Október végén a hajnali, reggeli alacsony hőmérséklet már jelzi a tél közeledtét, ezért érdemes felkészülni a növények teleltetésére. Ilyenkor, de legkésőbb a fagyos éjszakák megérkezése előtt érdemes elkezdeni a cserepes növények melegbe költöztetését a kertből és a teraszról. Fontos, hogy a teleltetést nem érdemes elkapkodni. Minél tovább maradnak kint a növények a szabadban, annál ellenállóbbak lesznek és annál sikeresebben áttelelnek. A hideg időben, enyhe fagyokban a növények nem károsodnak, a kártevők viszont elpusztulnak ilyenkor.

Az Agrárszektor írt a témáról, ezt az anyagot szemléztük. Eszerint a trópusi növények, mint például a hibiszkusz, a leander, vagy az orchidea kevésbé hidegtűrőek. Ezért érdemes őket időben előkészíteni a téli menedékbe költöztetéshez, amikor pedig 10 fok alá csökken a hőmérséklet, véglegesen teleltetni kell. A trópusi növények télen is nagyobb hőmérsékletet igényelnek, nekik a szoba 22-25 fokos melege megfelelő. Fontos, hogy ablak közelébe, világos helyre kerüljenek. A mediterrán növényeket világos, fagymentes, 10-15 fok körüli hőmérsékletű helyiségbe érdemes vinni, erre a legalkalmasabb a pince vagy a fedett garázs.

Nem minden virág bírja a hideget, ezért fontos, hogy a teleltetés idejében megkezdődjön

A fagyérzékeny növények takarása

A fagyra érzékeny növényeket minden télen takarni kell. A takaráshoz többféle könnyen beszerezhető anyagot is találni attól függően, hogy a növény mely részét szeretnénk megóvni. 

Erre a célra megfelelő megoldás lehet a szalma, a nádfonat, a fenyőkéreg, a fenyőgally, a komposzt és a lehullott lombozat is. Ha megóvjuk az átnedvesedéstől, például további nádfonat-, vagy fenyőgally-takarással, akkor kiváló szigetelőanyaghoz jutunk. 

A mediterrán származású, vagy a téli csapadékra érzékeny növények a következő évben a tövükről, a talajszint alatt nem sokkal található rügyekről hajtanak ki. Ezeket kell védeni, tehát ezért a növények tövét is fontos betakarni - írták.

Növények veszélyben a tél miatt:

A cikk szerint főként a déli származású növények igénylik a téli takarást. Olyanok, mint a muskátli, a leander, a citrusfélék, a füge, a gránátalma, vagy akár a rozmaringbokor különleges és időszerű figyelmet érdemelnek a sikeres teleltetés érdekében.

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás