyisége várhatóan a magas tejzsírtartalmú termékek gyártása felé tolódik el, és a teljes tejpor iránti kereslet továbbra is nyomott marad a főbb piacokon, köztük Kínában, Indonéziában, Bangladesben és Szingapúrban. 

Másrészt a teljes tejpor termelése az előrejelzések szerint 2024-ben alig 1,4 millió tonnára csökken, ami a kisebb tejkészletet és a teljes tejporgyártás más termékekhez képest alacsonyabb jövedelmezőségét tükrözi. A teljes tejpor kibocsátásának csökkenése és a gyengébb kínai importkereslet, valamint Algéria és Indonézia stagnáló kereslete miatt az export 2%-kal csökken.

Az Európai Unió tejelőállomány-csökkentési kihívása

Az Európai Unióban a tejtermelés marginális csökkenése várható, 200 000 tonnás csökkenés, így a teljes tejtermelés 144,6 millió lesz. A tehenek termelékenységének szerény javulása nem elegendő a tejelő állomány további csökkenésének ellensúlyozására. A termelői tejárak tartós csökkenése, valamint a folyamatosan magas termelési költségek továbbra is nyomást gyakorolnak a tejtermelőkre, különösen a főbb termelő tagállamokban, például Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Lengyelországban.

A holland kormány nitrogénkibocsátásának felső határa és az ír kormány által javasolt önkéntes fizetési rendszer a tejelő tehenek levágásának ösztönzésére tovább bonyolítja a helyzetet, mivel ezek a tényezők várhatóan további piaci konszolidációhoz és a kisebb termelők bezárásához vezetnek.

Az előrejelzések szerint 2024-ben a sajttermelés kismértékben emelkedik a gyengébb tejtermelés ellenére, mivel a jövedelmezőség várhatóan magasabb marad a vajhoz és a tejporhoz képest. Ezenkívül Kínában a tejpor iránti kereslet lassulása ösztönözheti a sajtgyártásra való fokozottabb összpontosítást. 

Unión belüli viszonylatban a fogyasztás megnövekedése várható, melynek hátterében a növekvő jövedelmek, a gazdasági fellendülés, valamint a vendéglátás és a turizmus Covid előtti szintre való visszatérése áll. Az EU sajtexportja a becslések szerint 1%-kal nő 2024-ben, a sajtkereslet globális felfutásának köszönhetően.

A vaj és a sovány tejpor termelése és exportja az előrejelzések szerint 2024-ben csökkenni fog, mivel az alacsonyabb tejtermelés és a gyengébb ázsiai kereslet arra ösztönzi a feldolgozókat, hogy a tej feldolgozását a sajtgyártásba helyezzék át.

Argentína devizaleértékelési hátrányokkal néz szembe

Argentínában az előrejelzések szerint 2024-ben több mint 2%-kal, 11,5 millió tonnára esik vissza a tejtermelés. A termelői árrések jelentős nyomás alá kerültek a valuta leértékelése miatt, ami megemelte a takarmány és az importált inputok költségeit a termelők számára; ezek az áremelések várhatóan visszafogják a tehenenkénti termelés növekedését a következő évben.

(Forrás: dairyglobal.net)

Megosztás

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás