Az éghajlat, az étrend típusa, a stressz és a táplálékért való versengés mind befolyásolhatja a táplálkozási viselkedést. A rágás és a kérődzés csökkenése rontja a kérődzőnek azt a képességét, hogy szabályozza a bendő pH-ját. Azáltal, hogy pufferanyagokban gazdag nyálat választ ki. Hogyan lehet ezt a negatív hatást ellensúlyozni egy takarmányozási stratégia megvalósításával?

Nyáltermelés kérődzőkben

A kérődzőknek kétféle nyálmirigyük van. Az I-es típusú mirigyek folyamatosan termelnek nyálat, hogy hidratálják az emésztőrendszert, míg a II-es típusú mirigyek csak rágáskor választják ki az endogén pufferanyagokban különösen gazdag nyálat: nyelés és kérődzés közben. Ennek a nyálnak a szekrécióját a szájüregben lévő ingerek is módosíthatják.

Több dolgon is múlik a takarmányozási stratégia sikere. Például a paprika, a fekete bors, a zingiber és a kurkuma fűszerkivonatairól ismert, hogy hőérzetet keltenek a szájban. Kémiai szerkezetük aktiválja a TRPV1 receptorokat, fokozva majd a nyáláramlást. (Fotó: Pixabay)

Egyes receptorok A TRPV1 (1-es típusú tranziens receptorpotenciál vanilloid) egy nem szelektív ioncsatorna, amely egy ingerre válaszul kationok, kalcium és nátrium befelé áramlását indukálja, ami a sejt depolarizációját eredményezi.

Az agytörzsön áthaladó idegi üzenet eljut a parotis és a nyelv alatti nyálmirigyek acinusaiban lévő savós sejtekhez, hogy fokozza a nyáláramlást. A kiválasztó csatornában a klór és a nátrium káliummal és bikarbonáttal való cseréje az elsődleges nyálból a végső, pufferekben gazdag nyállal történő átalakulást eredményezi.

Természetes módon elősegíti a nyáltermelést

A paprika, a fekete bors, a zingiber és a kurkuma fűszerkivonatairól ismert, hogy hőérzetet keltenek a szájban. Kémiai szerkezetük aktiválja a TRPV1 receptorokat, fokozva majd a nyáláramlást. Erre a hatásra törekednek a természetes kivonatok kérődzőknél. Csupán néhány gramm elegendő ahhoz, hogy a tejelő tehenek reakcióját észleljük. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a napi nyáláramlás 27%-kal növekszik jellemzett fűszerkivonatok társulásának jelenlétében. A 48 tudományos cikk metaanalízise rávilágít a nyáláramlás növekedése (l/kg szárazanyag-bevitel) és a bendő pH-jának növekedése közötti pozitív összefüggésre, ami a jó bendőegyensúlyt támogatja.

Esettanulmány hízómarhákról

Kísérletet végeztek annak felmérésére, hogy a fűszerkivonat – SE (Oleobiotec Saliva Promoter) módosíthatja-e a hízóbikák viselkedését és emésztését, és hogy a dózis módosítja-e a reakciót.

8 bikát (427 kg BW) vontak be a vizsgálatba. Nem szerkezeti szénhidrátokban gazdag teljes vegyes takarmányt kaptak (szárazanyagban: 62% kukoricaszilázs, 22% árpa, 16% szójaliszt, 1% ásványi anyagok) (Control) vagy fűszerkivonatokkal (SE) homogénen 0,5-ben. g/d (SE0.5), 1.0 g/d (SE1.0) vagy 2.0 g/d (SE2.0). Egyénileg beállították az 1,88% BW-ként meghatározott szárazanyag-bevitelre, és napi 2 egyenlő étkezésre osztották reggel és délután.

A nyál savpuffer-kapacitása (aBC)

Nyálmintát vettek az aBC, ásványi anyagok és HCO3-koncentráció mérésére. A fűszerkivonatok nyálösszetételre gyakorolt ​​hatását többdimenziós leíró elemzéssel, valamint variancia- és regresszióanalízissel értékelték.

A nyál összetétele fokozatosan változott az étrendben lévő fűszerkivonatok adagjával. Három paraméter hívta fel a figyelmet: az aBC, a bikarbonátok és a nátrium. A [HCO 3 -] és [Na + ] koncentrációja pozitívan korrelált a nyál aBC-vel. Ezen túlmenően, a magasabb ABC a bendő pH-jának számszerűen alacsonyabb amplitúdójával volt összefüggésben 24 óra alatt.

A reggeli étkezés után a bendő pH-csökkenése hosszabb volt, ha a bikákat kontroll étrenddel etették, mint a fűszerkivonat tartalmú étrendeknél.

Az étkezés utáni pH-csökkenés időtartama és a lenyelés időtartama egyaránt négyzetes modellt illesztett. Ez az eltérő étkezés utáni pH-mintázat a 9:00 és 14:00 óra közötti kérődzési kinetika különbségeivel magyarázható a fűszerkivonattal vagy anélkül végzett étrendek között. Fűszerkivonat tartalmú adagoknál hosszabb volt a kérődzéssel töltött idő.

A bendő alacsony pH-ja csökkent cellulolitikus aktivitással, de fokozott amilolitikus aktivitással jár: ez a környezet kedvez a keményítő emésztésének és csökkenti a rostok lebomlását. Mégis, a jelen vizsgálatban a bendőtartalom kevesebb rost jelenlétét mutatta a fűszerkivonatokat tartalmazó étrendben, ami a szálak jobb lebomlását jelenti a kontroll diétához képest.

A fűszerkivonatokkal az acidogén étkezést követően a bendő gyorsabban visszanyerte a magasabb pH-t. Így lehetővé téve a rostok hatékonyabb (cellulolitikus aktivitást igénylő) emésztését. A hosszabb lenyelés és a magasabb kérődzési idő miatti magasabb rágási aktivitás szintén hozzájárulhat a bendőtartalom vizuális megfigyeléséhez.

Ezenkívül három órával a reggeli étkezés után mérték a propionát, acetát és butirát koncentrációját a bendőtartalomban. Az acetát- és butiráttartalomban nem tapasztaltak különbséget a kezelések között. A magasabb propionát-koncentráció azonban a keményítő SE1.0-val hangsúlyozott lebomlásának eredménye, vagy az étkezés után 3 órával előrehaladottabb stádiumban.

Elképzelhető, hogy a reggeli fűszerkivonatos étkezés utáni bendő pH-értékének nagyobb és gyorsabb csökkenése, amelyet ezzel a diétával végzett pH-monitorozás kimutatott, kedvezőbb ökoszisztémát biztosított az amilolitikus mikroorganizmusok számára.

Ajánlások

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a hízómarhák takarmányadagjához adott fűszerkivonatok javíthatják a fogyasztást és a kérődzést, és jótékony hatással vannak az emésztésre. Érdekes módon a vizsgált SE hatása négyzetes volt, optimális hatással hízóbikákra 1,0 g/nap dózis mellett. A növekedés és a takarmányozási arány szintén a haranggörbét követte, maximális hatékonysággal ezzel az adaggal. A szarvasmarhák ízérzékének figyelembe vétele ígéretes módja lehet a bendő ökoszisztémájának és a tenyésztéstechnikai teljesítmény módosításának. Az Oleobiotec Saliva Promoter étrendben való alkalmazása természetes megoldás a nem strukturális szénhidrátokban gazdag takarmányadagok miatti gazdasági és jóléti következmények elkerülésére. Takarmányváltáskor és acidogén étrendben javasolt.

(Forrás: allaboutfeed.net

Kapcsolódó cikkek

További híreink

317 milliárd forint agrártámogatás – nézze meg, Önhöz is érkezett-e!

2024.12.05.

Lezárult a Közös Agrárpolitika 2024-es előlegfizetési időszaka, amely során 145 ezer gazdálkodó kapott támogatást 317,8 milliárd forint összértékben.

Egy évvel elhalasztaná az Európai Unió Tanácsa az erdőirtásról szóló jogszabály rendelkezéseinek hatályba lépését

2024.12.05.

Támogatja az Európai Tanács az erdőirtásról szóló jogszabály új rendelkezéseinek elhalasztását.

Fontos és sürgős témákról egyeztetett a Mezőgazdasági és Halászati Tanács

2024.12.05.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács fontos kérdésekről egyeztetett Brüsszelben, Belgium fővárosában.

Kiderült, hogy kell-e dolgoznunk december 24-én

2024.12.05.

December 3-án az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottsága ismét elutasította Balassa Péter, a Jobbik országgyűlési képviselőjének törvényjavaslatát, amely december 24-ét munkaszüneti nappá nyilvánította volna.

Ma jöhet az ígért hószállingózás

2024.12.05.

A következő három napban változóan felhős, hűvös időre számíthatunk, helyenként gyenge vegyes csapadékkal és élénk széllel, míg a hőmérséklet nappal 1–9, éjszaka -4 és +4 fok között alakul.

A magyar élelmiszerek, borok és takarmányok értékes felvevőpiaca az Egyesült Királyság

2024.12.05.

Tovább kell erősíteni az együttműködést a mezőgazdaság és a kereskedelem területén Magyarország és az Egyesült Királyság között.

Partnerhírek
Partner

Védjük a gyökereket az Agrováció termékével

2024.12.03.

A gyökérzónába kijuttatott AMG Pro-tech a csapadék/talajnedvesség hatására szétáramlik a gyökérzónában és védelmet alakít ki a kelő mag számára.

Partner

AKG 2025: kiknek érdemes belevágni és hogyan segíthetnek a szakértők?

2024.11.29.

Az agráriumot izgalomban tartó kérdés most az új agrár-környezetgazdálkodási támogatás lehetősége. Minden termelőnek döntést kell hoznia lehetőségei és adottságai függvényében, hogy pályázik-e vagy sem. Ezt a kérdéskört jártuk körbe a Lajtamag Kft. termékfejlesztőjével, Somody Gergővel; Dr. Nagy Idával a Lajtamag Kft. szaktanácsadójával és Nagy Lászlóval, az Agro Profi Kft. vezető szaktanácsadójával.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BGS Vonólap
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BGS Vonólap

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus AF Oldalazó talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus AF Oldalazó talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 1.100 hirdetés 107 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás