A Zsendülés IX. Kertészeti Konferencia gondolatébresztő előadásaiban választ kerestek arra, hogy vajon belevágjanak-e a vállalkozók az idén újabb fejlesztésekbe, hogy hogyan alakul a világ éghajlata és hogy milyen hatással lesz a kereskedelemre és az élelmiszerellátásra a geopolitikai átrendeződés. Idén is egy már sikeres vállalkozó jó tanácsaival, ötleteivel zárták a konferenciát. A támogatások a geotermikus hőenergiában és a digitalizációban rejlő potenciál kiaknázására is megnyílnak.

Fenntartja az Agrárminisztérium a kertészeti növénytermesztés kiemelt támogatását, az ágazathoz kapcsolódó vidékfejlesztési pályázatok várhatóan tavasszal jelennek meg - mondta az agrártárca parlamenti államtitkára a IX. Zsendülés Kertészeti Konferencián, Szegeden a minisztérium közleménye szerint. Farkas Sándor kiemelte, hogy a vidékfejlesztési programban elnyerhető forrásokkal 2021-ben és 2022-ben 10 ezernél több mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásnak 1200 milliárd forintot meghaladó összegben hagytak jóvá fejlesztési támogatásokat. 

Rengeteg résztvevő volt Szegeden, a Zsendülés konferencián - Fotó: Zsendülés weboldal

A vidékfejlesztési program kertészeti ágazatot érintő beruházási felhívásaiban több mint 6900 nyertes pályázatot bíráltak el sikeresen, ezzel 184 milliárd forintot meghaladó támogatási összegről döntöttek.

A célzott forrásoknak köszönhetően tavaly a zöldség-gyümölcs ágazat teljesítménye a mezőgazdasági kibocsátás 13 százaléka volt. Az aszállyal és más időjárási szélsőségekkel sújtott 2022-es évben ez az érték csak 11 százalék volt - jegyezte meg az államtitkár.  

Ezekre igényelhetnek támogatást az idén a kertészeti ágazat szereplői

A hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar az Európai Unió Közös Agrárpolitikáján belül a magyar Stratégiai Terv elfogadásával több mint 5300 milliárd forint felhasználásával fejlődhet egészen 2027-ig - jelezte Farkas Sándor. A politikus hozzátette: a kertészetek a továbbiakban is számíthatnak beruházásaik támogatására, így lehetőségük lesz gépek, eszközök beszerzésére, valamint ültetvényeik, növény-, gomba- vagy hűtőházaik fejlesztésére. Külön beavatkozás fogja segíteni a mezőgazdasági - benne a kertészeti - üzemek energia-önellátásának növelését és az energiafüggőség csökkentését.

Az államtitkár a tavasszal megjelenő pályázatokról elmondta, hogy a kertészeti üvegházakhoz és hűtőházakhoz kapcsolódó és poszt-harveszt (betakarítás utáni műveletek) fejlesztések támogatására 50 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre, egy projektre legfeljebb 5 milliárd forint igényelhető. Kertészeti ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatására 25 milliárd forint jut, amelyből egy projektre maximum 250 millió forint lehívására van lehetőség - írta a közlemény.

Ez volt a program Szegeden:

Rácz József, a Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület elnöke mondott köszöntőt, majd az első blokk következett. A kertészeti ágazat nemzetgazdasági jelentősége, makrogazdasági környezet című rész moderátora Becsey Zoltán, a Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület tagja volt. Az előadások:

 • Az ágazat aktuális kérdései, kihívásai, pályázati lehetőségek – Dr. Nagy István agrárminiszter
 • Az élelmiszer inflációval tépázott zöldség-gyümölcs ágazat kilátásai 2024-ben – Dr. Apáti Ferenc elnök, FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet
 • A beruházások vagy a megtakarítások éve lesz 2024? – Soltész Gergő közgazdász, elnök-tulajdonos, Ostorosbor Pincészet Zrt.; igazgatósági tag, Takarék Jelzálogbank Nyrt.
 • Valóban csak a külföldi munkaerővel lehetséges? – Baja Sándor ügyvezető igazgató, Randstad Hungary Kft.
A kerekasztal-beszélgetés további résztvevői voltak:
 • Papp Gergely szakmai főigazgató-helyettes, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 • Gubacsi Zoltán ügyvezető, Délplant Kft.; klubtag, Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület

A második blokk címe: Stresszfaktorok kora: geopolitikai átrendeződés, klíma, fenntarthatóság. Ennek moderátora Kelemen Péter a, FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója volt. Az előadások:

 • Szép Új Világ – Globális polikrízis, vagy rendszerszintű kockázat? – Stumpf-Biró Balázs összeomlás-kutató, Cassandra Program, Pannon Egyetem
 • A világ geopolitikai konfliktusainak hatása Európa és hazánk gazdaságára – Dr. Kaiser Ferenc egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
 • Ukrajna mezőgazdasága új vetületben, különös tekintettel a szőlészetre - Rebrik Borisz alapító - igazgató, Rebrik Szőlészet
 • ESG – elvárások fenntarthatósági területen a zöldség-gyümölcstermelők felé – Dr. Nyárs Levente MBA, senior vállalati üzleti elemző agrárüzletág vezető, K&H Csoport Agrárüzletág Fejlesztési Főosztály
A kerekasztal-beszélgetés további résztvevői:

Nemes-Nagyné Vas Andrea ügyvezető, Trivega Kft.

A harmadik blokk címe: A zöldség-gyümölcs kereskedelem válaszai a változó piaci környezetre. Moderátora Rácz József, a Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület elnöke volt.

A blokknyitó előadások voltak:

 • A zöldség-gyümölcs helye a kiskereskedelemben, hazai fogyasztási trendek –Turcsán Tünde ügyvezető igazgató, Consumer Panel Hungary GfK
 • Kereskedelmi láncok szerepe a magyar zöldség-gyümölcs értékesítésben – Dr. Nobilis Márton Pál élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, Agrárminisztérium
 • A zöldség-gyümölcs beszerzés integrációja a COOP hálózatban – Ujszászi Zoltán zöldség-gyümölcs vezető beszerző, Tisza - COOP Zrt.
 • Védjeggyel könnyebb? A Magyar Termék védjegy értékesítési előnyei – Benedek Eszter ügyvezető, Magyar Termék Nonprofit Kft.
A kerekasztal-beszélgetés további résztvevői:
 • Kóra Gergely zöldség-gyümölcs szortimentmenedzser, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.
 • Patus Gábor stratégiai beszerző, zöldség-gyümölcs, Auchan Magyarország Kft.
 • Bittsánszky Márton főosztályvezető, Agrárminisztérium Agrárpiaci Főosztály
 • Majtényi Bernát társtulajdonos, Garten Kft.
 • Farkas Szabolcs külkereskedő, Landgard Süd Obst & Gemüse
 • Dr. Kovács László helyiséggazdálkodási igazgató, Budapesti Nagybani Piac

A negyedik blokk címe "Vállalkozói gondolatébresztő" volt, moderátora Péter Mihály,  Vitamin Kertész Kft. ügyvezetője volt.

 • Előadó: Légy a legjobb önmagad! - Moldován András – sertésmogul, startupper, befektető

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás