Legutóbbi diplomamunkájában Isadora Machado, az Iowa Állami Egyetem Állatorvos-tudományi Főiskolájának posztgraduális kutatási asszisztense megmérte a PRRS-járvány által okozott másodlagos fertőzések leküzdéséhez szükséges antibiotikumok mennyiségét. Megállapította, hogy a sertéstelepen kitört PRRSv-járvány összefüggésbe hozható az antibiotikum-használat növekedésével. Ez feltárta a PRRSV-fertőzés megelőzésének fontosságát az antibiotikum-használat potenciális csökkentése érdekében.

A PRRS egy súlyos sertésbetegség, amely több mint 3 évtizede hatalmas gazdasági veszteségeket okoz a globális sertéságazat számára. A PRRS vírustörzsei nemcsak közvetlenül okozzák a sertések halálát és betegségét, hanem ahogy Machado elmagyarázza a kutatásban, a PRRS-nek immunszuppresszív hatása is van. Mivel a PRRS víruscsomag csökkenti az immunrendszer hatékonyságát, növeli annak kockázatát, hogy a sertés olyan baktériumok által okozott társfertőzésben szenvedjen, mint a Streptococcus suis és a Glaesserella parasuis. "Ez megköveteli az állatorvostól, hogy stratégiailag antibiotikumokat használjon az érintett állatok kezelésére, növelve a kezelési költségeket a növekedési fázisban" - jegyzi meg Machado a dolgozatában.

Az antibiotikumok mennyiségi meghatározása

Machado és munkatársai azt találták, hogy az antibiotikumok használata a vizsgált sertéstenyésztő sertéseiben (injekcióval és vízzel szállítva) hatalmas mértékben - 379% -kal - nőtt egy 15 hetes járványos PRRS fázisban. Ugyanakkor az injekciós antibiotikumok használata is 274% -kal nőtt a gazdaságban a piaci súlyhoz közelebb eső sertésekben.

Machado a dolgozatában megjegyzi, hogy a kezdeti fázisban a leggyakrabban injektált antibiotikum az ampicillin volt, az összes injekció 49% -ával, ezt követi a linkomicin (31%) és az enrofloxacin (20%). A befejező fázisban az injekciók 72% -a linkomicin volt, ezt követte az enrofloxacin (28%).

Génszerkesztési fejlesztések

Eközben további fejlesztések történtek a PRRS területén. Két elsimert állatgenetikai vállalat génszerkesztést alkalmaz a PRRS vírusokkal szembein rezisztens sertések előállítására. Ezek a sertések génszerkesztésen mentek keresztül, ami azt eredményezi, hogy sejtfelületükön hiányzik egy fehérje, amely jelenlétében lehetővé teszi a PRRS vírus bejutását.

A génszerkesztés hatékony technika, ahol egyetlen gén vesz részt egy tulajdonságban; ebben az esetben úgy tűnik, hogy egyetlen gén kiütése ennek a felszíni fehérjének a termeléséhez teljesen megakadályozza a PRRS fertőzést. Az ezekből a sertésekből származó utódok szintén rendelkeznek a génszerkesztéssel.

Jóváhagyás megszerzése

A PIC reméli, hogy jóváhagyást kap PRRS-rezisztens sertésére az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában, Japánban, Mexikóban, Brazíliában és más sertéstermelő országokban, például Kolumbiában. A közelmúltban megjelent a sertés jövőbeli felhasználására vonatkozó szabályozási meghatározás.

Az amerikai székhelyű állattenyésztési genetikai cég, az Acceligen szintén nemrégiben kezdte meg a PRRS-nek ellenálló génszerkesztett sertéseinek tenyésztését - olvastuk a pigprogress.net-en.

Vírusellenőrzés

Egy másik módja annak, hogy megakadályozzuk a PRRS vírusok bejutását a sejtekbe, ha a sertés sejtfelületén lévő fehérje belépési "kaput" egy kis molekulával kötjük össze. 2023-ban a Connecticuti Egyetem tudósai bejelentették, hogy a mesterséges intelligencia segítségével mintegy 4 millió kis molekulát vizsgáltak át, hogy megtalálják azt, amely úgy tűnik, hogy 100% -os sikerarányt mutat a laboratóriumi tesztekben, még kis dózisban is. A sertéseken végzett vizsgálatok folyamatban vannak.

További híreink

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

A cirok lesz a főszereplő Magyarországon: nálunk lesz a következő európai cirokkongresszus

2024.07.23.

Magyarország ad otthont a negyedik európai cirokkongresszusnak 2025 októberében.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás