A növénytermesztés egyik legfontosabb és legnehezebb része a gyommentesítés. A folyamatos küzdelemben a rendszeresség a legfontosabb, hiszen a kultúrnövények elől tápanyagot, teret és vizet elvevő fajok állandó támadásban vannak. Viszont a gyomok között is vannak olyanok, amelyek hasznosak lehetnek, ha jó helyen jelennek meg. A kerti vetemény helyett például egy teáskannában, vagy az étkezőasztalon, a tányéron.

Egész Európában elterjedt növény a nagy csalán (Urtica dioica), szinte bárhol meg­található. A leveleit és fiatal hajtásait célszerű kesztyűvel gyűjteni, mivel a rajta található csalánszőrökön keresztül hangyasavat juttat a bőr alá. Ez először kellemetlen égő, majd hosszú ideig viszkető érzést okoz. Felhasználás előtt ezért fél percre érdemes az alapanyagot forrásban lévő vízbe dobni, így a hangyasav eltávozik belőle. Elkészíthető magában, de más zöldségekkel együtt is főzeléknek. Levesekbe, vagy salátákba is tehető. Gyógyteája ma is fontos alkotórésze a vértisztító és veseműködést serkentő keverékeknek. A párolt és turmixolt csalánpéppel tésztákat és pogácsákat lehet zöldre színezni - írta a Magyar Mezőgazdaság.

Az ehető gyomok közé tartozik a a fehér libatop is

A kertek gyakori gyomnövénye a fehér libatop (Chenopodium album). Fiatal hajtásait a spárgához hasonlóan párolva, a leveleit pedig főzelékként lehet elkészíteni. A és C vitaminban gazdag növény, aminek C-vitamin tartalma csak nyersen érvényesül, főzve már nem. Szinte bármi elkészíthető belőle, amit spenótból, vagy sóskából lehet.

A közönséges tyúkhúr (Stellaria média) egy közismert, apró és kerek levelű, talajon elterülő gyomnövény. Az egész föld feletti része konyhai felhasználásra alkalmas. Nyersen salátaként fogyasztható, továbbá enyhén kesernyés íze főzelékként, vagy levesben is jól érvényesül. Nagy előnye, hogy egy évben több nemzedéke is zöldell (efemer növény), így még októberben is találni belőle zsenge egyedeket.

A közönséges tyúkhúr egész évben zölden szedhető

A fehér here, a vörös here (Trifolium repens, Trifolium pratense) és a százszorszép (Bellis perennis) is ehető gyomok. Leveleik főzelék-alapanyagok, virágaik pedig szinte bármilyen étel díszítésére alkalmasak. A vörös-, és fehér here virágait nyersen is lehet így használni, a százszorszép bimbóit előbb fűszeres ecetben kell áztatni. Utóbbi bimbói savanyúságnak is eltehetők, akár hamis kapribogyóként fogyasztva. A pásztortáskának (Capsella bursa-pastoris) fiatalon az egész tőlevélrózsáját salátaként, vagy főzelékként lehet elkészíteni, a magvai pedig mustárhoz hasonló ízűek. Mivel kozmopolita növény, nagyon sok helyen előfordul.

https://www.youtube.com/watch?v=HxInbCmQwFc
Gyógyteák is készíthetők gyomokból

Megosztás

További híreink

Tejárak emelkedőben csökkenő termelés mellett - minden, amit tudnia kell

2024.07.24.

2024 májusában a nyerstej termelői ára az USA-ban 15 százalékkal, az Európai Unióban 1 százalékkal nőtt, míg Új-Zélandon 5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A világpiacon az ömlesztett vaj ára 2024 29. hetében 53 százalékkal, a cheddar sajté 5 százalékkal emelkedett, miközben a teljes tejpor ára stagnált, a sovány tejporé pedig 1 százalékkal csökkent 2023 azonos hetéhez viszonyítva.

Rejtélyes jelenségek: miért nem terjednek most a károsítók a kertekben?

2024.07.24.

A hőség folyamatosan új rekordokat dönt. Sok megyénkben a forróság aszállyal és erős UV-sugárzással párosul, és úgy tűnik, még a károsítóknak sem kedvez ez az időjárás.

A cukorpiac meglepetései: látványos árcsökkenés és váratlan trendek

2024.07.24.

A fehércukor világpiaci átlagára 2024 májusában 512 euró/tonna volt, ami közel 9 százalékkal alacsonyabb az áprilisi árnál. A londoni árutőzsdén (LIFFE) a fehércukor fronthavi jegyzése július 8-án 560 dollár/tonnáról ingadozások mellett július 19-re 541 dollár/tonnára esett. A nyerscukor fronthavi jegyzése is hasonló trendet követett, július 19-én 411 dollár/tonnán zárva.

Váratlan fordulat: jelentős változások a szójabab, a repcemag és a napraforgómag árában

2024.07.24.

Érdemi változások csokkentek az olajos magvak világpiacán az elmúlt hetekben. Íme a részletek.

Zuhanó kukoricaárak: itt vannak a legfrissebb számok

2024.07.24.

Az USA-ban termelt kukorica azonnali exportára 13 dollárral 183 dollár/tonnára esett vissza június 7. és július 5. között. A szeptemberi ár 15 dollárral 185 dollár/tonnára, a decemberi pedig 14 dollárral 210 dollár/tonnára csökkent (FOB Gulf). Argentínában a kukoricával továbbra is 185 dollár/tonnáért (–10 dollár) kereskedtek.

Halad a bioszakma, könnyebb megtalálni a magyar ősgabona termékeket az új térképen

2024.07.24.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai és partnerei szakmai napot szervezek Száron, hogy a piac szakmai szereplői, gazdák, molnárok és pékek, valamint a kutatók találkozzanak

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás