Az Európai Unióban, így Magyarországon is engedélyezetté vált az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása. A rendelet szerint a lisztbogár (Tenebrio molitor) lárváiból készült port egyelőre kizárólag egy francia vállalat hozhatja forgalomba. Az eljárás célja, hogy növelje a por D-vitamin-tartalmát.

A DPA - Deutsche Presse-Agentur, vagyis a Német Sajtóügynökség beszámolójáról a Magyar Hírlap írt. Az Európai Unióban már egy ideje engedélyezett a rovarok felhasználása élelmiszerekben, de a gyártóknak ehhez külön engedélyt kell kérniük. Amennyiben rovarokat tartalmaz egy termék, annak szerepelnie kell a csomagoláson.

Az Európai Unióban, így Magyarországon is engedélyezetté vált az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása.
Az Európai Unióban, így Magyarországon is engedélyezetté vált az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása

Az emberek az EU-ban szabadon választhatják meg, mit fogyasztanak, senki sem kényszeríti őket rovarok vagy férgek evésére – közölte az Európai Bizottság. Hozzátették, hogy szigorú szabályok és megfelelő tájékoztatás vonatkozik ezekre az élelmiszerekre, és az engedélyezés előtt alapos tudományos vizsgálatoknak vetik alá őket.

A fogyasztók továbbra is fenntartásokkal vannak a rovarból készült élelmiszerek iránt

A dpa által idézett felmérések szerint a fogyasztók többsége továbbra is fenntartásokkal kezeli a rovarokat, mint élelmiszereket. A Heristo AG élelmiszer- és állateledel-gyártó vállalat reprezentatív online kutatása alapján különösen az idősebb válaszadók mutattak jelentős ellenérzést a rovarok fogyasztásával kapcsolatban - közölték.

A rovarokat számos országban alapvető élelmiszerként fogyasztják, mivel táplálóak, fehérjében gazdagok, és hozzájárulhatnak a fenntartható táplálkozáshoz, mert kevesebb erőforrás szükséges a tenyésztésükhöz, az allergiások számára kockázatot jelenthetnek – írta a DPA.

További híreink

A 6 legjobb hely a muskátlik beltéri nevelésére

2025.03.23.

Bár a muskátlik elsősorban szabadtéri növények, ideális körülmények között beltéren is remekül fejlődhetnek. Összeállításunk szerint a következők a legjobb helyek a muskátlik nevelésére a lakásban.

Csökkentenék a termékkárokat – „népszámlálást” tartanak a majmoknál, páváknál és óriásmókusoknál

2025.03.23.

Srí Lanka vadállatszámlálást indított a majmok, pávák és óriásmókusok populációjának felmérésére, hogy kezeljék a gazdálkodók által jelentett mezőgazdasági veszteségeket.

Önvezető traktort építene a hagyományosból? Adunk hozzá egy kis segítséget

2025.03.23.

Craig Rupp, a Sabanto vezérigazgatója és az autonóm mezőgazdaság úttörője osztja meg nézeteit az autonómia gyakorlati realitásairól a mezőgazdaságban. Mivel az elsők között üzemeltetett autonóm traktorflottát, Rupp egyedi betekintést nyújt abba, hogy egy szabványos autonóm traktor miért lehet gyakran hatékonyabb, mint egy dedikált mezőgazdasági robot.

Centi-pontos térképezés drónnal: új megoldás a precíziós mezőgazdaságban

2025.03.23.

A cseh agtech startup, a Skymaps, fejlett drónalapú térképezési megoldást indított el CultiWise platformján keresztül, alternatívát kínálva a gazdálkodóknak a hagyományos műholdképekkel szemben.

A baromfiipar jövője: egy brit farm átírja a szabályokat

2025.03.23.

Egy brit kutatási projekt az íróasztal melletti kutatásokat kis léptékű kísérletekkel kombinálja annak érdekében, hogy feltárja a kettős hasznosítású, legelőn nevelt baromfi fenntarthatóságát és gyakorlati megvalósíthatóságát. A shropshire-i Planton Farms úttörő projektbe kezdett, amely a brit farmok számára integrált vállalkozási lehetőség lehet.

Igyunk sok sört, ha nem akarjuk, hogy összeomoljon a világgazdaság!

2025.03.23.

A söripar 2023-ban 840 milliárd euróval járult hozzá a globális GDP-hez, 33 millió munkahelyet támogatva. A szektor jelentős multiplikátor hatással bír, segítve a helyi gazdaságokat és mezőgazdaságot is.

Partnerhírek
Partner

Műtrágya helyett baktériumok? Egy gazda tapasztalatai, amelyeket érdemes megismerni

2025.03.20.

Szavai József neve jól ismert a Drávaszabolcs környéki gazdák között. A Baranya vármegyei termelő 90 hektáron gazdálkodik, és az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a technológiáját, hogy javítsa a terméseredményeit és csökkentse a költségeit. Bár már régóta foglalkozik növénytermesztéssel, az innovatív megoldásokra mindig nyitott volt: néhány éve kezdett el biológiai készítményeket használni, és jelentős előnyöket tapasztalt a talajegészség és a terméshozam tekintetében.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 192 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás