A szántóföldjeinken végzett nitrogéntrágyázás mára közbeszéd tárgyává vált. Nyugat-Európában a szükségtelenül kijuttatott nitrogén hatóanyag komoly problémákat idézett elő. Ezt tetézte a szakszerűtlen termékválasztás, elsősorban a jelentős környezetterhelést okozó karbamid nagy mennyiségben történő használata.

Hazánkban az őszi búza és a repce fejtrágyázását korábban sem karbamiddal próbálták megoldani, mint például Németországban. Emiatt számos uniós országban a karbamid használatára vonatkozóan komoly szabályokat kellett bevezetni. Fel kellet ismerni, hogy a karbamid fejtrágyaként használva - elegendő bemosó csapadék nélkül - nemcsak kidobott pénz, de súlyos ammóniaterhelést is okoz a légkörben.

A hazai gyakorlat természetesen ettől eltérő, itthon az embernek eszébe sem jut más, mint a jól bevált gyakorlatot folytatni, azaz Pétisót szórni. A Genezis Pétisó 39% (27% N + 7% CaO + 5% MgO) kijuttatása hatékony és egyben környezet-, valamint talajkímélő megoldás. A Genezis Pétisó nitrogénjében azonos arányban van jelen a lassabban ható ammónium-nitrogén és a gyors hatást biztosító nitrát-nitrogén, ezért kora tavasszal a repcére és a búzára fejtrágyaként a legjobb választás, bármely talajtípusról is legyen szó.

A Genezis Pétisó használata a fenntartható nitrogén-utánpótlás alappillére

Kiszórásával területeinkre 228 kg/t talajjavító anyagot juttatunk ki. A gyártás során melegen bekevert dolomitliszt 40 mikron alatti szemcséi nedvesség hatására gyorsan reagálnak a nitrát- és az ammóniumkomponensekkel, így biztosítjá a nitrogén mellett a kultúrnövények jelentős kalcium- és magnéziumigényét, amely a búza további bokrosodását és a repcék gyökérnövekedését egyaránt segíti. Ugyanakkor a dolomit kalcium- és magnézium-karbonátjai – mint bázikus elemek – gátolják a talaj savanyodását, emelik a pH-t, és javítják más tápelemek felvehetőségét, a talaj szerkezetét, a morzsák vízállóságát.

A Genezis Pétisó kiváló szemcseszilárdsággal, valamint szórhatósággal rendelkezik. Eredeti prillezett változata a konkurens termékeknél jobb hőstabilitással bír, kevés nedvesség hatására gyorsan beoldódik a talajba, ezért a tavaszi fejtrágyázások során gyakorlatilag megkerülhetetlen!

Nitrogéntrágyázás? A helyes válasz a Genezis Pétisó, mert:

  • Egyszerre három makroelem, a nitrogén, a kalcium és a magnézium hatékony pótlását valósítja meg!
  • A Pétisó 39 nitrogéntartalma átalakulás nélkül, azonnal hasznosítható a növények számára!
  • Dolomitja egyedülállóan finomra van őrölve (<40 µm), így hasznosulása a lehető legjobb és leggyorsabb!
  • Ellentétben az ammónium-nitráttal és a karbamiddal, a Genezis Pétisó tonnánként 228 kg dolomitot tartalmaz, ezért gyakorlatilag nem savanyítja a talajt!

Vegye meg Genezis Pétisóját még az idén, hogy jól induljon a kora tavaszi fejtrágyázás!

(x)

További híreink

Az Agro-ökológiai Program legnagyobb hibáiról is írt az agrártárca

2024.07.15.

A 2023-ban indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás