A szarvasgomba igen drága termék. Egy kilogrammnyi termék ára akár a 300 ezer forintot is elérheti. Nem véletlen a drágaság. A föld alatt vagy épp csak a föld színén alig észrevehetően jelennek meg a gombatermőtestek. Korábban sertésekkel, ma kutyákkal kerestetik a megfelelő időpontban, a megfelelő fák körül, hiszen ez a gomba szimbionta, azaz kölcsönösen előnyös kapcsolatban van egyes fafajokkal.

A szarvasgomba igen rendhagyó élőlény. Gomba, tehát nem állat, és nem is növény, ennek ellenére a szálakat igen jól „mozgatja" (Fotó: Pixabay)

A szarvasgomba termeszthető is

A szarvasgomba-termesztés az agrárerdészet egy speciális ága, hiszen a szarvasgombák mikorrhiza (gyökérkapcsolt) gombaként szoros kapcsolatban állnak azokkal a növényekkel, amelyek közelében élnek. 

Az ektomikorrhizák a gyökereken mikorrhiza köpenyt alkotnak. Ezek a növényi sejtbe nem hatolnak be, csak a sejtek közötti járatokba. A gombák gyorsan reagálnak az ökológiai változásokra, például a talaj kiszáradása esetén intenzíven fejlődnek, így mindent átsző a gomba, hogy a maradék kis nedvességet is kivonja a talajból.

Az általuk kiválasztott savakkal tápanyagokat képesek mobilizálni, amelyeket vízben oldva a gomba hatékonyan felvesz, és ezt átadja a partner növénynek. A növénytől pedig hormonokat, cukrokat, fehérjéket kap cserébe.

A föld alatt „terem”

A szarvasgomba igen rendhagyó élőlény. Gomba, tehát nem állat, és nem is növény, ennek ellenére a szálakat igen jól „mozgatja”. A szarvasgomba termesztése az ezzel beoltott, mikorrhizált facsemetékből telepített erdőszerű ültetvényekben történik, ahol a gomba mellett idővel faanyag is keletkezik, valamint, ha például mogyorógyökeret mikorrhizálnak, akkor az az ültetvény még mogyorót is terem majd.

 Az élőlények együttműködésének itt még nincs vége. A föld alatt vagy épp csak a föld színén alig észrevehetően megjelenő gombatermőtestek felkutatásához képzett kutya is kell, hiszen az eb képes kiválasztani az érett, gasztronómiai felhasználásra már alkalmas termőtesteket. 

A kutyának játék a gyűjtése, a sertésnek táplálék

A szarvasgomba gyűjtése nem egyszerű feladat, egyrészt mert nem vagy alig észrevehető az értékes gomba, a másik nehézség pedig, hogy csak az érett példányokat érdemes gyűjteni, azoknak van gasztronómiai értékük. 

Régebben sertésekkel kerestették a szarvasgombákat, de a kutyák erre alkalmasabbak. Ennek oka, hogy a sertés táplálékot lát benne, a kutyának pedig játék a gyűjtése, tehát nem akarja megenni.

A termesztéshez a gombával oltják be a facsemeték gyökerét

A szarvasgomba termesztésének azért lett létjogosultsága, mert a természetes élőhelyek beszűkültek, a gyűjtők számának növekedése miatt egyre nagyobb nyomás nehezedett a vadon termő állományokra. A túlgyűjtés negatívan befolyásolta a termőhelyeket.

A kései fagyok, a nyári aszály, a klímaváltozás miatt mostanra körülbelül a negyedére esett vissza a hazai mennyisége a természetes élőhelyeken. Ültetvényben részben függetlenedni lehet a természeti szélsőségektől – például öntözéssel. A nyári szarvasgomba-termesztésnek jól kidolgozott technológiája van. A középkötött vályogtalajokat kedveli, fontos a jó és kiegyensúlyozott vízgazdálkodás. Szereti a 7 pH körüli meszes talajokat. 

Egy hektárnyi a minimum területméret

Szakemberek szerint egy hektárnyi az a minimum területméret, amellyel megéri üzemi méretben foglalkozni. Ezen egy szezonban 40-50 kg szarvasgomba terem, de ha öntözött a terület, akkor ennek akár a duplája is előfordulhat. 

A terület előkészítése lehet gyepfeltörés, mélyszántás, tárcsázás, felszínművelés vagy szárzúzás kaszálás. A mikorrhizált facsemeték közelében meg kell lazítani a talajt. Lehet sorban vagy csak a csemeték közvetlen környezetében ápolni a területet, ám ha nagy talajfelületet szabadon hagyunk, akkor jelentős lesz a párolgás.

A mikorrhizált csemetéket úgy állítják elő, hogy a tölgy-, hárs-, mogyorócsemetékre ráoltják a micéliumot, majd fóliasátorban nevelik, végül minősítik. Ezek többéves konténeres csemeték.

A minősítéskor lényeges a mikorrhizáltsági fok vizsgálata, ehhez kimossák a gyökeret, és mikroszkóp alatt vizsgálják. Az ültetvényt ajánlott vegyesen létrehozni: kocsányos tölgyből, vörös- és csertölgyből, gyertyánból, mogyoróból és hársakból.

Minél fajgazdagabb, változatosabb a gazdanövény szempontjából az ültetvény, annál egészségesebben tartható. Hektáronként 1500-1700 darab fa elültetése szükséges, és azokat még évekig gondozni kell ahhoz, hogy gombát termő ültetvény váljon belőle.

(Forrás: agrarszektor.hu)

További híreink

Tejárak emelkedőben csökkenő termelés mellett - minden, amit tudnia kell

2024.07.24.

2024 májusában a nyerstej termelői ára az USA-ban 15 százalékkal, az Európai Unióban 1 százalékkal nőtt, míg Új-Zélandon 5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A világpiacon az ömlesztett vaj ára 2024 29. hetében 53 százalékkal, a cheddar sajté 5 százalékkal emelkedett, miközben a teljes tejpor ára stagnált, a sovány tejporé pedig 1 százalékkal csökkent 2023 azonos hetéhez viszonyítva.

Rejtélyes jelenségek: miért nem terjednek most a károsítók a kertekben?

2024.07.24.

A hőség folyamatosan új rekordokat dönt. Sok megyénkben a forróság aszállyal és erős UV-sugárzással párosul, és úgy tűnik, még a károsítóknak sem kedvez ez az időjárás.

A cukorpiac meglepetései: látványos árcsökkenés és váratlan trendek

2024.07.24.

A fehércukor világpiaci átlagára 2024 májusában 512 euró/tonna volt, ami közel 9 százalékkal alacsonyabb az áprilisi árnál. A londoni árutőzsdén (LIFFE) a fehércukor fronthavi jegyzése július 8-án 560 dollár/tonnáról ingadozások mellett július 19-re 541 dollár/tonnára esett. A nyerscukor fronthavi jegyzése is hasonló trendet követett, július 19-én 411 dollár/tonnán zárva.

Váratlan fordulat: jelentős változások a szójabab, a repcemag és a napraforgómag árában

2024.07.24.

Érdemi változások csokkentek az olajos magvak világpiacán az elmúlt hetekben. Íme a részletek.

Zuhanó kukoricaárak: itt vannak a legfrissebb számok

2024.07.24.

Az USA-ban termelt kukorica azonnali exportára 13 dollárral 183 dollár/tonnára esett vissza június 7. és július 5. között. A szeptemberi ár 15 dollárral 185 dollár/tonnára, a decemberi pedig 14 dollárral 210 dollár/tonnára csökkent (FOB Gulf). Argentínában a kukoricával továbbra is 185 dollár/tonnáért (–10 dollár) kereskedtek.

Halad a bioszakma, könnyebb megtalálni a magyar ősgabona termékeket az új térképen

2024.07.24.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai és partnerei szakmai napot szervezek Száron, hogy a piac szakmai szereplői, gazdák, molnárok és pékek, valamint a kutatók találkozzanak

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás