Véget ért az AGRITECHNICA mezőgazdasági szakkiállítás Hannoverben, Németországban. Ezen a szervező DLG (Németországi Gazdaszövetség) szakmai zsűrije által bírált technológiai fejlesztéseket is díjazták, az abszolút aranyérmet a New Holland új CR11 kombájnja vitte el. Megnéztük, mivel érdemelte ki a rangos elismerést. A szalmaaprító és -elosztó rendszer kamerás vezérlési technológiával felszerelt, amely növeli a kombájn energiahatékonyságát.

A Mezőhír számolt be a témáról, ezt az anyagot szemléztük. Ebben azt írták, hogy a kombájnok műszakilag lehetséges cséplőteljesítményének továbbfejlesztését egyre inkább korlátozza azok mérete és tömege. Ez különösen érvényes a cséplőcsatorna kiszélesítésére, amely közvetlenül befolyásolja a gép szélességét, amely viszont már a törvényi szállítási szélességi határokat is eléri. Az elválasztási funkciók alapvető, regresszív jellege az egyik érv a cséplő- és elválasztási szakaszok egyszerű kiterjesztése ellen. Emellett a megnövekedett hajtásteljesítmények és az ennek megfelelően méretezett hajtástechnológiák, valamint a cséplő- és leválasztó elemek a jogszabályban meghatározott tengelyterhelések túllépését okozzák - közölték.

New Holland CR11 kombájn aratás közben

A New Holland CR11 kombájn újdonságai

A New Holland új CR ikerrotoros kombájnjának átfogó koncepcióját ezért a maximális teljesítménysűrűségre tervezték, miközben a gép megfelel minden korlátozásnak. Az új CR kombájn alapeleme a hajtástechnika, amelynek motorja a rotorok dőlésszögének megfelelően, hosszirányban van felszerelve. A középen elhelyezett osztott teljesítményű hajtómű a forgórészek és a vágóasztalok meghajtására szolgál a felhordóval egyenes vonalban vagy kardántengelyen keresztül. A bal oldali rotor az adagolódob ellentengelyeként szolgál. 

A DLG-aranyérmes New Holland technológia a fülkéből

A kardántengely az alváz jobb oldalán, a rotorház szintje felett található. Következésképpen az alváz és a futómű között az alváz egyik oldalán sem található meghajtás, aminek következtében az alváz szélessége jelentősen megnőtt. Az így kapott helyet a cséplőcsatorna kiszélesítésére, ezáltal a kombájn beépített műszaki teljesítményének növelésére használták fel - írták.

Fejlesztésekkel tele

Az esetleges eltömődések megszüntetése érdekében egy szoftvervezérelt automata rendszer nem csak az egyébként szokásos előre-hátra mozgásokat végzi el az eltömődés feloldása érdekében, hanem a szalagfeszítőt is az adagolódob szalagjának megfelelő feszítő oldalára fordítja, ami a forgómozgás különösen pontos átvitelét eredményezi. A szabadalmaztatott tisztítórendszert is 13 százalékkal szélesítették, és optimalizálták a terményszállító rendszer terhelését.

Aratásban a DLG 2023-as aranyérmét elnyerő New Holland kombájn

A szemes és nem szemes összetevők keverékének egyenlőtlen eloszlásából eredő szabad területeket oldalirányú rázással kompenzálják. Ennek eredményeként a rendszer nem csak a sík és az oldalirányú lejtőkön biztosítja az anyag egyenletes eloszlását a felső rostákon, hanem képes megoldani az axiálrotoros kombájnoknál tapasztalható oldalirányú eloszlási problémát is. A szalmaaprító és -elosztó rendszer kamerás vezérlési technológiával felszerelt, amely növeli a kombájn energiahatékonyságát, miközben a gép tömege a súlyoptimalizált kialakításoknak köszönhetően gyakorlatilag változatlan maradt - írták.

https://youtu.be/IEE0Jukeca0

A fejlesztésről további részleteket az AGRITECHNICA oldalán lehet angol nyelven elolvasni.

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás