Több tudományterület szakembereinek együttműködésével a hazai mezőgazdaság, élelmiszeripar és turizmus fejlődését segítő Geo Terroir kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t. Ezzel Magyarország első olyan kutatócsoportja kezdte el munkáját, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát elvégezve segíti a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat –, hogy terméküket tudományos alapokra helyezve tudják előállítani és pozicionálni a világpiacon.

A terroir magába foglalja mindazon tényezőket, amelyek együttesen határozzák meg egy borvidékről vagy ezen belül egy kisebb területről származó bor egyediségét. Ezek a tényezők a geológiai adottságoktól kezdve az éghajlaton és a szőlőművelési gyakorlaton keresztül a borász „művészetéig” és a fogyasztó közönségig terjednek.

Több tudományterület munkájaként a hazai agrárium, élelmiszeripar és turizmus fejlődését segítő Geo Terroir kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen - képünk illusztráció

A befolyásoló tényezők

A fizikai környezet, a szőlő és a bor közötti helyspecifikus kapcsolatok leírásának tudománya később alakult ki, mint a régiók és a szőlőültetvények társadalmi és történelmi elismertsége. A terroir rendkívül fontos a szőlészetben, mivel a bor érzékszervi tulajdonságait a szőlőtermesztésének környezeti feltételeivel hozza összefüggésbe.

A minőségi hierarchia és a borstílus jelentős mértékben a terroirral magyarázható. A terroir fogalma azonban kiterjeszthető a mezőgazdasági termékeken túl más élelmiszerekre is. 

Több szektort is segít a kutatás

A terroir hangsúlyozza az adott terület sajátosságait és az ottani termesztési körülmények hatását az élelmiszer minőségére.

Az SZTE geológusai, geokémikusai és talajtannal foglalkozó szakemberei mellett biológusok, kémikusok, néprajzkutatók és a társadalomtudományok területéről érkező szakértők is részt vesznek a közös munkában, és egy-egy adott kutatás során külső szakembereket, így szőlészeket, borászokat is bevonnak - írták. 

A cél olyan komplex információkkal segíteni a gazdasági szereplőket, amelyek sikeresebbé tehetik a magyar agráriumot, az élelmiszeripart, a turizmust, és az ország imázsát is erősítik világszerte.

Ezeket és itt végzik a kutatók

Pál-Molnár Elemér, a csoport vezetője az MTI érdeklődésére közölte, tevékenységük az alap- és alkalmazott kutatás egészséges keveréke. Első projektjükként az egyik legrégebbi Kárpát-medencei borvidék, a Ménes-magyarádi borvidék terroirgeológiai feldolgozása a végéhez közeledik.

Az eredményeket nem csak borászati szakterületen használják majd fel, azok a geoörökség bemutatásához kapcsolódva az idegenforgalomban is hasznosíthatóak lesznek. Hozzátette, következő nagy projektjük a Somlói borvidék vulkanikus terroirjához kapcsolódik.

A kutatócsoport munkáját pályázati és partneri források is segítik, az ilyen projektek kihasználják mind a természet-, mind az agrártudományi pályázati lehetőségeket – közölte a szakember. További részleteket a Szegedi Tudományegyetem hírében lehet olvasni.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Megszavazták az EP-képviselők az Európai Unió és Ukrajna közötti árufuvarozási megállapodás meghosszabbítását

2025.07.08.

2025 végéig meghosszabbítják az EU és Ukrajna közötti közúti árufuvarozásról szóló megállapodást

Közel 2500 hallgató végzett a MATE legutóbbi tanévében

2025.07.08.

Befejeződött a MATE 2024/25-ös tanéve, melynek végén 2477 hallgató végzett és 153 doktorandusz hallgató szerzett PhD-fokozatot

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tanulmánya szerint extrém alacsony kisvizek voltak a tavasszal Magyarországon

2025.07.07.

Idén tavasszal elmaradtak az éghajlatunkra jellemző tavaszi árhullámok, ráadásul kifejezetten alacsony mederteltségek jellemezték a vízfolyásokat

A tuják végórái? A szemünk előtt örökre megváltozik a magyar kertek világa

2025.07.07.

Egyre több kertben szembesülünk ugyanazzal a problémával: a tuja barnul, szárad, végül teljesen elpusztul. A jelenség már messze nem egyedi, hanem országos méretűvé vált. És a helyzet, sajnos, nem is fog visszafordulni.

Partner

Több mint egy évtizedes együttműködés: Szántó Lajos, gazda és a Malagrow Agro közös sikertörténete

2025.07.07.

Szántó Lajos a hazai zöldségtermesztés egyik meghatározó szereplője. Szakmai elismertségét több évtizedes tapasztalatával, korszerű szemléletével és megbízható termelési eredményeivel vívta ki. Mintegy 850-900 hektáron termeszt zöldségeket, fűszernövényeket és gabonaféléket.

Villány is elesni látszik – megállíthatatlanul terjed a szőlőhalál Magyarországon

2025.07.07.

Újabb borvidéken, ezúttal Villány térségében mutatták ki a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegséget, így már 15 magyar borvidék vált érintetté a 22-ből.

Partnerhírek
Partner

Több mint egy évtizedes együttműködés: Szántó Lajos, gazda és a Malagrow Agro közös sikertörténete

2025.07.07.

Szántó Lajos a hazai zöldségtermesztés egyik meghatározó szereplője. Szakmai elismertségét több évtizedes tapasztalatával, korszerű szemléletével és megbízható termelési eredményeivel vívta ki. Mintegy 850-900 hektáron termeszt zöldségeket, fűszernövényeket és gabonaféléket.

Partner

Drónnal permetezel? Akkor ezt a képzést nem hagyhatod ki, mert komoly bírságot kockáztatsz nélküle!

2025.07.04.

Az ország első és egyetlen szakmai képzése mely segít a hatósági büntetéseket elkerülni, és segít eligazodni a legális drónos kijuttatás kivitelezéséhez szükséges jogi és gyakorlati folyamatokban.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

250 tonna kukorica eladó

85 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
John Deere hidraulikaolaj szűrő 8x10, 8x20, RE174130
Bács-Kiskun, Kecskemét

John Deere hidraulikaolaj szűrő 8x10, 8x20, RE174130

Hitelesített telefonszám

32 900 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.500 hirdetés 214 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás