Jelentős fejlesztések történtek a magyar mezőgazdaságban, egyre nagyobb számban jelennek meg a földeken a drónok, a hatékonyabb high-tech traktorok és öntözőrendszerek is. Ezeknek köszönhetően erőforrásigényes régi gyakorlatokkal szakíthat a mezőgazdaság – közölte a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Az agrárágazat főszerepet kapott a múlt évben, a nagy ágazatok közül az egyetlen volt, amely az év első kilenc hónapjában pozitívan járult hozzá a GDP-hez, 2,1 százalékponttal.

Bár sok ágazatban az önvezetésé, az autonóm járműveké, valamint a robotoké a főszerep és ezek a mezőgazdaságban is kapnak feladatot, de kezelőkre és agrárgépészekre hosszú távon is szükség lesz. Nekik versenyképes fizetést és perspektívát kínál a magyar mezőgazdaság, amely a finanszírozási oldalról is kedvezőbb időszak elé néz - hangzott el január 24-28-ig tartó AGROmashEXPO és AgrárgépShow egyik szakmai beszélgetésén.

Jelentős fejlesztések történtek a magyar mezőgazdaságban, egyre nagyobb számban jelennek meg a földeken a drónok, a hatékonyabb traktorok és öntözőrendszerek - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budapest, CLAAS XERION 12.650

 „Az agrárium folytatja a menetelést a jövőben is, stratégiai ágazatként a rövid és hosszú távú cél egyaránt az, hogy nemzetközi szinten még versenyképesebbé váljon a szektor. A célok eléréséhez azonban folyamatos fejlesztésekre és korszerű eszközparkra van szükség” – mondta Dr. Medina Viktor, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) igazgatója az AgrárgépShow-n. A kiállítás az AGROmashEXPO-val együtt nettó 36 ezer négyzetméteren vonultatta fel a mezőgépeket. Ebből a MEGFOSZ 23 ezer négyzetméterén, 52 gépforgalmazó több száz fejlesztését lehetett megnézni, többek között a nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjjal kitüntetett gépeket is.

Gyomirtás a drónokkal

Minden ágazatban óriási változásokat eredményez a technológiai forradalom, egymást követik a szintlépések, ez pedig fokozottan igaz az agráriumban. „Ma két fő irány van a mezőgazdasági fejlesztések területén. Az egyik a technológiai, amelynek keretében a hatékonyabb, precízebb gazdálkodást elősegítő megoldások épülnek be az agráriumba. A másik a zöld irány, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a környezet, a talaj és az emberi egészség védelme van a fókuszban. Az újdonságoknak köszönhetően évtizedes gyakorlatokkal szakítanak a mezőgazdasági szereplők és sokkal hatékonyabbá válik a termelés. Például a gyomirtás teljesen új alapokra helyezhető a drónok és kamerarendszerek segítségével. Akár úgy is, hogy ne legyen szükség vegyszerekre” – tette hozzá a szakember.

Drónok a HUNGEXPO rendezvényközpontban, ahol a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége rendezett AgrárGépShow programot - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budapest

A Termékfejlesztési Nagydíjjal kitüntetett megoldások között ott van többek között a drónos kijuttatás, vagy az év traktorjának választott, háromszög alakú gumihevedereken közlekedő, nagy teljesítményű CLAAS XERION erőgép is, amely sokkal könnyebbé teszi a munkavégzést a gazdák számára. Szintén produktívabbá válik a mezőgazdaság a különdíjas új öntözésirányítási rendszer segítségével: a KITE Zrt. fejlesztésével ugyanis nem kell annyi időt töltenie a földeken a gazdáknak és az agrárcégek képviselőinek, amivel akár napokat is spórolhatnak. 

Munka, lehetőség és fizetés

Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon kiderült az is, hogy bár sok jármű esetében az önvezetés, az autonóm működés felé mutatnak a fejlesztések, a mezőgazdaságban az emberi munka nem kerülhető ki. Az agráriumban a cél, hogy a gépek a legkényelmesebben és legprecízebben szolgálják ki a gazdát és a földet. Éppen ezért kezelőre még nagyon sokáig szükség lesz, szerelőre pedig főleg, mert nagyon összetett feladatot kell elvégezniük. 

Fontos szerepe van a finanszírozásnak

A korszerűsítéshez megfelelő finanszírozási háttér szükséges. Erről beszélt Göblös Gergely az MBH Csoporthoz tartozó Euroleasing Zrt. eszköz üzletágának vezetője a társaság által támogatott kiállításon. „A mezőgazdasági eszközök lízingcégek általi finanszírozása az elmúlt öt évben dinamikusan növekedett, 2022-ben elérve a rekord kihelyezést jelentő 132 milliárd forintot. Az Euroleasing agrárüzletága a mezőgazdasági eszközök lízingpiacán piacvezető, az elmúlt esztendőben minden harmadik mezőgazdasági gépet a társaságunk finanszírozott.

Továbbra is elérhetők a kamattámogatott lízing konstrukciók, például a Széchenyi Lízing Max+, vagy az EXIM Bank által kínált Baross Gábor Hitelprogram+ lízingterméke. Ennek eredményeként a lízing- és bankszektor még nagyobb szerepet vállalhat a magyar agrárium korszerűsítésében.”

A Euroleasing Zrt. évek óta támogatja az agráriumban az utánpótlás-képzést is, a MEGFOSZ-szal együtt többek között olyan programokat valósítottak meg, mint a „Legyél Te is agrárgépész!”, melynek keretében jövőre indul az Agrárgépészek Napja rendezvény is - közölték.

Megosztás

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás