Az idei év új mérföldkő lehet a hazai agrárgazdasági szereplők fejlődésében. Az agrárvállalkozások csak a fenntarthatósági szempontokat is érvényesítő stratégia mentén tarthatják meg és növelhetik versenyképességüket. A hazai agrárfinanszírozás egyik legfontosabb szereplőjeként az OTP Bank aktív piaci jelenléttel, hitelezési politikájának a változó körülményekhez igazodó alakításával és tanácsadási kapacitásával segíti az uniós agrár források minél hatékonyabb felhasználását az ágazat további fejlődése érdekében – hangzott el az OTP Agrár Gálán, ahol átadták az OTP Agráriumért Díjakat is.

Az OTP közleményét szemléztük. Ez alapján tavaly a KSH adatai szerint a magyar mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 6,5%-kal volt nagyobb az előző évinél, a bővüléshez a teljes termelési volumen 25%-os emelkedése járult hozzá. Ugyan a múlt évi időjárás kedvezőbb volt, de a hazai agrárium szereplőinek így is komoly nehézségekkel kellett szembenézniük. Többek között az energiaválság, a geopolitikai feszültségek, a terményárak csökkenése és az inflációs sokk, illetve a csökkenő fogyasztás jelentett kihívást a vállalkozások számára.

Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója elmondta: "Bízunk abban, hogy a pályázatok értékelése, a döntéshozatal, valamint a kifizetések a korábbinál is gyorsabban fognak megvalósulni” – Fotó: OTP Agrár

Bár a külső nehezítő körülmények jellemzően továbbra is fennmaradnak, a gazdaság lassú növekedése mellett mérséklődő árnövekedésre és kamatszintre számítva az OTP Bank óvatos optimizmussal tekint az idei évre. Az uniós és nemzeti támogatások kedvezőbb finanszírozási lehetőséget kínálnak, miközben az EU új Közös Agrárpolitikájának szigorodó szabályai fejlesztési kényszert is jelentenek - írták.

Az OTP Bank szakértői szerint a folyamatosan változó üzleti környezetben a siker kulcsa ezúttal is az alkalmazkodás lehet. A közép- és hosszútávú, tudatos stratégiai döntéseket a támogatáspolitikának is ösztönöznie kell, elősegítve a szerkezetváltást, ezáltal nagyobb súlyt adva a magasabb feldolgozottságú termékek előállításának.

Az idei a pályázatok és a pályázatírás éve is

A vidékfejlesztési források szempontjából 2024 a pályázati kiírások, a tervezés, és a pályázatírás időszaka lesz. A fejlesztéseknek új lendületet adhat, hogy a gazdaságfejlesztésre rendelkezésre álló mintegy 1500 milliárd forint vidékfejlesztési forrásból az eddigi 50 %-os beruházási támogatáson felül 15% kamat- és kezességi díjtámogatás is igényelhető.

„Az OTP Csoport az elmúlt 7 évben 11 sikeres akvizíciót hajtott végre, ennek eredményeként a teljesítő hitelállomány 3 és félszeresére nőtt és 5 országban. Magyarország mellett Bulgáriában, Szlovéniában, Szerbiában és Montenegróban is piacvezető bankká váltunk. Partnereink, köztük az agrárvállalkozások a gyorsan változó gazdasági környezetben is biztosak lehetnek abban, hogy az OTP Bank ott áll mögöttük, legyen szó pályázatírásról, elő vagy utófinanszírozásról, innovatív gépbeszerzésről vagy éppen faktorálásról. Kiszámítható és következetes hitelezési politikánk a megalapozott és fenntartható üzleti döntéseket ösztönzi, ugyanakkor folyamatosan alkalmazkodik a változó körülményekhez is. Bízunk abban, hogy a pályázatok értékelése, a döntéshozatal, valamint a kifizetések a korábbinál is gyorsabban fognak megvalósulni” – emelte ki beszédében Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Teljes rekord

A rendezvényen Nagy István agrárminiszter az elmúlt évet értékelve arról beszélt, hogy 2023-ban minden nehézség ellenére összesen mintegy 1400 milliárd forint agrártámogatás kifizetése történt meg. 

„Csak a Vidékfejlesztési Program keretében működő támogatási konstrukciókhoz kapcsolódóan 750 milliárd forint jutott el a gazdálkodókhoz. Ez abszolút rekord, hiszen a korábbi két évben összesen történt ennyi kifizetés. A tárcavezető hozzátette, idén elindulhat annak a 2900 milliárd forintnyi vidékfejlesztési forrásnak is a felhasználása a magyar vidék, az agrárium és az élelmiszer-előállítás javára, amelynek 600 milliárd forintos uniós forrását a kormány további 2300 milliárddal egészíti ki 2027-ig. E forrásokból gazdaságfejlesztésre, a jövő építésének technológiai alapjaira 1500 milliárd forintot fordítunk. A kisebb és nagyobb vállalkozások számára külön beruházási felhívások előkészítésén dolgozik az agrártárca azért, hogy ezeknek az igen különböző üzemméretű pályázóknak ne kelljen versenyezniük egymással„ – fűzte hozzá a miniszter.

Az “Agráriumért OTP Díjak”

Az OTP Agrár Gálán a hagyománynak megfelelően idén is átadták az Agráriumért OTP Díjakat. Az öt hazai agrárvállalkozás mellett ebben az évben az OTP Csoport egyik külföldi leánybankjával partnerségben álló agrárvállalat teljesítményét is díjazták, elismerve az adott országban, valamint a tágabb régióban folytatott példaértékű tevékenységét. 

A díjazottakat a 2012-ben – Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója által – alapított, akadémikusok és szakmai szervezetek képviselőiből álló Agrárkollégium választotta ki a jelöltek közül. A döntési szempontok között a gazdasági eredmények mellett kiemelkedő helyen szerepelt, hogy a vállalkozás mennyire innovatív, él-e a legújabb fejlesztések lehetőségeivel.

Az “Agráriumért OTP Díjak” kitüntetettjei - Fotó: OTP Agrár

A díjazottak:

Növénytermesztés: BHV Mezőgazdasági Kft. – A Szentpétery család tulajdonában álló BHV Kft. meghatározó tevékenysége a szántóföldi növénytermesztés. Tevékenysége abban egyedülálló, hogy a kedvezőtlen termőhelyi adottságok ellenére képesek olyan terméseredményekre, ami kiemelkedő a gazdálkodási környezetükben, a Dráva menti térségben.

Állattenyésztés: Kel-Feder Zrt. – A Kel-Feder Csoport Magyarország meghatározó kacsatenyésztő vállalkozása, teljes termelési vertikumával a magyar pecsenyekacsa előállítás egyharmadát fedi le. A tulajdonos kiemelt figyelmet fordít a Csoport CSR (Corporate Social Responsibility rövidítése, amelynek jelentése Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás) tevékenységére is, a déli határvidéken az életkörülmények javítására, a térség megtartó erejének növelésére.

Kertészet: Bio-Fungi Kft. – A cégcsoport Magyarországon piacvezető és a régióban meghatározó szerepet tölt be a gombakomposzt-termelésben és a gombatermesztésben. Tevékenységüknek kiemelt szerepe van a hazai gombafogyasztás növelésében, valamint az egészségtudatosság, az egészséges életmód népszerűsítésében.

Élelmiszeripar: Agri-Corn Kft. – A kukoricafeldolgozással foglalkozó Agri-Corn Kft. termékeivel számos országban jelen van. A tulajdonos Vaszkó család a kukoricamalom múlt évi modernizációjával egy olyan világszínvonalú üzemet hozott létre, amely az európai gluténmentes piac meghatározó szereplőjévé válhat.

Nemzetközi tevékenység: KOMETA 99 Zrt. – A KOMETA 99 Zrt. Magyarország és Közép-Európa egyik legmodernebb és leghatékonyabb húsfeldolgozó vállalkozása. A KOMETA legfőképp sertésből készült termékeket gyárt, de emellett az egyre népszerűbb csirke és pulykahúsból is készülnek termékek.Leánybanki partner: Delta Holding – A szerbiai Delta Holding számos ágazatban működő vállalatcsoport, amely több mint 4000 főt foglalkoztat, 2024-re egymilliárd eurós árbevételt tervez. Öt különálló vállalata közül mezőgazdasági termeléssel, integrációval a Delta Agrar Group, élelmiszerfeldolgozással pedig a Delta Food Processing foglalkozik. A csoport mezőgazdasági üzemeiben a növénytermesztés mellett tejtermeléssel és sertéstartással foglalkoznak. A négy élelmiszeripari gyár fő tevékenysége a gabona- és húsfeldolgozás és a készítmények gyártása. A csoport kiemelkedő figyelmet fordít a fenntarthatóságra és sikereik példaként szolgálnak a régió vállalkozásai számára.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás