Több tudományterület szakembereinek együttműködésével a hazai mezőgazdaság, élelmiszeripar és turizmus fejlődését segítő Geo Terroir kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t. Ezzel Magyarország első olyan kutatócsoportja kezdte el munkáját, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát elvégezve segíti a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat –, hogy terméküket tudományos alapokra helyezve tudják előállítani és pozicionálni a világpiacon.

A terroir magába foglalja mindazon tényezőket, amelyek együttesen határozzák meg egy borvidékről vagy ezen belül egy kisebb területről származó bor egyediségét. Ezek a tényezők a geológiai adottságoktól kezdve az éghajlaton és a szőlőművelési gyakorlaton keresztül a borász „művészetéig” és a fogyasztó közönségig terjednek.

Több tudományterület munkájaként a hazai agrárium, élelmiszeripar és turizmus fejlődését segítő Geo Terroir kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen - képünk illusztráció

A befolyásoló tényezők

A fizikai környezet, a szőlő és a bor közötti helyspecifikus kapcsolatok leírásának tudománya később alakult ki, mint a régiók és a szőlőültetvények társadalmi és történelmi elismertsége. A terroir rendkívül fontos a szőlészetben, mivel a bor érzékszervi tulajdonságait a szőlőtermesztésének környezeti feltételeivel hozza összefüggésbe.

A minőségi hierarchia és a borstílus jelentős mértékben a terroirral magyarázható. A terroir fogalma azonban kiterjeszthető a mezőgazdasági termékeken túl más élelmiszerekre is. 

Több szektort is segít a kutatás

A terroir hangsúlyozza az adott terület sajátosságait és az ottani termesztési körülmények hatását az élelmiszer minőségére.

Az SZTE geológusai, geokémikusai és talajtannal foglalkozó szakemberei mellett biológusok, kémikusok, néprajzkutatók és a társadalomtudományok területéről érkező szakértők is részt vesznek a közös munkában, és egy-egy adott kutatás során külső szakembereket, így szőlészeket, borászokat is bevonnak - írták. 

A cél olyan komplex információkkal segíteni a gazdasági szereplőket, amelyek sikeresebbé tehetik a magyar agráriumot, az élelmiszeripart, a turizmust, és az ország imázsát is erősítik világszerte.

Ezeket és itt végzik a kutatók

Pál-Molnár Elemér, a csoport vezetője az MTI érdeklődésére közölte, tevékenységük az alap- és alkalmazott kutatás egészséges keveréke. Első projektjükként az egyik legrégebbi Kárpát-medencei borvidék, a Ménes-magyarádi borvidék terroirgeológiai feldolgozása a végéhez közeledik.

Az eredményeket nem csak borászati szakterületen használják majd fel, azok a geoörökség bemutatásához kapcsolódva az idegenforgalomban is hasznosíthatóak lesznek. Hozzátette, következő nagy projektjük a Somlói borvidék vulkanikus terroirjához kapcsolódik.

A kutatócsoport munkáját pályázati és partneri források is segítik, az ilyen projektek kihasználják mind a természet-, mind az agrártudományi pályázati lehetőségeket – közölte a szakember. További részleteket a Szegedi Tudományegyetem hírében lehet olvasni.

Megosztás

További híreink

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

A cirok lesz a főszereplő Magyarországon: nálunk lesz a következő európai cirokkongresszus

2024.07.23.

Magyarország ad otthont a negyedik európai cirokkongresszusnak 2025 októberében.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás