Hirdetés
Engedélyezett lett az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása az EU-ban
Az Európai Unióban, így Magyarországon is engedélyezetté vált az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása. A rendelet szerint a lisztbogár (Tenebrio molitor) lárváiból készült port egyelőre kizárólag egy francia vállalat hozhatja forgalomba. Az eljárás célja, hogy növelje a por D-vitamin-tartalmát.
A DPA - Deutsche Presse-Agentur, vagyis a Német Sajtóügynökség beszámolójáról a Magyar Hírlap írt. Az Európai Unióban már egy ideje engedélyezett a rovarok felhasználása élelmiszerekben, de a gyártóknak ehhez külön engedélyt kell kérniük. Amennyiben rovarokat tartalmaz egy termék, annak szerepelnie kell a csomagoláson.

Az emberek az EU-ban szabadon választhatják meg, mit fogyasztanak, senki sem kényszeríti őket rovarok vagy férgek evésére – közölte az Európai Bizottság. Hozzátették, hogy szigorú szabályok és megfelelő tájékoztatás vonatkozik ezekre az élelmiszerekre, és az engedélyezés előtt alapos tudományos vizsgálatoknak vetik alá őket.
Hirdetés
A fogyasztók továbbra is fenntartásokkal vannak a rovarból készült élelmiszerek iránt
A dpa által idézett felmérések szerint a fogyasztók többsége továbbra is fenntartásokkal kezeli a rovarokat, mint élelmiszereket. A Heristo AG élelmiszer- és állateledel-gyártó vállalat reprezentatív online kutatása alapján különösen az idősebb válaszadók mutattak jelentős ellenérzést a rovarok fogyasztásával kapcsolatban - közölték.
A rovarokat számos országban alapvető élelmiszerként fogyasztják, mivel táplálóak, fehérjében gazdagok, és hozzájárulhatnak a fenntartható táplálkozáshoz, mert kevesebb erőforrás szükséges a tenyésztésükhöz, az allergiások számára kockázatot jelenthetnek – írta a DPA.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Műtrágya helyett baktériumok? Egy gazda tapasztalatai, amelyeket érdemes megismerni
2025.03.20.Szavai József neve jól ismert a Drávaszabolcs környéki gazdák között. A Baranya vármegyei termelő 90 hektáron gazdálkodik, és az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a technológiáját, hogy javítsa a terméseredményeit és csökkentse a költségeit. Bár már régóta foglalkozik növénytermesztéssel, az innovatív megoldásokra mindig nyitott volt: néhány éve kezdett el biológiai készítményeket használni, és jelentős előnyöket tapasztalt a talajegészség és a terméshozam tekintetében.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatDurumbúza C-komplex technológia gombaölő hatással, réz + kén + cink
1 020 HUF
+ áfaMagro.hu Piactér
Több mint 3.400 hirdetés 192 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés