Az áfonyaágazatban nehéz túlélni, bár a fogyasztás megnőtt e bogyós gyümölcs egészségügyi előnyei miatt. Ellenben a termelési költségek és a növekvő verseny állandó kihívást jelentenek a termelők számára világszerte. Az áfonyatermesztők számos kihívással néznek szembe. Az ágazat vezetői ezekről beszéltek a 11. Nemzetközi Áfonya Konferencián Lengyelországban, amelyet 2023. március 9-10.  között tartottak.

Sok országban drasztikusan emelkedtek az áfonyatermesztés költségei. Ez a gyümölcstermesztéssel kapcsolatos minden szempontból bekövetkezett inflációnak köszönhető. Jelentősen megemelkedett például az üzemanyag, az energia, a munkaerő, a műtrágya és a növényvédőszerek ára. E tényezők miatt az áfonyatermesztés költségei nagyon magasak. Például Németországban 1 kg gyümölcs termesztése 3,6-4 euró, Hollandiában 4 euró, Lengyelországban 3 euró, Ukrajnában pedig 1,7-2 euró költséggel jár.

A vásárlók kemény és pultálló, valamint nagy és ropogós gyümölcsöket igényelnek. Az ilyen gyümölcsöket a szupermarketek előnyben részesítik, mivel jól eladhatóak és a jó eltarthatóságnak köszönhetően sokáig frissek maradnak. (Fotó: Pixabay)

Mely áfonyafajtákat érdemes termeszteni?

Közép- és Kelet-Európa régióiban, ahol főként északi áfonyafajtákra szakosodtak, sok termelőben felmerül a kérdés, hogy valójában mely áfonyafajtákat érdemes termeszteni. A vásárlók kemény és pultálló, valamint nagy és ropogós gyümölcsöket igényelnek. Az ilyen gyümölcsöket a szupermarketek előnyben részesítik, mivel jól eladhatóak és a jó eltarthatóságnak köszönhetően sokáig frissek maradnak.

 A kiskereskedelmi láncokat képviselő vásárlók közül sokan jelenleg a prémium gyümölcsökre szavaznak. Hogy miért? A veszteségek minimalizálása, valamint a magas minőség révén a fogyasztók ösztönzése ismételt vásárlásra. Felmerül tehát a kérdés: milyen áfonyafajták felelnek meg a modern kereskedők (és fogyasztók) igényeinek?

A Duke-tól a Calypsóig

A korai fajták közül a ’Duke’ pótolhatatlan, vezető fajta. Rögtön utána a szezont az olyan fajták folytathatják, mint a 'Draper', a 'Valor', a 'Cargo' és a 'Calypso'. Mindegyikre jellemzőek a nagy, kemény bogyók.  Érdekes újdonságok a 'Megasblue' és a 'Titanium' fajták, valamint a Fall Creek fajtakör 4 új fajtája, amelyek jelenleg Európa különböző régióiban kerülnek értékelésre. Késői fajtaként gyakran választják a 'Last Call'-t, amelynek bogyói a késői szüreti időpont (szeptember) ellenére is jól néznek ki és jó ízűek.

Úgy tűnik, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben szükségessé válik az áfonyaültetvények korszerűsítése, hogy korlátozott ráfordítással maximális hozamot biztosítsanak.

Néhány javaslat

Fajtaszerkezet átalakítása. Fogyasztók igényeihez igazodó fajták telepítése. A modern trend elsősorban nagyméretű, vonzó megjelenésű, pultálló és ropogós, kellemes ízű bogyók termesztését jelzi.

Növénytermesztés intenzifikálása. A tendenciák közül az egy termesztési egységre jutó növények számának növekedése a jellemző. Egyes fajtákat 0,7 méterenként ültetnek, miközben a sorok közötti 3 méteres sortávolságot megtartják (ami 4700 növény/ha sűrűséget eredményez). Ez esélyt ad arra, hogy a bokrok teljes hozamát gyorsabban elérjék, így lerövidül a befektetés megtérülési ideje. Hasonló előnyökkel járhat a konténeres termesztés is. Minden növény számára ugyanazok a növekedési feltételek biztosítottak.

Megoldást találni a hajtások rögzítésére

Termesztési rendszerek. Számos új, nagy növekedési eréllyel rendelkező és gyors termőre fordulású fajta esetében szükséges a hajtások rögzítésére megoldást találni. Ellenkező esetben erős szél esetén a hajtások letörhetnek. Az sem előnyös, ha a gyümölcsök súlya alatt elfekszenek, mivel ez megnehezíti a betakarítást, valamint nagyobb a kockázata, hogy a gyümölcsöt betegségek támadják meg.

Célszerűnek látszik további óvintézkedéseket alkalmazni az ültetvényeken. Ez vonatkozik az ültetvények fagy, jégeső és eső elleni védelmi rendszereire. Egy gazdaságban az ültetvények legalább egy részét (optimális esetben a felét) védeni kell az eső/jégeső ellen, hogy a termés védelme és az optimális időben történő betakarítás biztosítva legyen.

Az intenzíven vágott bokrok, ahol a termés a fiatal hajtásokra és a felső részre koncentrálódik, sokkal könnyebben szüretelhetők, ugyanakkor nagy, kifejlett bogyókat adnak. (Fotó: Pixabay)

A szedés hatékonyságának javítása. Ez fajta kérdése, de a vágás módja is befolyásolja. Az intenzíven vágott bokrok, ahol a termés a fiatal hajtásokra és a felső részre koncentrálódik, sokkal könnyebben szüretelhetők, ugyanakkor nagy, kifejlett bogyókat adnak. Viszonylag gyorsan érnek, ami hozzájárul a betakarítási időszak intenzívebbé tételéhez és egyúttal lerövidítéséhez (3-4 szüret). Ha egy munkavállaló több kg-ot gyűjt óránként, többet fog keresni, a következő szezonban is szívesen visszatér. Ez nagy előnyökkel jár a termelő számára: egy tapasztalt alkalmazott sokkal hatékonyabban dolgozik, mint egy kezdő.

Gépi betakarítás

Az ültetvény előkészítése gépi betakarítására. Néhány nyugat-európai ültetvényt már felkészítettek gépi betakarításra.

Számos fajta, pl. a ’Duke’, 'Draper', ’Liberty’, 'Valor', 'Cargo' és a 'Calypso' esetében lehetőség van rá, hogy a gyümölcsöt kombájnnal takarítsák be, amelyek válogatás után kínálhatók friss fogyasztásra. Másik lehetőség, hogy kézi szedés után a maradék gyümölcsöt szüretelőgéppel leszüretelik, és azt a feldolgozó üzemekbe küldik. Legalábbis a jelenleg kínált árak meglehetősen vonzóak az ilyen jellegű gyümölcsök számára.

További megoldások bevezetése a költségek csökkentése érdekében. Jó példa erre a fotovoltaikus panelek telepítése. Nyári használatuk jelentős energiamegtakarítást tesz lehetővé, amely az öntözéshez, a gyümölcsök hűtéséhez vagy a munkavállalók szociális épületeinek fenntartásához szükséges. Az ültetvények esetében a fotovoltaikus panelekből származó legnagyobb energiatermelés időszaka egyidejűleg a legnagyobb energiaigénnyel járó is. Egy ilyen befektetés nagyon gyorsan megtérülhet.

(Forrás: nak.hu, freshfruitportal.com)

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás