Javában zajlik a kukorica betakarítása, de azért előre is kell nézni! Az október egyrészt az őszi búza vetéséről, másrészt a tavaszi kultúrák őszi alaptrágyázásról is szól! Az idő szorít, mivel alaptrágyát csak a tarlóra (kukorica, napraforgó) vagy a magágykészítés előtt lesz lehetőség kiszórni, nem engedhetjük meg magunknak, hogy gyenge minőségű, vízben nehezen oldódó bizonytalan eredetű NPK készítményeket válasszunk! Óva intenénk mindenkit a könnyen frakcionálódó egyenetlen hatóanyageloszlást és heterogén állományt eredményező fizikai kevert műtrágyáktól.

Mire van szükségünk?

Jól szórható, kiváló vízoldékonyságú és garantáltan azonos összetételű szemcséket tartalmazó Genezis NPK műtrágyára!

A műtrágyaszóró beállítása után garantáltan egyenletes lesz a keresztirányú szóráskép, nem lesz csíkos a búza! A mennyiség is fontos, a stabil 7-9 t/ha termésmennyiséghez a tápanyag-utánpótlásban is szintet kell lépnünk! Talajvizsgálatra alapozott Genezis ProPlanta szaktanács alapján trágyázzunk! De az is fontos, hogy ne lepődjünk meg azon, ha 8 t/ha feletti termésszintnél a technológia már 140-170 kg/ha nitrogént 80-100 kg/ha foszfort vagy kötöttebb talajokon, homokos területeken akár hasonló mennyiségű káliumot ír elő. Az idei év bizonyította, hogy aki komolyan vette az őszi búza trágyázását ott nem volt ritka a hektáronkénti 8-10 tonna! Ehhez jöjjön akkor a Genezis NPK 10-20-10 + 13,8% CaO + 2,1% MgO melynek magas, 20% kéntartalma (SO3) a jó szárszilárdság, télállóság, és stressztűrő képesség záloga is egyben. A gyengébb káliumellátottságú talajokra használjuk a Genezis NPK 4-24-24 + 13% CaO vagy a Genezis NPK 8-15-15 + Bór + 12% CaO, 3% MgO, 17% SO3 műtrágyákat.

Lássuk a tavaszi vetésű kultúrák nagy terméseinek megalapozását! De miért ősszel?

Nitrátérzékeny területeken november 30-ig szórhatunk földjeinkre trágyát, ezért az őszi alapművelés után a tavaszi vetésű kultúrák alá ki tudjuk juttatni a foszfor és kálium hatóanyag teljes mennyiségét, elkerülve ezzel a tavaszi munkacsúcsot. A foszfor őszi kijuttatása azért is jó megoldás mert a foszfor gyakorlatilag egyáltalán nem vándorol a talajban, jelentősebb káliumvándorlás pedig csak homoktalajok esetében, csapadékos őszi-téli félév során fordulhat elő. Bár a talajban jelentős mennyiségű foszfor található, ebből mindössze 1-2 kg/ha van jelen felvehető formában. A talaj felvehető káliumtartalma is jelentős, de legnagyobb hányada agyagásványokhoz kötve található. Hogy mikor válhat ez a készlet felvehetővé azt az időjárási körülmények nagyban meghatározzák. Ezért sokszor jó káliumellátottságú de vályogtól kötöttebb talajokon indokolt kapás kultúrák alá a legalább közepes adagú káliumtrágyázás. Lekötődése aszályos időjárás esetén, illetve a káliumtrágyázás több évig történő elhagyása következében komoly gondot jelent, mely csak a teljes mértékben vízoldható káliumtartalommal rendelkező Prémium Genezis NPK műtrágyákkal orvosolható. A tavaszi kultúrák alá a foszfort és a káliumot érdemes tehát az ősz folyamán kijuttatni, azonban még ez után is lehetőség lesz tavaszi starter foszfortrágyázásra.

Jöjjenek a műtrágyák!

A Genezis PK 10-20 14,2% CaO, 9,9% MgO és a Genezis PK 10-28 14,3% CaO, 6,2% MgO, melyek magas kalcium és magnéziumtartalmukkal hozzájárulnak a tavaszi vetésű növények jelentős kalcium- és magnéziumigényének biztosításához, valamint a talajszerkezet javításához, illetve a pH stabilizálásához, a savanyú talajok kémhatásának javításához. Ráadásul savanyú talajokra mindkét műtrágya kiszórása kifejezetten ajánlott, mert ilyen körülmények közt a növények foszforfelvétele jelentős mértékben gátolt.

(x)

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás