Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

repcetábla
Nyírtelek-Gyulatanyán a kísérleti állomáson folyékony szerves alaptrágyával fogunk 5 tonna/ha felett repcét termelni

Folyékony Turbó PK és szilárd nitrogén

A Turbó PK alapja is a magas szervesanyag-tartalmú melasz–vinasz keveréke, amihez folyékony foszfort, káliumot, cinket, bórt és molibdént adunk.

A melasz és a vinasz önmagában is nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, cukrot, aminosavakat, vitaminokat, közepes mennyiségben nitrogént, ként.

Használatával javul a talajok szerkezete, annak tápanyag-szolgáltató képessége, és fokozódik a szármaradványok bomlása.

Kukoricatábla
A Turbó PK kerülhet akár a vetéssel együtt a mag mellé, de még a sorközművelőbe is

A Folyékony Turbó PK-ból 200–350 liter/hektár dózist juttassunk ki – lehetőleg a szármaradványokra – és azokkal együtt dolgozzuk be a talajba.

A Turbó PK mellé használhatunk szilárd MAS27%, karbamid vagy kénes nitrogén műtrágyát. Fontos, hogy legyen elegendő nitrogén a talajban már ősszel, ami segíti a szárbontást, a bokrosodást.

Búzatábla
A szuperfoszfát és Hibrid 50 egyenletes kelést eredményez, és elegendő nitrogént biztosít tavaszig, ha korán (pl.: februárban) még nem lehet „fejtrágyázni”.

A foszfor szilárd, a nitrogén, a kálium és a szerves anyag folyékony

Jó alternatíva, amikor a foszfor a szilárd, esetünkben Szuperfoszfát (SSP) és a szerves-cukros anyag a Hibrid 50. A szuperfoszfát magas kalcium- (20%) és kén- (32%) tartalmú foszforműtrágya. Foszfortartalma 19,5%, ami a gyökérsavakban válik felvehetővé. Az SSP olcsó, granulált műtrágya, javasolt dózisa: 100–200 kg/ha.

Árpatábla
A folyékony alaptrágya jól működik a kora őszi vetéseknél, amikor nagyon száraz a talaj.

Amikor a foszfor szilárd, akkor érdemes a Hibrid 50-et kitenni a vetés előtt. A Hibrid 50 egy UAN-oldat, a melasz–vinasz, cink, molibdén mikroelemek keveréke. Minden tápanyagból tartalmaz, amire a növénynek szüksége lesz, és még a talajt is javítja.

A Hibrid 50 olcsóbb, mint az UAN, a MAS27%-os nitrogén és javasolt dózisa: 150–300 liter/ha. Lehetőleg vetés előtt pár nappal juttassuk ki, egyenletesen.

A melasz–vinasz alapú termékek lehetnek a megoldások számos problémára.

A technológia ma már mindenhol kivitelezhető, és semmivel sem drágább, mint 2,0–2,5 q/ha szilárd NPK használata. Sok örömet fog okozni a látvány, a könnyebb növényvédelem és az egyre több bevétel.

Vulcan Folyékony Turbo PK

VulcanAgro logo
www.vulcanagro.hu
Tel.: +36-70/905 5000

(x)

 

További híreink

Megnéztük, hogyan működik az új visszaváltási rendszer

2024.07.13.

A 2024-es év első napjától szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül

Jól éreztük - 102 éves melegrekord dőlt meg

2024.07.13.

Július 11-én Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja.

Magasabb bírságok jönnek - a légi járművek vezetését is érintik

2024.07.13.

2024. augusztus 1-jétől módosul az ittas vezetés szabálysértési pénzbírságokról és helyszíni bírságokról szóló rendelet. Az új szabályozás értelmében a légi járművekre, beleértve a drónokat is, vonatkozó ittas vezetés miatti bírságok összege emelkedik.

Marad a perzselő hőség, trópusi éjszakákkal és 41-42 fokkal

2024.07.13.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, akár az éjszakai minimumhőmérséklet legmagasabb értékéről van szó, akár a nappali maximum hőmérsékleti rekordokról. Ezzel együtt, továbbra sincs jelentős változás: a következő napokban, és még a jövő hét első felében sem látszódik markáns változás időjárásunkban. Folytatódik a perzselő hőség, a csúcsérték már a 41-42 fokot is elérheti. Hazánk továbbra is a tőlünk keletebbre lévő anticiklon déli, délkeleti peremén helyezkedik el, és ugyan tőlünk északnyugatabbra egymást érik a hidegfrontok, és arrafelé változékonyabb időt is okoznak, de ezek a hidegfrontok hazánk területét csak érintik, és jelentősen nem avatkoznak bele időjárásunkba.

Új alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot a módosított törvény 

2024.07.13.

Több ponton módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény.

Partnerhírek
Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 78 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás