Egy tavalyi jogszabályi változásnak köszönhetően még nitrátérzékeny területen is lehetőségünk van november 30-ig trágyát kijuttatni. Elsősorban azokról a termékekről van szó, amelyek vízoldható formában tartalmazzák a foszfort, a káliumot és más fontos makroelemet is, mint a kalcium és a magnézium. Ráadásul, így nem csak a következő kultúrák tápanyagutánpótlása lesz használatukkal biztosított, de a talajszerkezet megőrzését, sőt helyreállását is segítjük az ősz folyamán kijuttatott kalcium és magnézium hatóanyagokkal. Ott van még a pH kérdése is, és amikor szántóterületünk több mint felét veszélyezteti az elsavanyodás, akkor nem mindegy milyen minőségű és milyen forrásból származó NPK műtrágyát választunk.

Használja ki a Prémium Genezis NPK adta előnyöket!

  • A kompaktálási technológiának köszönhetően gyorsan oldódik vízben!
  • A frakcionálódásuk kizárt, homogén táblán belüli hatóanyaeloszlás!
  • Precíz kijuttathatóság, egyenletes keresztirányú szóráskép!
  • Garantáltan azonos összetételű szemcsék!
  • Kiváló vízoldékonyság!

De milyen kultúrák alá szórjunk már ősszel műtrágyát?

Itt van mindjárt a most betakarított kukorica és amivel nem is olyan rég végeztünk, a napraforgó. Mindkét kultúra nagy zöldtömeget és erős szárat fejleszt, emiatt káliumigényesek. De vízoldható foszforból se legyen hiány, mert már fiatal juvenilis korban könnyen felborulhat a növényeink energiaháztartása.

Persze ne feledkezzünk meg a szójáról vagy burgonyáról sem, amelyeknek szintén elengedhetetlen a megfelelő foszfor- és káliumellátás. Ha már a gyökér- és gumós növényeknél járunk, akkor itt a kálium-, kalcium- és magnéziumigényes cukorrépa is.

Lássuk mit és hogyan!

A foszfor gyakorlatilag egyáltalán nem mozog a talajban és egy jelentősebb káliumvándorlás is csak laza homoktalajokon képzelhető el, ha sok eső esik télen. A kulcsszó foszfor esetében a lekötődés és feltáródás folyamata. Amikor kijuttatjuk ősszel, a talaj szerves és szervetlen kolloidjain lekötődik és majd csak tavasszal táródik fel. A kálium hozzá képest mobilisabb tápelem, a talaj az agyagásványokhoz kötve tárolja. Minél kötöttebb a talaj annál több káliumot, kalciumot és magnéziumot tud tárolni. De ez egyben azt is jelenti, hogy lekötődik, a talaj „megeszi” a kiszórt káliumot, kalciumot és magnéziumot. Ilyen esetben a nagyobb hektárdózisok választása lesz célszerű, szem előtt tartva a harmonikus tápanyag-utánpótlás szükségességét.

A foszfor- és káliumtrágyázás több évig történő elhagyása nem járható út!

Pótlásuk csak a teljes mértékben vízoldható káliumtartalommal rendelkező Prémium Genezis NPK műtrágyákkal orvosolható!

Genezis PK 10-20 14,2% CaO, 9,9% MgO

Genezis PK 10-28 14,3% CaO, 6,2% MgO

a magas kalcium- és magnéziumtartalomért!

Keresse a Genezis Partnerhálózat Üzletkötőit bizalommal ide kattintva!

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás