A szilázs döntő szerepet játszik az állatállomány egészségének és termelékenységének megőrzésében, minőségének ellenőrzése pedig elengedhetetlen. A silózással kapcsolatos egyik aggály a hőmérséklete.

Fontos megérteni, hogy a forró szilázs nem mindig jelent problémát, de elengedhetetlen tudni, hogyan lehet különbséget tenni a visszatartott hő és az aerob romlás között. Ez a cikk segít megérteni a legfontosabb pontokat és gyakorlati módszereket a szilázs állapotának meghatározásához.

Számos egyszerű megfigyelés segíthet meghatározni, hogy a siló azért meleg-e, mert még lehűl, vagy aerob romlás miatt. (Forrás: dairyglobal.net)

A silóhőmérséklet megértése

Lehet, hogy sokan tapasztalták azt a forgatókönyvet, amikor a silófelület hűvösnek tűnik, de a keverőkocsiba való kirakodás során „gőzölgő forró szilázs” észlelhető. A hőmérséklet sokkal magasabb a silóban. Ez a helyzet gyakori, és félrevezető lehet, ha nem értelmezik megfelelően.

A meleg szilázs jellemzően aerob állapotromlással függ össze, amelyet a szárazanyag élesztők és penészgombák általi lebontása okoz. A „forró” azonban nem feltétlenül jelent „melegedést”. A silózást követő első órákban a hőmérséklet-emelkedés természetes folyamat. Az erjedés úgy kezdődik, hogy a mikroorganizmusok maradék oxigént fogyasztanak, ami egy olyan exoterm folyamat, amely megemeli a hőmérsékletet; továbbá a növényi légzés hőmérséklet-emelkedést generál.

A silóhőmérséklet emelkedését befolyásoló tényezők

Számos tényező befolyásolja a hőmérséklet-emelkedést a silózást követő kezdeti fázisban:

  • Szárazanyag-tartalom: A termés nedvességtartalma befolyásolhatja a hőmérséklet emelkedésének sebességét. 
  • A siló feltöltésének és lezárásának ideje: A silózási folyamatok sebessége és hatékonysága hatással van a hőmérséklet szabályozására. 
  • Oxigénfogyasztó baktériumok, élesztőgombák és penészgombák jelenléte: Ezek a mikroorganizmusok hozzájárulnak a hőmérséklet emelkedéséhez. 
  • A szilázs porozitása: Ez a szilárd tömeggel nem töltött szilázstérfogat százalékos aránya. A cél a porozitás 40% alatti tartása. Még a jól tömörített szilázsban is közvetlenül a betakarítás után a teljes térfogat mintegy 40%-a levegőtartalmú oxigén. 

Az erősebb tömörítés csökkenti a porozitást, és korlátozza az aerob fermentációból eredő hőmérséklet-emelkedést a silózás kezdeti óráiban. A hőmérséklet 10°C-kal a kiindulási pont feletti emelkedése elfogadható. Ezt követően megkezdődik a hűtés, ha a környezeti hőmérséklet alacsonyabb, mint a siló hőmérséklete. A hűtés sebessége a szilázs szorító térfogatától, a tömörítés minőségétől, a környezeti hőmérséklettől és a szilázs tömegétől függ. A nagyobb mennyiségű siló hosszabb ideig megtartja a hőt.

Az aerob romlás azonosítása

Most akkor visszatartott hő vagy aerob romlás? Számos egyszerű megfigyelés segíthet meghatározni, hogy a siló azért meleg-e, mert még lehűl  vagy az aerob romlás miatt. A szilázs hőmérsékletének vagy pH-értékének mérése információkkal szolgálhat annak megállapítására, hogy van-e ok az aggodalomra.

A „vödörteszt

A „vödörteszt” egy egyszerű módszer a szilázsfelmelegedés okának azonosítására. Így kell végrehajtani:

  • Gyűjtsünk mintát! Tegyünk 5-10 kg gyanúsan meleg szilázst egy vödörbe.
  • Hőmérő behelyezése. Helyezze a silóminta közepére!
  • Állítsa a vödröt szobahőmérsékletre! Ügyeljen arra, hogy távol legyen a közvetlen napfénytől. 

Az eredmények ellenőrzése

Másnapi hőmérséklet. Ha a szilázs másnapi hőmérséklete magasabb, mint a szobahőmérséklet, akkor a szilázs aerob instabil, és megromlik.

Környezeti hőmérséklethez hasonló hőmérséklet. Ha a hőmérséklet hasonló a környezeti hőmérséklethez, a szilázs aerob szempontból stabil, és biztonságosan takarmányozható.

Gyakorlati lépések

Ha a szilázs hőmérséklete egy nap szobahőmérsékleten tartása után hasonló a környezeti hőmérséklethez, az azt jelzi, hogy a szilázs aerob stabil, és biztonságosan takarmányozható. A silóban lévő „forró” szilázs még hűl.

Ha azonban úgy találja, hogy silóján aerob romlás jelei mutatkoznak, döntő fontosságú, hogy tegyen lépéseket. Szakértő segítségével ki kell dolgozni egy olyan stratégiát, amely biztosítja, hogy a szilázs aerob szempontból stabil maradjon a következő szezonban. Ez a proaktív megközelítés segíthet fenntartani a szilázs minőségét és biztonságát, biztosítva, hogy az állatok a lehető legjobb takarmányt kapják.

Fejlett oltóanyag az aerob romlás megelőzésére

A SiloSolve FC egy továbbfejlesztett szilázs oltóanyag, amely Oxycap technológiával rendelkezik, és célja a szilázs aerob romlásának megakadályozása. Ez az innovatív oltóanyag jelentősen csökkenti az oxigén jelenlétét a silózás első fázisában a Lactococcus lactis O224 jelenlétével, ezáltal gátolja a romló szervezetek, például élesztők és penészgombák növekedését.

Ezenkívül a Lactobacillus buchneri törzs hatására ecetsavat termel. Az ecetsav kulcsfontosságú összetevője az élesztő- és penészgombák elleni védekezésnek, hatékonyan megakadályozza a szilázs felmelegedését, valamint fenntartja tápanyagminőségét és stabilitását a tárolási időszak során. A SiloSolve FC anaerob környezet megteremtésével és jótékony savak előállításával biztosítja, hogy a siló friss és kiváló minőségű maradjon. Ez az eljárás csökkenti a szárazanyag-veszteséget, és javítja a silófelhasználás hatékonyságát.

Következtetés

A silóhőmérséklet ellenőrzése kritikus része a minőség biztosításának. Ha megérti a különbséget a visszatartott hő és az aerob romlás között, és olyan gyakorlati módszereket használ, mint a vödörteszt, megalapozott döntéseket hozhat a silókezeléssel kapcsolatban. Mindig figyelni kell a forró szilázsra, de a meleg nem mindig jelent rosszat. A megfelelő tudással és eszközökkel kiváló minőségű szilázs tartható fenn, amely támogatja az állatállomány egészségét és termelékenységét.

(Forrás: dairyglobal.net)

 

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Közösen fejleszt algoritmust a precíziós gazdálkodáshoz a MATE és a TERRA-COOP

2024.10.14.

Halad a „Szántóföldi növénytermesztés permetezési hatékonyságának növelése, a növényi növekedési periódusok konvolúciós neurális hálózat alkalmazásával történő felismerésével” – című projekt.

A hét második felében éjszaka már megjelenhetnek a mínuszok

2024.10.14.

A hét elején változékony idő várható, napos és felhős időszakok váltakoznak, kisebb eső csak szórványosan fordulhat elő. A hét második felében több napsütésre számíthatunk, de a hőmérséklet reggelente 0 fok köré is hűlhet, míg nappal 12 és 19 fok között alakul.

Az agrártámogatási rendszerben az első lépés a gazdákkal való egyeztetés lenne a MAGOSZ főtitkára szerint

2024.10.14.

A gazdákkal együttműködésben kialakított, a termelőket nem hibáztató, hanem partnerként kezelő agrártámogatási rendszert szeretne látni a közeljövőben Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) főtitkára.

Alapvető útmutató a savas talajba ültetéshez – a kerti talajok pH-értékének megértése

2024.10.13.

Ahogy a csípős őszi levegő beköszönt az ültetési szezonba, előfordulhat, hogy különféle növényekkel bővíthető a kert, beleértve azokat is, amelyek a savanyú talajban virágoznak. Alapvető fontosságú, hogy megértsük, hogyan teremtsünk megfelelő környezetet ezeknek a savkedvelő növényeknek, hogy virágozhassanak, és életet vigyenek a környezetünkbe.

GNSS antennák robotfűnyírókhoz

2024.10.13.

A helymeghatározás, a navigáció és az akadálykerülés a robotfűnyírók működésének kulcspontjai. A fúziós pozicionálási technológia pedig, mint például az RTK+ultrason/IMU/vision, az egyik főbb technológia.

Az űrben termesztik a paradicsomot, a római saláta után másodikként

2024.10.13.

„Jelenleg a NASA-val közös kísérleti tervünk véglegesítésén dolgozunk” – mondja Martha L. Orozco-Cardenas, Ph.D., a Riverside-i Kaliforniai Egyetem Növénytranszformációs Kutatóközpontjának igazgatója. „Célunk, hogy a paradicsomot az Advanced Plant Habitat Mission 08 (APH08) során dobjuk piacra” – mondta Orozco-Cardenas, aki Robert Jinkerson docenssel együttműködve fejlesztette ki a paradicsomot.

Partnerhírek
Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Partner

Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!

2024.10.09.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 600 hirdetés 100 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás