Veszélyben vannak a magyarországi bükkerdők a klímaváltozás tempója és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt – mondta az InfoRádióban az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára. Elmer Tamás szerint hótakaró hiányában új kártevők és kórokozók megjelenésével kell számolni. A több évtizedes és évszázados távlatban tervező erdészek a szakember szerint úgy látják, az elmúlt évek egyértelműen rávilágítottak arra, hogy sokkal gyorsabb gondolkodás kell ahhoz, hogy az erdőket tudják segíteni a klímaváltozás elleni küzdelemben.

"Az erdők nincsenek annak a tudásnak a birtokában, hogy itt néhány évtized múlva milyen változások lesznek a környezetben, és ezek a szélsőséges időjárási viszonyok felkiáltójelek, hogy erre nagyon oda kell figyelni. A két-három évvel ezelőtti aszályos év után egy csapadékosabb év: ez mindig kihívásoknak teszi ki a környezetet" – mutatott rá az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára az InfoRádió anyagában. A bükkfa magyarországi megmaradása is kérdéses.

A bükkfa veszélyben van, egyre kevesebb olyan terület van Magyarországon, ahol megtalálja a maga optimumát, és ez elsősorban a klímaváltozás és a globális felmelegedés eredménye

A szélsőségek megterhelik a fajokat

Ahhoz persze "hozzá van szokva" a természet, hogy van négy évszak, de amikor egy évszak kimarad vagy valamilyen környezeti tényező szélsőséges irányba mozdul el, akkor az teret enged annak, hogy új károsítók, kórokozók megjelenjenek, és ilyen szempontból valóban nagy problémát tud jelenteni, ha elmarad a fagyos idő, melegebb hullám jön be, nagy aszály érkezik.

"Fontos, hogy az erdei életközösség is minél stabilabb, diverzebb ökoszisztéma legyen, és akkor tud ezeknek jól ellenállni" – fogalmazott Elmer Tamás.

Figyelmeztetett arra is: vannak olyan fafajok, amelyeknek "az ökológiai igénye olyan skálára esik", ami lehet, hogy itt néhány évtized múlva már nem lesz adott Magyarországon.

Veszélyben a bükkfa

"Ilyen például a bükk, amit most mi az év fájának is választottunk, erre most különösen nagy figyelmet fordítunk. Azért is szeretnénk a bükkel kapcsolatban minél több információt átadni az erdők iránt érdeklődőknek, mert ez a fafaj veszélyben van, egyre kevesebb olyan terület van Magyarországon, ahol megtalálja a maga optimumát, és ez elsősorban a klímaváltozás és a globális felmelegedés hatásának tulajdonítható" – mondta még Elmer Tamás a beszélgetésben.

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás