Késő ősztől kora tavaszig egyre kevesebb igazi, friss zöldséghez jutunk hozzá. Vannak persze a tavaszig tárolható zöldségek, meg a külföldről jövők és az üvegháziak, de sokan megérzik ezeknek az ízén, hogy mégsem olyanok, mint ami nyáron, nálunk terem. Zöldséghiányunkat ebben az időszakban is enyhíthetjük: a csírazöldség és a mikrozöldség is könnyen megtermelhető

Mi is a különbség?

Sokban hasonlítanak egymásra a csírazöldségek és a mikrozöldségek, de van néhány alapvető különbség is köztük. A kiindulási alapanyag mindegyiknél biominőségű mag, hiszen itt az abból kikelő néhány napos növényeket fogjuk megenni, amelyeknek nem nagyon lesz idejük az esetlegesen a termesztéskor rájuk, beléjük került növényvédő szerek lebontására. 

A csírázáshoz szükséges nedvességtartalmat a napi többszöri nedvesítéssel és a megfelelő hőmérsékleten tartással érjük el, tehát nem talajba vetjük a magokat. Amikor a csíra 1-2 centiméteres, akkor a csírazöldség már fogyasztható (Fotó: Pixabay)

A csírazöldségeket mindenestől megesszük azaz a csírát és a gyökeret is, sőt, sokszor a rajtuk maradó maghéjjal együtt. Ezeknél a csírázáshoz szükséges nedvességtartalmat a napi többszöri nedvesítéssel és a megfelelő hőmérsékleten tartással érjük el, tehát nem talajba vetjük a magokat. Amikor a csíra 1-2 centiméteres, akkor már fogyasztható a csírazöldség.

Penészedés is felléphet

A mikrozöldségekhez a magokat vethetjük talajba is, ám az ebben lévő szerves anyagok miatt penészedés is felléphet, tehát nem ez a legbiztonságosabb megoldás. Helyette kókuszrostba vagy kenderlapra kerülhetnek a magok – kicsíráznak és belegyökereznek ebbe az anyagba. A fő különbség, hogy a mikrozöldeket néhány nappal később, idősebb korban fogyasztjuk, mint a csírazöldségeket, és ezeket levágjuk, a zsenge leveleket megesszük, tehát a gyökér és a maghéj az itt nem lesz a táplálékunk része.

A mikrozöldségek abban is különböznek a csíráktól, azon túl, hogy termesztő közegben fejlődnek, szükségük van napfényre, vagy azt pótló mesterséges megvilágításra, és gyökérzetük, levélzetük egyaránt megjelenik, mire elkészülnek. Jóval több bioaktív vegyület (flavonoidok, a glükozinolátok és a fitoösztrogének), ásványi anyag (Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Se és Mo) található bennük, ugyanakkor a zöld hajtások nitráttartalma jóval kisebb a kifejlett növényekénél. A mikrozöldség-vöröskáposztában a kifejlett káposztához képest 40-szer több E-vitamin, 6-szor több C-vitamin, és 69-szer több K-vitamin van.

Csírazöldségek termesztése

Először a magokat áztassuk be 10-12 órára vízbe. Itt megduzzadnak, ezzel jelentősen lerövidíthető az idő, amíg előjön a csíra. Ezután tegyük csíráztató tálba a magokat, és naponta kétszer öntözzük, mossuk át. Ez a vízpótlásukat is szolgálja, de fontos hogy lemossuk a magokat ilyenkor, különben ha nincs szerencsénk, bebüdösödhetnek.

Kisebb magok esetén ne csap alatt mossuk át rendszeresen ezeket, hanem kézi permetező flakonnal fújjuk rájuk a vizet. Fogyasztás előtt is alaposan mossuk át a csírazöldségeket. 

Nemcsak csíráztató tálban csíráztathatunk, hanem van olyan befőttes üveg is, aminek a kupakja lyuggatott, itt szellőzik is, másrészt vizet töltve bele ezen felfordítva kijön a felesleges víz. Ilyen módszernél arra figyeljünk, hogy néha óvatosan rázzuk fel az üveg tartalmát, hogy ne tömörödjenek be a magok, szellőzzenek, hiszen itt egymáson vannak, míg a csíráztató tálcán egymás mellett szétterítve. Amikor beindul a csírázás, akkor már egymástól eltávolodnak a magok, és megoldódik a levegő átjárása közöttük.

Viszonylag új divat a mikrozöldtermesztés

A mikrozöldségek most kezdenek jobban ismertté válni. A csírazöldségekhez szükséges csíráztató szettek már évtizedekkel ezelőtt is kaphatók voltak, ám a mikrozöldtermesztés viszonylag új divatnak tűnik, pedig már az 1980-as években létezett a módszer.

Esetükben is nagyon egyszerű, de jól kitalált szettek segítik a termesztést. Ezek a jól ismert fűszernövények és zöldségek apró változatai, viccesen zöldségkonfettinek is becézik őket. Mikrozöldnek sok növény alkalmas, például a bazsalikom, a koriander, az édeskömény vagy a retek. De készülhet zsázsából, rukkolából, és szinte bármiből: borsó, spenót, cékla, saláták, hagymafélék, lucerna, sőt vízitorma is. 

Tovább nevelve mikrozöldségnek is alkalmas

Amiből csírazöldség készülhet, az tovább nevelve mikrozöldségnek is alkalmas. A fogyasztásuk nem a hagyományos zöldségek helyett ajánlott, hanem azok mellett, az étrend további gazdagítására, de tálaláskor díszítésre is kiválóan alkalmasak. Népszerűségüket magas tápértékükön túl élénk színüknek, különleges textúrájuknak és egyedülálló ízviláguknak köszönhetik. Természetesen nem csak egyesével, hanem akár keverékben is nevelhetők, ellentétben a csírazöldségekkel.

A mikrozöldségeket már az első levélpár megjelenése után vagy nem sokkal később a talajszintig levágják, fajtától és fejlettségi állapottól függően 7-21 nappal a csírázás után. A mikrozöldek, mivel hosszabb ideig nevelkednek, így az esetleg nem azonos fejlődési üteműek is beérik egymást. A mikrozöldség már nem csíra, hanem olyan, rendszerint 14 napnál fiatalabb (7-14 napos) növény, amelyen már megjelentek a felnőtt növényre jellemző, de még apró hajtások, levelek, ezek mérete maximum 3-10 cm.

A mikrozöldeket, csakúgy, mint a csírazöldségeket, készen is megvásárolhatjuk bioboltokban, biopiacokon. Az aránylag kicsi terméshozam, a termés viszonylag rövid élettartama, rövid tárolhatósági idejük és magas áruk gátat szab széles körű elterjedésüknek, ezért jobban megéri házilag foglalkozni a termesztéssel, így tényleg friss alapanyaghoz jutunk hozzá.

Amit fontos még tudni...

A csírázáshoz víz, levegő és megfelelő hőmérséklet kell, általában a szobahőmérséklet elegendő. Míg a csírazöldségeket sötétben is nevelhetjük – addig a pár napig –, a mikrozöldségeket ha sötétben csíráztattuk, akkor ezt követően fényhez kell jussanak, hogy bezöldüljenek.

A magvakat vetés előtt kezelhetjük langyos kamillateás lemosással, ez fertőtleníti a maghéjat. Mikrozöldségeknél is lényeges, hogy a fölösleges víznek biztosítsuk az elfolyást, különben berothadhat az egész. A vetés sűrűsége a magok méretétől függ, a túl sűrűn vetett növények felnyurgulnak, megdőlnek. A kis növényeknek az 50 százalékos relatív páratartalom az ideális. A vágást akkor érdemes megkezdeni, amikor már a sziklevelek felett az első lomblevelek is megjelentek, de a növény még zsenge, nem nagyobb 10 centiméternél.

Biztonsággal egy hétig tárolhatók hűtőben

Míg a csíranövények alig tartalmaznak klorofillt, ezért sápadt színűek, a mikrozöldek zöld színűek, klorofillban gazdagok. Mindig annyi növényt vágjunk le, amennyi az adott étkezéshez szükséges. 

A csírák és a mikrozöldek biztonsággal egy hétig tárolhatók hűtőben, de ha úgyis otthon termesztjük, jobb teljesen frissen szedni. Amire vigyázni kell, hogy a mikrozöldségek, előállítási technológiájuk miatt (kedvező hőmérséklet, páratartalom, öntözés) különösen kitettek a kórokozó baktériumok megtelepedésének. 

A mikrozöldségek a nem megfelelő termesztés, tárolás, szállítás során E. coli vagy Salmonella baktériumokkal szennyeződhetnek, ezek a nyersen való fogyasztást követően hasmenést, hányást, lázat és gyomorpanaszokat okozhatnak. Ezért kisgyerekek, várandós nők, idősek és gyenge immunrendszerrel rendelkezők inkább ne fogyasszanak mikrozöldséget. Ne puszta kézzel, hanem csipesszel, vagy gumikesztyűben kezeljük a mikrozöldséget a fertőzések elkerülése érdekében.

(Forrás: agrarszektor.hu)  

Megosztás

További híreink

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

A cirok lesz a főszereplő Magyarországon: nálunk lesz a következő európai cirokkongresszus

2024.07.23.

Magyarország ad otthont a negyedik európai cirokkongresszusnak 2025 októberében.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás