A Harvard Egyetem kutatóinak tanulmánya felvetette, hogy a haszonnövények termését egy olyan permetszerrel kellene kezelni, amely tartalmaz egyfajta DNS kódot, amelyet gomba- vagy baktériumspórákba juttatnak. Ennek célja az, hogy egy esetleges élelmiszer-mérgezés során könnyen visszavezethető legyen a termék származása. Bár első hallásra inkább veszélyesnek hangozhat ez a megoldás, nagyon is az emberek egészségét szolgálja.

A kutatók genetikailag olyan élesztőket és baktériumokat terveztek, amelyek DNS-e egyedi kódrészleteket tartalmaz, amely alkalmas azonosításra, illetve ezek felismerésére képes gyorsteszteket is fejlesztettek ki – írja az Index. Az elképzelések alapján, ha valaki megbetegszik egy terménytől, amelyet ilyen spórával permeteztek, akkor a DNS-kód segítségével visszavezethető a termőhelyre, a termelőre, a kereskedőre és az élelmiszerláncra a termény. Természetesen ez az eljárás semmilyen egészségi kockázatot nem jelent az emberek számára.

A baktériumok az ételek elkészítése után is azonosíthatóak. (Fotó: Pixabay, Engin_Akyurt)

A termények feldolgozása során sem sérül a DNS-kód, így például a sütés sem árt, és ugyanúgy értelmezhető marad a kód, amely azért is fontos, mert napjainkban a globális kereskedelem következtében nehéz megállapítani, hogy pontosan honnan is származhat az adott termék. Így vélhetően az élelmiszer-mérgezések kiindulópontja is azonosítható lesz.

A WHO összesítése szerint minden évben minden tízedik ember megfertőződik élelmiszer-mérgezés miatt, és 400 ezren bele is halnak a fertőzésbe. Az ilyen élelmiszerek visszakeresése heteket és hónapokat vehet igénybe, ezért szinte lehetetlen a gyors reagálás.

A vizsgálat során Saccharomyces cerevisiae gombákat, azaz sörélesztőt és Bacillus subtilis baktériumokat módosítottak genetikailag. A baktériumok genomjából eltávolították azokat a géneket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a baktérium aktiválódni tudjon. Az élesztőt is elölik permetezés előtt, de érdemes tudni, hogy ez a gomba minden erjesztett élelmiszerben ott van, így a kenyértől az alkoholokig, mindenhol találkozhatunk vele.

A spórák tartósságát úgy vizsgálták, hogy különböző felületekre juttatták azokat, majd pedig letörölték vagy felporszívózták őket, a spórák pedig hónapok múltán is érintetlenül maradtak a felületeken. Az éles tesztelés során pedig cserepes növények leveleire juttatták, ahol minden cserépben lévő növény egyedi DNS-sel rendelkező spórát kapott, és egy hét elteltével vizsgálták meg azokat újra. Az eredmények pedig kimutatták, hogy az adott levél mely cserépből származik, tehát a kísérlet sikeres volt.

Érdemes tudni, hogy nem ez az első alkalom, amikor baktérium spórákat használnak a növénytermesztésben, és permetezik ki azokat a növényekre. Sok biogazdaság alkalmazza ugyanezt a megoldást, viszont ők nem hatástalanítják a baktériumokat. A spórák a vegyszeres permetszereket helyettesítik, ugyanis néhány gazdálkodó szerint azok használata veszélyes lehet az emberi egészségre. A biogazdaságokban általánosságban használt baktérium a Bacillus thuringiensis (Bt). A kutatócsoport vizsgálatai erre a területre is kiterjedtek, és 24 boltban vásárolt élelmiszert vizsgáltak meg, amelyekből tízen találtak Bt-spórákat.

A kutatók szerint a Bt törzsekhez is adhatóak génmódosított spórák, amelyek a korábbi példákhoz hasonlóan visszakövethetőek. Amerikában a módosított Bt törzsek már engedélyezettek a mezőgazdaságban, ezért a hatósági eljárás sem jelent problémát, nagyobb kérdést az emberek befogadóképessége jelent.

Megosztás

További híreink

Óriásit esett hazánkban a mezőgazdasági gépek forgalma 2024-ben, 32 százalékkal kevesebb volt, mint 2023-ban

2025.04.23.

A vállalkozások 196,8 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2024-ben, ami 32 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól.

Milliárdok indultak útnak a juhtartókhoz – Ön is köztük van?

2025.04.23.

Április harmadik hetében megkezdődött a 2024-ben igényelt, anyajuhtartáshoz kapcsolódó támogatások végfizetése.

Három új rendelet segíti a gazdákat: fóliasátrak, krízisbiztosítás, vízdíj

2025.04.23.

A 2025. április 22-én megjelent Magyar Közlöny három olyan rendeletet tartalmaz, amelyek célja a természeti károk enyhítése, a krízisbiztosítási rendszer egyszerűsítése és a vízszolgáltatási költségek átvállalása.

A Nébih-ellenőrzés eredménye: nagy arányban csalják el a bejelentést a drónos repüléseknél a magyar pilóták

2025.04.23.

A Nébih honlapján már elérhető a légi növényvédelem hatósági felügyeletével kapcsolatos adattábla.

A magyar állam fizeti idén a vízdíjat, ha...

2025.04.23.

2025-ben nem kell kifizetniük a mezőgazdasági vízszolgáltatási díjat a termelőknek.

A cirok 2025 nagy nyertese lehet – ha tudja, mivel védekezzen a gyomok ellen!

2025.04.23.

A klímaváltozás hatására egyre több figyelem irányul a cirokra, amely a kukorica szárazságtűrő alternatívájaként komoly lehetőséget kínál a hazai növénytermesztésben.

Partnerhírek
Partner

Április 7-én megnyílt az egységes kérelem benyújtó felülete

2025.04.23.

2025. április 7-én megnyílt az egységes kérelem kitöltési felülete. Az egységes kérelem továbbra is kizárólag elektronikus úton nyújtható be.

Partner

Mitől vannak problémák a gabonákban?

2025.04.22.

Nagyon sok helyen tapasztaljuk, hogy a gabonáknál valami nincs rendben. Az elhúzódó hideg időjárás, az áprilisi fagyok, a néhol sok, máshol kevés csapadék megviselték az állományokat.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 197 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás