Hirdetés
Finomhangolás Precise Nutrition Evaluation eszközzel
Közelebb kerülhetünk a pontos tápanyag-összetétel eléréséhez, hogy tovább optimalizáljuk a takarmányt, a Precise Nutrition Evaluation (PNE) platform használatával. A búza, amellett, hogy a monogasztrikus fajok egyik fő takarmány-összetevője, a tápérték tekintetében a legváltozatosabb gabonaféle is. A legtöbb takarmány fő energiakomponense, valamint kulcsfontosságú aminosavakat is szolgáltat.
A hatékonyság érdekében alapvető fontosságú, hogy meg tudjuk különböztetni a búza tápértékét – ezért Európa-szerte vett mintákat vizsgáltak, hogy többet tudjanak meg a változékonyságukról.
A PNE (Precise Nutrition Evaluation) platform egy rendkívül értékes eszköz, amelyet a táplálkozási szakemberek rutinszerűen használhatnak a búza tápanyagmátrix-értékeinek frissítéséhez, és egy lépéssel közelebb kerülhetnek a pontos tápanyag-összetételhez. Az adatok lehetővé teszik a takarmány-összeállítók számára, hogy jobban megjósolják a búza emészthető energia- és aminosavtartalmát a takarmányok további optimalizálása érdekében.
Hirdetés
A legjobb gabonafélék
A búza Európa-szerte rendkívül fontos termény. 2021/2022-ben az Eurostat adatai szerint a lágybúza az EU-27 gabonatermelésének 44%-át tette ki, 129 millió tonnával. Ez jóval meghaladja a kukoricatermelés szintjét, amely ugyanebben az időszakban 73,2 millió tonna volt.
A megtermelt lágybúza mintegy 40%-át állati takarmányozásra használják fel, beleértve a baromfitakarmányt is – főként energia, de fehérje és aminosavak biztosítására is.
Az Eurostat adatai szerint 2021 végén a búza ára a 2015-ös ár 160%-a volt. Az elmúlt két betakarítás során az árak némileg stabilizálódtak, de mivel a búza az étrendek energiaköltségének nagy részét teszi ki, értéke még mindig magas.
A lágybúza kémiai összetételének változása a genotípus, a környezeti feltételek, a felhasznált műtrágya mennyisége és a betakarításkori érettség eredménye. Idén az aratás körüli éghajlati viszonyok sok régióban kihívást jelentettek, a heves esőzések és a szárazság mind a terméshozamot, mind a minőséget befolyásolták. Ez még fontosabbá teszi, hogy a takarmánykészítők és a baromfi-táplálkozási szakemberek pontosan felmérjék a takarmánygyárba érkező búza tápértékét, hogy optimalizálják a baromfi-takarmányozásban való felhasználását.
Precíziós takarmányozás
Az Adisseo több éven keresztül in vivo mérésekből felépített, robusztus közeli infravörös spektroszkópiai (NIRS) kalibrációkat fejlesztett ki. Különösen a 22 napos brojlereken mért látszólagos metabolizálható energia (nitrogénnel korrigált vagy nem nitrogénnel korrigált – AME és AMEn). A táplálkozási szakembereknek gyors, megkülönböztető eszközt kínál a változékonyság nyomon követésére és emészthetőségi adatokkal szolgál a búza tápanyagmátrixának javítása érdekében.
A felmérés
A 2021-es uniós betakarításból származó 136 búzaminta tápanyag-minőségét és változékonyságát vizsgálták a NIRS segítségével. A cél a származási országok között meglévő különbségek ellenőrzése és a PNE-változók keresése volt a minták csoportjaiban.
A vizsgálat ezután minden egyes előre jelzett paraméter esetében megmérte a változékonyságot, és megkereste azokat, amelyek a legjobban magyarázzák a varianciát. Képes volt megkülönböztetni a búzamintákat a teljes táplálkozási profiljuk szerint. Ezt az új kutatást az idén áprilisban Ausztriában, a BOKU-Symposium Animal Nutrition című rendezvényen mutatták be.
Variabilitás
A 136 búza átlagos szárazanyag-tartalma (87%) 1,2%-os eltérést mutatott, az eredményeket ezután szárazanyagalapon fejezték ki, hogy lehetővé tegyék az összehasonlítást.
A nyersfehérje (CP) tényező 12,6%-os eltérést mutatott az összes minta esetében, az átlagos érték 13,2 g/100 g DM volt. A búza fehérjetartalma jelentősen függ az agronómiai és éghajlati viszonyoktól. A legtöbb más proximát érték esetében a minták között nagy volt az eltérés – körülbelül 6-7%-os CV. Ehhez képest az in vivo előre jelzett AME esetében legfeljebb 3%-os CV-t figyeltek meg, ami 100 kcal/kg DM-nek felel meg.
Energia-előrejelzés
A hierarchikus elemzést elvégezve a búzamintákat a teljes tápértékük alapján öt különböző csoportba sorolták. Az in vivo előre jelzett AME esetében több mint 200 kcal/kg DM különbség volt a legmagasabb, 1. és a legalacsonyabb, 5. csoport között. A 2., 3. és 4. csoport köztes értékeket tartalmazott – mindegyik csoportban különböző származási országból származó búza szerepelt.
A proximát értékekből történő energiaszámítás (AMEn WPSA) nem tett külünbséget a minták csoportjai között, de a PNE lehetővé tette a megkülönböztetést. Az emészthetőségi energiatartalom előrejelzése elengedhetetlen a búza változatosságának nyomon követéséhez és a táplálkozási minőségek megkülönböztetéséhez.
Energia vs. fehérje
A búzamintákban erős negatív kapcsolatot találtak az AME (és AMEn) és a nyersfehérje között (r = -0,86) Ez a korábban azonosított búzaklaszterekkel összhangban van.
Ezt az összefüggést csak az in vivo számításokon alapuló adatok alapján lehet megfigyelni, pusztán a proximátanalízis segítségével nem állapítható meg. Ez rávilágít a PNE megnövelt pontosságára, és a búza tápértékének felhasználásával történő megfogalmazáskor egyértelmű a pénzbeli különbség. A 3. klaszterben lévő búza tápértékprofilját véve alapul (ahol a tápérték a legkiegyensúlyozottabb volt), a többi búzának 8-18 EUROS/T-vel kevesebbet kellett volna fizetnie.
A búza megbízható minőség-ellenőrzési terve
A minták tápértékprofilját és származási országát nem lehet összekapcsolni. Az in vivo eredményekből előre jelzett szárazanyag, nyersfehérje és energia ellenőrzése a legjobb módja a búzaminták megkülönböztetésének. Ezek a paraméterek rutinszerűen ellenőrizhetők a takarmánygyárban, és betáplálhatók a PNE-be, ami növeli a minőség-ellenőrzési tervek megbízhatóságát.
(Forrás: allaboutfeed.net)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
A szója az agráriumban kikerülhetetlen alkalmazkodás egyik legjobb eszköze
Egyre többen, de még így is csupán csak a magyar mezőgazdasági vetésterület 2,7 százalékán termesztik a szóját. A jövő növényeként tekintenek rá, óriási fejlődési potenciál előtt áll – hangzott el a Karintia Kft. által rendezett Szója Szakmai Napok 2024. rábakecöli eseményén, ami a négyállomásos sorozat harmadik helyszíne volt. Bene Zoltán cégvezető meglepően nagyszámú érdeklődő gazdálkodó előtt érvelt a szójatermesztés mellett.
Ha őszi gyomirtás, akkor LEGATO TRIO
Éghajlatunk változása miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír kalászos kultúrákban az őszi gyomirtás. Az őszi gabonákat egyre korábban és csökkentett tőszámmal vetik, így már ősszel is jelentős lehet a fertőzési nyomás.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatFurmint, hárslevelű minőségi borszőlő eladó Szerencsen
175 HUF
Solis 20 szervós kis traktor
Több mint 3.000 hirdetés 74 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés