Egy gyep legmegfelelőbb hasznosítási módját számos tényező határozza meg, ezek közül azonban az egyik legfontosabb a terület ökológiai fekvése. A fogalom azt mutatja meg, hogy a talaj pórusainak évi átlagban hány százaléka telített vízzel. Ez a tulajdonság többek között a gyep fajösszetételét, a kihajtás, illetve a géppel való járhatóság idejét is meghatározza. A természetközeli, illetve a meglévő telepített gyepek esetében az ökológiai fekvés befolyásolja a várható terméshozamot és a javasolt hasznosítási irányt.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége írta meg, hogy a szántóhoz viszonyítva területegységre vetített kisebb bevételtermelő képessége miatt hazánkban a gyepek főleg kedvezőtlen adottságú területeken maradtak fenn, jellemzően szántóföldi művelésre alkalmatlan területeken. Ebből kifolyólag a magyar gyepek több mint kétharmada aszályos, illetve száraz fekvésű. Kis hozamuk és egyenlőtlen termésmegoszlásuk miatt kizárólag legelőként hasznosíthatóak (feltétlen legelők), elsősorban juh, illetve kisebb testű húsmarha számára. Extenzív körülmények között nagy rámájú fajták csak kiegészítő takarmányozással tarthatóak ilyen gyepeken.

a szántóhoz viszonyítva területegységre vetített kisebb bevételtermelő képessége miatt hazánkban a gyepek főleg kedvezőtlen adottságú területeken maradtak fent

Fontos a fajok aránya és a gyepek ökológiája

Az üdefekvés gyepgazdálkodási szempontból a legkedvezőbb. Itt lehet a leghatékonyabban kialakítani és fenntartani a gazdasági szempontból optimális fajösszetételt - írták. Ezek a gyepek az összes hazai állatfaj számára kiváló minőségű legelőt adhatnak. Alkalmasak lehetnek szárazon álló üszők és akár extenzíven tartott tejelő tehenek legeltetésére, de rétként való hasznosításra is, vagyis az első növedék (anyaszéna) kaszálással történő betakarítására és a sarjú(k) legeltetésére is.

Az üde talajállapotnak több előnyös tulajdonsága is van. Egyrészt akár 2-5-ször nagyobb szárazanyagtermést tesz lehetővé, mint egy száraz fekvésű gyep, takarmányozási szempontból értékes pázsitfűfajok felszaporodását teszi lehetővé, illetve egyenletesebb termésmegoszlást alakít ki.

A nedves és vizenyős fekvésű gyepek a hazai gyepállomány nagyjából 20 százalékát adják. Nagy terméshozamuk ellenére ezek a gyepek általában nem biztosítanak olyan jó minőséget, mint üde fekvésű társaik, mivel a talajvízzel való telítettségnek köszönhetően gyakran felszaporodnak bennük különböző közepes és nagytermetű sásfajok, gyakran a borzas sás, melynek merev szőrű hajtásai, valamint a posvány sás, melynek apró fogakkal tarkított levélszélei és oxaláttartalma irritálják a tápcsatornát.

Az ökológiai fekvés megfelelő tápanyaggazdálkodással, öntözéssel, illetve meliorációval módosítható, de ezek költséges volta napjainkban a gyakorlatban ritkán teszi ezt lehetővé - közölték.

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás