A majonéz és a kolbász gyakori összetevője, az emulgeálószer, komoly egészségügyi kockázatokat rejthet magában – derült ki a táplálkozástudományi szakértők legújabb kutatásából. Ez az adalékanyag, amely számos hétköznapi élelmiszerben megtalálható, nemcsak gyulladásokat, de bélrákot is okozhat, ezért a szakemberek a legkárosabbak közé sorolják.

Mit kell tudni az emulgeálószerekről?

Az emulgeálószerek célja, hogy javítsák az élelmiszerek állagát, megjelenését és eltarthatóságát. Segítségükkel a zsírok és a víz egységes, krémes állagot kapnak, ezért különösen fontos szerepük van a feldolgozott élelmiszerek gyártásában. Ugyanakkor kutatások bizonyítják, hogy ezek az anyagok lebontják a belek védelmi vonalát képező nyálkahártyát, lehetővé téve a káros baktériumok bejutását a szervezetbe. Ennek következményeként a bélflóra egyensúlya megbomlik, ami gyulladásokat, irritábilis bélszindrómát, Crohn-betegséget vagy vastagbélgyulladást idézhet elő.

kolbász_sausage
Fotó: Pixabay

A bélrák és az emulgeálószerek kapcsolata

A legújabb vizsgálatok szerint az emulgeálószerek nemcsak gyulladásos betegségeket, hanem bélrákot is okozhatnak. Különösen veszélyesek a többszörösen feldolgozott élelmiszerek, amelyek az étrendünk jelentős részét képezik, és gyakran magas mennyiségben tartalmaznak emulgeálószereket. A szakértők szerint minél feldolgozottabb egy termék, annál több kockázatos adalékanyagot tartalmazhat.

Hol található meg ez az adalékanyag?

Az emulgeálószerek széles körben elterjedtek: megtalálhatók a kenyérben, a pékárukban, a süteményekben, a szószokban, a konzervekben, a kolbászokban, és még a csokoládékban is. Formájuk változatos: lehetnek például guargumik, xantángumik vagy lecitin alapúak. Bár léteznek természetes eredetű változatok, a szintetikus emulgeálószerek gyakran rejtve maradnak a címkék mögött, ami megnehezíti a fogyasztók számára azok azonosítását.

Mire figyeljünk?

Fontos, hogy a vásárlók tudatosan válasszanak élelmiszereket, és kerüljék azokat, amelyek túl sok mesterséges adalékanyagot tartalmaznak. Az emulgeálószerek kockázatait ismerve érdemes előnyben részesíteni a természetes, kevésbé feldolgozott ételeket az egészség megőrzése érdekében.

Megosztás

További híreink

Partner

Új pályázat a láthatáron: fejlessze terménytároló vagy vetőmagüzemét acélcsarnokkal

2025.01.16.

2025-től új lehetőségeket kínálnak a „Terménytisztítók, tárolók, szárítók és vetőmagüzemek fejlesztésének támogatása” programok, amelyek célja az üzemkapacitások növelése. A Frisomat, acélcsarnokokat gyártó szakértő cég példáján keresztül mutatjuk be, miért érdemes acélszerkezetes épületekben gondolkodni, ha tartós, funkcionálisan tervezett és energiahatékony fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani.

Mielőtt bármire pályázna, nézze meg ezt a táblázatot

2025.01.16.

A közös agrárpolitika (KAP) keretében számtalan nyított pályázat elérhető a gazdálkodók számára, ám az aktuális státuszuk figyelemmel követése nem egyszerű. Az alábbi összefoglaló táblázat segíti az eligazodást.

Sokkal-sokkal könnyebbé vált a gazdaságátadás

2025.01.16.

2025. január 15-én hatályba lépett az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény végrehajtási rendelete, amely jelentős előrelépést jelent a mezőgazdaság generációs megújulásában, a generációk közötti együttműködés elősegítésében és a gazdatársadalom fiatalításában.

Ma napközben is fagy várható többfelé az országban

2025.01.16.

Csütörtöktől egy anticiklon terjeszkedik térségünk fölé, amely ködös, párás és zúzmarás időjárást hoz. A hidegpárna várhatóan jövő hét közepéig megmarad, így jelentős változásra nem számíthatunk.

Partnerhírek
Partner

Új pályázat a láthatáron: fejlessze terménytároló vagy vetőmagüzemét acélcsarnokkal

2025.01.16.

2025-től új lehetőségeket kínálnak a „Terménytisztítók, tárolók, szárítók és vetőmagüzemek fejlesztésének támogatása” programok, amelyek célja az üzemkapacitások növelése. A Frisomat, acélcsarnokokat gyártó szakértő cég példáján keresztül mutatjuk be, miért érdemes acélszerkezetes épületekben gondolkodni, ha tartós, funkcionálisan tervezett és energiahatékony fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani.

Partner

Aszálytűrő kukoricahibridek magas terméspotenciállal

2025.01.13.

A hazai időjárási viszonyok kiszámíthatatlansága miatt az utóbbi években kiemelt fontosságúvá vált a termésstabilitás. Az előrejelzések szerint az időjárás kiszámíthatatlansága, szélsőséges mivolta az elkövetkező években is jellemző lesz térségünkre. Cégünk évek óta kiemelt figyelmet fordít, a magas terméspotenciálon túl, a szárazsággal szembeni ellenállóságra a kukoricanemesítés során.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 153 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás