A Nemzetközi Tokaji Aszú Nap, december 10-e idén jeles eseménnyel kiegészülve emelte a magyar borkülönlegesség legendáját. Ekkortól elérhető a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amelyet kifejezetten a világ egyik legjobb édes borához, az aszúhoz alkottak meg. A kristálypoharat a kezdeményezést támogató Magyar Bormarketing Ügynökség vezérigazgatója, Goreczky Gergely leplezte le a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tarcalon. Az Aszú Glass-ról az ötletgazda, Ripka Gergely beszélt.

A Bor.hu anyagát szemléztük. Ebben leírták, hogy a borkóstolást mindig befolyásolja a művelethez kiválasztott pohár. A pohármárkák legjobbjai hosszú évek óta dolgoznak azon, hogy termékeikkel a fogyasztóközönség ízlésének széles spektrumát ki tudják szolgálni. Miként van rizlinges, chianti-hoz, cabernet-hez, pinot noir-hoz vagy néhány éve már furminthoz illő pohár is, most már a tokaji aszúnak is van sajátja. 

Kecses, karcsú és kristály az Aszú Glass - Fotó: FB

Ahogy az aszúhoz tartozó kristálypohár születik

Ripka Gergely, akinek a neve többek között az általa jegyzett Táncoló Medve bornaplóból, vagy a kétévente frissülő Tokaj Guide-ból lehet ismerős, 2010 óta szakírója és szakértője Tokajnak. Nagyjából egy évvel ezelőtt egy újságcikk elolvasása után rendhagyó ötlettel kereste meg a Veszprém vármegyei székhelyű, a nemzetközi piac számára is kézzel készített, prémium minőségű kristálypoharakat gyártó Halimba Crystalt. Egy kérdést tett fel: vajon a Halimba nyitott lenne-e rá, hogy közösen találják meg és készítsék el a tokaji aszú egyedi aromatikájához és intenzitásához legjobban megfelelő kelyhet? Azonnali pozitív válasz következett. A nagyközönség és a szakma is hónapokon át figyelhette több epizódban egy csodás, új kehely születését: 

https://www.youtube.com/watch?v=1s_FiUx7p9w
Kristályba kerül a tokaji aszú

A tesztelések sorozata és a fejlesztési célok

Piskor Fanni a Halimba Crystal nagyköveteként a kezdetek óta nyomon követi a pohár fejlesztési munkálatait. „A tesztelések elején a már meglévő poharakat vizsgáltuk meg, majd korábban már létező kelyheket alakítottunk át a célnak megfelelően: különböző formákat, és méreteket, különböző szármagasságokat teszteltünk. Kiemelt szempontként fogalmaztuk meg magunknak, hogy találjunk egy olyan kelyhet, amelyben a könnyedebb, virágosabb és fiatalabb aszú is ugyanolyan szépen meg tudja mutatni a benne rejtőző szépségeket, mint egy idősebb. A forma és a méret mellett a szárkialakítás azért is fontos, mert amikor kézbe veszünk egy poharat, akkor a kéz melege is befolyásolhatja a kehelyben lévő ital hőmérsékletét. A forma mellett az Aszú Glass-nál sikerült megtalálnunk egy olyan optimális szármagasságot is, amely tökéletes élményt nyújt fogyasztás közben.”

Az elsőre filigránnak és vékonynak tűnő, kecses, kézzel készülő kristálypohár meglepően strapabíró, pohármosó gépekben is biztonságosan mosható - írták. 

Ripka Gergely ötletgazda, akinek a neve többek között az általa jegyzett Táncoló Medve bornaplóból és a Tokaj Guide-ból lehet ismerős - Fotó: FB

A gyakorlat teszi a kristálypoharat is

A több körös tesztelésen közel 40 szakértő vett részt, köztük borászok, nemzetközi borakadémikusok, sőt Master of Wine-ok, Master Sommelier-k is. Piskor Fanni és Ripka Gergely mellett a stábot olyan hazai szakemberek alkották, mint Makai Gergely (Tokaj-Hétszőlő), Mészáros László (Disznókő), Áts Károly (Áts Pincészet), dr. Molnár Péter (Patricius Borház), ifj. Bacsó András (Oremus) és Czinki Tamás, hazánk első Master Sommelier-je. A poharakba minden körben került 5 és 6 puttonyos aszú, mindkettőből fiatal és érett tétel egyaránt. Az utolsó körben 30 aszúval tesztelték az 5 végső pohárjelöltet. A győztes pontozás útján született meg.

Érkezik az aszú a kristálypoharakba - Fotó: FB

„A tokaji aszú egyediségét méltóképpen tükrözi az Aszú Glass, hiszen minden egyes darab kézzel készül, prémium minőségben. A különleges pohár küldetése egybecseng a Magyar Bormarketing Ügynökség missziójával: innovatív megoldásokkal és eszközökkel, a borászszakma összefogásával és elköteleződésével a közös értékeink iránt, a magyar bor, jelen esetben a tokaji aszú értékének növelése” – emelte ki Goreczky Gergely, hogy miért volt fontos a Magyar Bormarketing Ügynökség számára, hogy a kezdeményezés mellé álljon.

A Halimba Aszú Glass kristálypohár - Fotó: FB

Ezért különleges a Halimba Aszú Glass

Bár az aszút hagyományosan az étkezés lezárásaként, desszertborként, vagy desszertek kísérőjeként fogyasztjuk, ne felejtsük, hogy megfelelő ízekkel kombinálva akár egy egész étkezést is végig tudunk vele kísérni. A tokaji aszút a világ legnemesebb édes borai között tartják számon. Azt, hogy miben szervírozzuk, érdemes ennek megfelelően kiválasztani, hogy fogyasztása tényleg igazi ünnepi pillanat legyen - írták. 

Bemutató Tarcalon - Fotó: FB

„Világszerte csökken az édes borok fogyasztása, de egy méltó pohár adta exkluzív kóstolási élmény is alakíthat ezen a tendencián, mely nem csupán fine dining éttermekben, de otthon is átélhető egy palack csodás aszúborral és egy tökéletes pohárral” – mondta el a projektfelelős a bemutatón.

Megosztás

További híreink

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Kreinbacher nagyköveti minősítést kapott a győri Apátúr Sörház

2024.07.20.

Győrben először a Széchenyi István Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség tulajdonában lévő Apátúr Sörház nyerte el a Kreinbacher nagyköveti minősítést, és ezzel csatlakozott a Kreinbacher Ambassador Programhoz.

Kedvezményeket kapnak a gép-gép kapcsolatot választó gazdálkodók az eÁFA-rendszerben

2024.07.19.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁFA-rendszerében már benyújthatók az újfajta bevallási lehetőséggel beadott bevallások önellenőrzései a webes felületen és a gép-gép kapcsolaton keresztül is.

Egyszerre támogatják a méhek és a biodiverzitás megőrzését a mikorrhiza gombák

2024.07.19.

A fenntarthatóság jegyében alternatív biológiai megoldás lehet a mikorrhiza gombák alkalmazása, amelyek egy új kutatás eredményei alapján is jelentősen támogatják a növényi kultúrák tápanyagfelvételét.

A szokásosnál hosszabb lesz a magyar kajszibarack szezon

2024.07.19.

A kajszibarack termése nagy szórást mutat az évjáratok között, az elmúlt évek átlagos termése ugyanakkor 15-17 ezer tonna között mozgott.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás