Több tudományterület szakembereinek együttműködésével a hazai mezőgazdaság, élelmiszeripar és turizmus fejlődését segítő Geo Terroir kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t. Ezzel Magyarország első olyan kutatócsoportja kezdte el munkáját, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát elvégezve segíti a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat –, hogy terméküket tudományos alapokra helyezve tudják előállítani és pozicionálni a világpiacon.

A terroir magába foglalja mindazon tényezőket, amelyek együttesen határozzák meg egy borvidékről vagy ezen belül egy kisebb területről származó bor egyediségét. Ezek a tényezők a geológiai adottságoktól kezdve az éghajlaton és a szőlőművelési gyakorlaton keresztül a borász „művészetéig” és a fogyasztó közönségig terjednek.

Több tudományterület munkájaként a hazai agrárium, élelmiszeripar és turizmus fejlődését segítő Geo Terroir kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen - képünk illusztráció

A befolyásoló tényezők

A fizikai környezet, a szőlő és a bor közötti helyspecifikus kapcsolatok leírásának tudománya később alakult ki, mint a régiók és a szőlőültetvények társadalmi és történelmi elismertsége. A terroir rendkívül fontos a szőlészetben, mivel a bor érzékszervi tulajdonságait a szőlőtermesztésének környezeti feltételeivel hozza összefüggésbe.

A minőségi hierarchia és a borstílus jelentős mértékben a terroirral magyarázható. A terroir fogalma azonban kiterjeszthető a mezőgazdasági termékeken túl más élelmiszerekre is. 

Több szektort is segít a kutatás

A terroir hangsúlyozza az adott terület sajátosságait és az ottani termesztési körülmények hatását az élelmiszer minőségére.

Az SZTE geológusai, geokémikusai és talajtannal foglalkozó szakemberei mellett biológusok, kémikusok, néprajzkutatók és a társadalomtudományok területéről érkező szakértők is részt vesznek a közös munkában, és egy-egy adott kutatás során külső szakembereket, így szőlészeket, borászokat is bevonnak - írták. 

A cél olyan komplex információkkal segíteni a gazdasági szereplőket, amelyek sikeresebbé tehetik a magyar agráriumot, az élelmiszeripart, a turizmust, és az ország imázsát is erősítik világszerte.

Ezeket és itt végzik a kutatók

Pál-Molnár Elemér, a csoport vezetője az MTI érdeklődésére közölte, tevékenységük az alap- és alkalmazott kutatás egészséges keveréke. Első projektjükként az egyik legrégebbi Kárpát-medencei borvidék, a Ménes-magyarádi borvidék terroirgeológiai feldolgozása a végéhez közeledik.

Az eredményeket nem csak borászati szakterületen használják majd fel, azok a geoörökség bemutatásához kapcsolódva az idegenforgalomban is hasznosíthatóak lesznek. Hozzátette, következő nagy projektjük a Somlói borvidék vulkanikus terroirjához kapcsolódik.

A kutatócsoport munkáját pályázati és partneri források is segítik, az ilyen projektek kihasználják mind a természet-, mind az agrártudományi pályázati lehetőségeket – közölte a szakember. További részleteket a Szegedi Tudományegyetem hírében lehet olvasni.

Megosztás

További híreink

Terítéken a világ 10 (talán) legdrágább étele

2025.01.17.

Kiváló alapanyagok jelentik minden fantasztikus étel kiindulópontját, legyen szó akár a legfrissebb helyi tojásokról egy egyszerű rántottához, akár egy ritkább hozzávalóról, amely különlegessé teszi az ételt és lenyűgözi a vendégeket.

Megjelent az AKG területek növényvédelméhez a tiltólista

2025.01.17.

Még tavaly, 2024. december 20-án jelent meg az AKG tiltólistaként ismert lista az agrár-környezetgazdálkodásban (AKG) nem alkalmazható hatóanyagok jegyzékéről.

Sok támogatást nyerhetnek 2025-ben a családok és a vállalkozások

2025.01.17.

Az új gazdaságpolitikai akcióterv keretében 21 intézkedésről döntöttek, erősítik a családok és a vállalkozások helyzetét.

Partner

Új pályázat a láthatáron: fejlessze terménytároló vagy vetőmagüzemét acélcsarnokkal

2025.01.16.

2025-től új lehetőségeket kínálnak a „Terménytisztítók, tárolók, szárítók és vetőmagüzemek fejlesztésének támogatása” programok, amelyek célja az üzemkapacitások növelése. A Frisomat, acélcsarnokokat gyártó szakértő cég példáján keresztül mutatjuk be, miért érdemes acélszerkezetes épületekben gondolkodni, ha tartós, funkcionálisan tervezett és energiahatékony fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani.

Mielőtt bármire pályázna, nézze meg ezt a táblázatot

2025.01.16.

A közös agrárpolitika (KAP) keretében számtalan nyított pályázat elérhető a gazdálkodók számára, ám az aktuális státuszuk figyelemmel követése nem egyszerű. Az alábbi összefoglaló táblázat segíti az eligazodást.

Partnerhírek
Partner

Új pályázat a láthatáron: fejlessze terménytároló vagy vetőmagüzemét acélcsarnokkal

2025.01.16.

2025-től új lehetőségeket kínálnak a „Terménytisztítók, tárolók, szárítók és vetőmagüzemek fejlesztésének támogatása” programok, amelyek célja az üzemkapacitások növelése. A Frisomat, acélcsarnokokat gyártó szakértő cég példáján keresztül mutatjuk be, miért érdemes acélszerkezetes épületekben gondolkodni, ha tartós, funkcionálisan tervezett és energiahatékony fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani.

Partner

Aszálytűrő kukoricahibridek magas terméspotenciállal

2025.01.13.

A hazai időjárási viszonyok kiszámíthatatlansága miatt az utóbbi években kiemelt fontosságúvá vált a termésstabilitás. Az előrejelzések szerint az időjárás kiszámíthatatlansága, szélsőséges mivolta az elkövetkező években is jellemző lesz térségünkre. Cégünk évek óta kiemelt figyelmet fordít, a magas terméspotenciálon túl, a szárazsággal szembeni ellenállóságra a kukoricanemesítés során.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Agromésztej
Pest, Nagytarcsa

Agromésztej

7 075 HUF / flakon

+ áfa
Kiemelt
FitoNatur Huminart
Pest, Nagytarcsa

FitoNatur Huminart

18 120 HUF / flakon

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 154 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás