Néhány évvel ezelőtt az észak-olaszországi Bassino család gazdasága gyökeres változáson ment keresztül. Kiment 500 húsmarha, átadva a helyet a sertéseknek és sok-sok szalmának. A farm jelenleg a Fumagalli-koncepció szerint működik, magas jóléti zsírsertéseket termelve mind az olasz, mind az európai piacok számára, beleértve az Egyesült Királyság piacait is.

A befejező sertések egy szalmabálát csomagolnak ki. (Forrás: pigprogress.net)

A szalmán tartás önkiszolgálás kérdése, ezt a Bassino család is tudja. Csak be kell dobni néhány, egyenként 300 kg-os henger alakú bálát a sertésólba, és az állatok nagyjából maguk végzik el a kicsomagolást. A disznóól hátsó részében egy csoport úgy döntött, hogy közösen elfoglalják az egyik kupacot. A szalmát megtámadják, játszanak vele, kidobják, megeszik. A halom gyorsan összeomlik, ahogy a malacok szalmakupacokkal a szájukban vagy a fejükön szaladgálnak.

A szalmán történő sertéstartás persze jár némi munkával, hiszen gyakori takarítást, cserét is igényel. Az Azienda Agricola Vanessa Bassino két sertésházában a szalma 7-10 naponta megújul. A szalma eltávolítása traktorokkal történik. Nicholas Bassino egyszerűen ideiglenesen kikergeti a sertéseket az egyik zónából, azt lezárja, majd eltávolítja a szalmát, és újra beengedi a sertéseket. Körülbelül 2 órát vesz igénybe az összes szalma és ürülék eltávolítása az egész sertésólból – magyarázza. A „régi” szalmát végül a helyszíni biogáz előállítására használják fel.

Sertések két nagy házban

A szalmaalomról és a sertésekről azonban néhány évvel ezelőtt még nem lehetett hallani ebben a San Giusto Canavese melletti farmon, mintegy 40 kilométerre északra Torinótól. A farmot eredetileg 1984-ben építették, összesen mintegy 500 húsmarha befogadására. 2020 októberében azonban az utolsó szarvasmarha is elhagyta a gazdaságot. A marhahúsüzletág nem biztosított biztos jövőt, így Dario Bassino és felesége, Marzia Boggio úgy érezte, itt az ideje a váltásnak.

Ahhoz, hogy Vanessa és Nicholas gyerekekkel együtt fenntarthatóan dolgozhassanak a mezőgazdaságban, a magas jóléti sertések mellett döntöttek. Ezért 2023 óta ugyanazon a farmon körülbelül 1800, egyidős sertés él. Két, természetes szellőzésű, karám nélküli istállóban tartják őket; mindkét istálló együtt 2200 m2 padlófelülettel rendelkezik .

A két nagy házban elhelyezett összes sertés egyforma korú és súlyú, amikor nagyjából 100 napos korban kerül a telepre (40-45 kg). A sertések körülbelül 6 hónapig maradnak a gazdaságban, amíg el nem érik a 180 kg-ot. A látogatás időpontjában az első tételt éppen vágásra küldték, átlagos napi nyeresége 0,944, a takarmánykonverziós aránya (FCR) pedig 3,8 volt, ami jó a zsírsertéstartáshoz. A mortalitás ebben az első tételben 1% volt. A farm mentes a PRRS-től. Az antibiotikumok véletlenszerű alkalmazása csak szükség esetén alkalmazható, például. a Streptococcus suis kezelésére . A gazdaság várhatóan évente legalább 3500 sertést tud majd piacra dobni.

Pármai sonka és magas jólét

Az átalakítás annak a következménye volt, hogy a család 2022-ben összeállt a Fumagallival – egy integrátorral, amely ötvözi a csúcskategóriás pármai sonkatermelést a jóléttel, és saját, jellegzetes cukrásztermékeit forgalmazza Olaszországban és külföldön egyaránt. Dario Bassino azt mondja: „2020-ban találkoztunk először a Fumagallival. Felajánlották, hogy segítenek a farm teljes megújulásában és átalakításában.”

A Fumagalli beruházott a farm újjáépítésébe, ami mindenekelőtt rengeteg felszerelést követelt meg. A jelenlegi elrendezésben a gazdaság korábbi rendeltetése szerinti megemelt folyosót – amely korábban a termelő átjárója volt – hosszú etetőzónává alakították át, számos etetővel és vízvályúval mindkét oldalon. A disznók választhatnak, hogy a központi sikátortól balra és jobbra a tág tereken szaladgálnak, és ha úgy érzik, megpihenhetnek a szalmában. Az istállókban különféle típusú figyelemelterelő anyagok állnak rendelkezésre, például nagy sárga golyók vagy piros játékok a láncon.

A disznók bárhová bemehetnek a házakba; a Fumagalli-szabványok szerint minden állat 1,3 m2 lakóterületre jogosult . A szerződés értelmében a Bassino család gondoskodik a sertésekről és a napi gazdálkodásról, míg a takarmányköltségeket, valamint az állatorvosi támogatást a Fumagalli állja.

Farmmenedzsment

Minden sertés egyidős, mivel mindegyik hasonló életutat követ. Valamennyiüket Nerviano közelében (Milánóhoz közeli) szabad fialtató farmon tenyésztették ki, 28 napos korukban elválasztották őket, majd nagyjából 9-10 hetet töltöttek 2 termelő gazdaságban, mielőtt a bassinói befejező létesítménybe szállították őket.

A bekerülő malacok életkoruktól függően 4 különböző típusú szárazeledelt kapnak. Az ételek mindig kukoricából, árpából és szójából állnak. Ezeket a Cargill Animal Nutrition takarmánykoncentrátumai egészítik ki, és a Cargill- forgalmazó Platto Animal Nutrition szállítja. Különböző összetételű takarmányt biztosítanak a 30–50 kg; 50-80 kg; 80-110 kg és 110-180 kg súlyú sertések számára.

A magas jóléti koncepció részeként a farok nincs dokkolva. Úgy tűnik, hogy ez nem vezet farokharapási problémákhoz, mivel a látogatás során minden farok sértetlennek tűnt. Hasonlóképpen a fogcsikorgatás sem megengedett. Csak kasztrálás történik (anesztetikumokkal és fájdalomcsillapítókkal), ahogy az olasz nehézsertés-tenyésztésnél szokásos. Köztudott, hogy a herék jelenléte akadályozza a megfelelő sonkatermelést.

Szalma és biológiai biztonság

Gyors visszatekintés a szalmára. Mivel az afrikai sertéspestis (ASP) meglehetősen elharapózott Észak-Olaszországban, nem fél-e a család attól, hogy egy napon esetleg a szalmán keresztül eléri a farmjukat? Dario Bassino megrázza a fejét. Kritikusan értékeli új szalmabáláinak eredetét. Jelenleg egy szomszédos gazda látja el őket. Ha azonban az ASF elterjedtebbé válik a régióban, akkor távolabbról is beszerezhetők szalmabálák, például a dél-olaszországi Puglia tartományból. Nem fél a vírustól, és hangsúlyozza, hogy a dupla kerítés, valamint a bejáratkor kötelező autófertőtlenítés minimalizálja a kórokozók bejutásának kockázatát.

Az ASF legnagyobb veszélyét talán a közvetett veszteségek jelentik. Ha ASP-t találnak a közvetlen közelben, akkor mindenféle sürgősségi protokollt alkalmazni lehet. Ami ahhoz vezethet, hogy a sertéseket a helyi vágóhídra kell szállítani rögzített alacsonyabb áron – még akkor is, ha az állatok teljesen egészségesek.

A vágósertések elküldése

És akkor még hat hónapos tartózkodás után is eljön a búcsú pillanata a legalább 180 kg-os vágósertéseknél (körülbelül kilenc hónapos korban). Az első, 1800 sertésből álló tétel berakása néhány óra kérdése volt – emlékszik vissza Dario Bassino. Egy comói Fumagalli-vágóhídra vitték őket, körülbelül kétórás autóútra. A Bassino családnak csak a megfelelő takarítás maradt hátra – ez körülbelül öt-hét napig tartott, mire a farm készen állt a következő, 1800 sertésből álló tétel fogadására.

Dario Bassino és családja örül a Fumagallira való váltásnak. A szalma viszonylag frissen tartja a levegőt, ami eltér a hagyományos sertéstartástól. Emellett elmondása szerint a család szívesen tartja őket magas jóléti körülmények között. Azt mondja: „A jólét nem teher, hanem a teljesítmény fokozója. A boldog disznók boldog dolgozókhoz is vezetnek.”

Fumagalli Industria Alimentari

Az észak-olaszországi Tavernerióban székelő Fumagalli egy magántulajdonban lévő integrált olasz sertéshústermelő vállalat, amely a teljes ellátási láncot irányítja. A vállalat nagy értéket tulajdonít az általa „etikus gazdálkodásnak”, különös tekintettel a jólétre és a fenntarthatóságra. 133 alkalmazottjával több mint 100 éves tapasztalatra tekinthet vissza, hiszen először 1920-ban indult Milánóban.

Az évek során a Fumagalli úgy fejlődött, hogy egyedülállóan ötvözi az olasz zsírsertéstermelést, a magas jólétet és a minimális antibiotikum-felhasználást. A cég kiváló minőségű olasz sertéstermékeket állít elő, mint például a szárazon pácolt pármai és San Daniele sonkák (védett eredetmegjelöléssel, DOP ), hagyományos prosciutto (sonkák), mortadella, szalámi és egyéb speciális termékek. Ezeket Fumagalli márkanéven (Olaszországban) vagy saját márkanéven (külföldön) értékesítik – fenntartható csomagolásban.

A Fumagalli összesen 38 farmmal dolgozik Észak-Olaszországban. Ezek lehetnek tenyésztő, termesztő vagy befejező gazdaságok – magyarázza Pietro Pizzagalli, a Fumagalli vezérigazgatója, akit 2020-ban Olaszországban az év sertéstenyésztőjének választottak. A Fumagalli öt farm tulajdonosa; a többi 33 telephely szerződéses gazdálkodó. A Fumagalli csoport az elmúlt években növekedett, csak az elmúlt két évben tíz új gazdasággal bővült,.

A Fumagalli kétféle sertést termel: a teljes termelés mintegy 13%-a bio, a többit pedig magas jóléti sertésként tartják, ami azt jelenti, hogy be kell tartani a Kiwa tanúsító iroda által meghatározott olasz állatjóléti irányelveket. 2023-ban a teljes bevétel 58%-a exportból, 42%-a pedig az olasz piacon történő értékesítésből származott. Az Egyesült Királyság fontos exportpiac, csakúgy, mint Svédország, Franciaország és Németország. A brit piac számára a Fumagalli saját márkanéven gyárt a Waitrose brit kiskereskedő számára.

A tanúsított pármai sonkák értékesítéséhez a sertéseknek Olaszországban kell születniük, ott kell tenyészteni és ott kell levágni őket. Ezért a Fumagallinak saját tenyésztési piramisa van – a sertések származása olasz, a nőstény vonalban az F1 kocák Fomeva (Landrace x Large White; TN70); az apavonal a Large White-é. A Fumagallinak saját vágóhídja (Como tartomány) és csomagolóüzeme (Párma tartomány) is van. Mivel a termelési szabványok magasak, a csoport együttműködik a Compassion in World Farming (CIWF) szervezettel.

(Forrás: pigprogress.net)

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás