Hirdetés
Élesztő révén lesz állati takarmány a mandula héjából
Az állati takarmány-összetevők, különösen a jó minőségű fehérjében bővelkedő takarmányok az állattenyésztés legdrágább összetevői. A kaliforniai mandulatermesztés évente közel 3 millió tonna biomasszát termel, amelynek körülbelül 50%-a héj formájában jelenik meg. A mandulahéjon termesztett élesztő új utat jelenthet a magas fehérjetartalmú állati takarmány előállításához egy mezőgazdasági hulladéktermékből.
Jelenleg a mandulahéj alacsony értékű melléktermék, amelyet elsősorban a tejelő szarvasmarhák takarmányozására használnak. Ennek oka az alacsony fehérje- és esszenciális aminosavtartalom.

Kutatás: a mandulahéj tápértékének növelése
A kutatók azonban meg akarták vizsgálni a mandulahéj élesztővel való etetését, ami növelheti tápértékét. Az élesztő elfogyaszthatná a héjból a cukrokat, és fehérjét termelhetne.
Hirdetés
Kryia Boundy-Mills, a Kaliforniai Egyetem Davis Élelmiszertudományi és Technológiai Tanszékének Phaff Élesztőkultúra-gyűjteményének kurátora vezetésével a kutatók 65 élesztőtörzset vizsgáltak a gyűjteményből, hogy kiderítsék, képesek-e a cseppfolyósított mandulahéjon növekedni.
Többfázisú szűrési megközelítést alkalmaztak olyan élesztőgombák azonosítására, amelyek képesek a mandulahéjban lévő cukrok nagy részét elfogyasztani, miközben az állatok takarmányozásához nélkülözhetetlen aminosavak magas koncentrációját halmozzák fel.
Körkörös mezőgazdaság
A globális felmelegedés és a növekvő népesség táplálásának szükségessége miatt létfontosságú az élelmiszer-termelés fenntartható formájának kifejlesztése. És itt jön a képbe a körkörös mezőgazdaság. A mellék- és hulladéktermékek állati takarmányként való felhasználása nemcsak a hulladékok földfeltöltésének és elégetésének csökkentését segíti elő, hanem táplálkozási előnyöket is tartogat az állatok számára.
A kezdeti eredmények ígéretesek
Az összetételelemzés kimutatta, hogy a mandulahéj gazdag poligalakturonsavban (pektin) és oldható szacharózban. Egy pektinázzal segített eljárást optimalizáltak a mandulahéjból az oldható cukrok cseppfolyósítására és felszabadítására.
A folyamathoz enzimeket kellett hozzáadni, hogy a héjból iszapot készítsenek, és nitrogént, hogy az élesztőgombák fehérjéket termeljenek. Az esszenciális aminosavak, különösen a lizin, hozamát tovább kell javítani.
A pálmaolaj alternatívája
A UC Davis csapata azt is kutatja, hogy a mandulahéjon vagy szőlőtörkölyön – a borkészítés során keletkező maradékon – termesztett élesztőgombák segítségével szobahőmérsékleten megszilárduló olajokat állítsanak elő. Ezek fenntartható alternatívát jelenthetnek az állati zsírok és a trópusi olajok, például a pálmaolaj helyett.
Boundy-Mills elmondta: „A Phaff élesztőkultúra-gyűjtemény teszi lehetővé ezt a tanulmányt, mivel több mint 9 000 törzsünk van, amelyek több mint 1500 élesztőfajhoz tartoznak”. A gyűjtemény jelenleg további 5000 élesztőgombát vesz fel Mare-Andre Lachance nyugalmazott kanadai professzortól, a UC Davis öregdiákjától.
(Forrás: allaboutfeed.net)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
A hasonló a hasonlót szereti
2025.05.20.A természet a természetes megoldásokat szereti. A termesztett növények termésbiztonságát innovatív mikrobiológiai készítményünk, az Algafix egészen más módon támogatja, mint a vegyipari-kémiai lombtrágyák.
Ne maradjon le a fiatal gazdák kettős támogatásáról
2025.05.19.2025. július 16. és augusztus 12. között nyílik lehetőség a fiatal, 18 és 40 év közötti gazdák kérelmének benyújtására.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMagro.hu Piactér
Több mint 3.400 hirdetés 206 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés