A Kukorica Kör Egyesület szakmai fórummal egybekötött 2023-as évi, Kukoricázz Velünk! Termelési versenyének díjátadó ünnepségét 2024. január 16-án tartották a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Kampuszán. Két kategóriában, öntözés nélküli és öntözött kategóriában díjazták a verseny résztvevőit.

A Kukorica Kör Egyesület tavalyi évben hirdetett Termelési versenyére 21 gazdálkodó nevezett be, hogy megmérettessék szakmai tudásukat a hazai termelők körében. A gazdák az ország különböző pontjáról, összesen 12 megyéből neveztek be a versenybe, különböző talajadottságokkal, időjárási viszonyokkal rendelkező területekről. A verseny célja az volt, hogy a különböző gazdálkodási gyakorlatokat összevetve, több termelési adatot kielemezve kiderüljön, hogy melyik gazdálkodó tudja a legtöbb nyereséget realizálni a területén. A verseny hazánkban unikális, formabontó, hiszen nem csak a betakarított termés mennyisége kerül mérlegre benne, hanem a gazdálkodás számos tényezője. A 2023 termelési évben lezajlott versenybe a gazdák meghívásos alapon vehettek részt, de az idei, 2024-es termelési versenyre már nyitott a lehetőség minden, a saját gazdálkodását megmérettetni kívánó gazdának is.

Az Egyesület a Termelési Verseny díjátadó ceremóniáját egy szakmai programmal kötötte egybe, így a résztvevők az agráriumot jelenleg érintő kérdésekbe is betekintést kaptak.

Az eseményt az Egyesület vezetője, Daoda Zoltán köszöntője és évértékelője nyitotta, melyben a szakember összegezte a Kukorica Kör Egyesület tavalyi működését, kiemelten beszélt a 2023-ban már élesben, meghívásos alapon zajlott Termelési Versenyről. A vezető elmondta, hogy a teljesen egyedül álló szakmai megmérettetést a megkeresett gazdák nagy nyitottsággal, versenyszellemben fogadták. „Napjainkra már minden fórumon erről hallani, hogy nem az számít, hogy mekkora a terméshozam, hanem mekkora és fenntartható-e a hektáronkénti elért nyereség, profit. A versenyünk segít a gazdáknak a szemléletváltás lépéseit megtenni és a kukoricát követően a többi szántóföldi kultúránál is a hasonló gondolkodást megalapozni”- tette hozzá Daoda Zoltán. Ezek kukoricáznak velünk! címmel tartott előadást Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő (Erste Bank Agrár Kompetencia Központ), aki kiemelte, hogy a magyar mezőgazdaságban korszakos változások zajlanak, és az újjászületés bizony fájdalmakkal jár, ami jól látható a kukoricaterület 30 százalékos csökkenésében ugyanúgy, mint a lassan véglegesülő tavalyi pénzügyi mérlegek alakulásában. Hozzátette, vannak szép számmal, akik 2023-ban is keresnek a kukoricán, kis és nagyüzemben egyaránt. A kukorica a legkézzelfoghatóbban bizonyítja, mennyi beidegződéssel kell szakítanunk.  „Az általános megközelítéssel ellentétben, amikor egy hozamszinthez kötik a nyereségpontot, én úgy vélem, hogy a költségek optimalizálása hozta nekik a jövedelmet. Ez nem kispórolást, hanem a talaj ismeretét, és okszerű költést jelent”- tette hozzá a szakember.

Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító Mezőgazdasági Üzleti igazgatója szerint 2023ban jó évet zártak a mezőgazdasággal foglalkozó biztosítók. A károk lokálisak, olyan kockázatok jelentek meg, melyek korábban nem voltak jellemzőek, például a felhőszakadás és megnőtt a vihar szerepe. Ennek ellenére valamint a 2022-es év veszteségeinek ellenére a gazdák nem kötöttek több biztosítást a 2023-as szezonra, a hazai termőterület fele nem rendelkezik biztosítással. Európában ez nagyon alacsony arány, jelentősen le vagyunk maradva ezen a területen, pedig a biztosítás költsége a legalacsonyabb költség a növénytermesztésben.

A beszédeket követően az esemény legizgalmasabb része következett, a díjátadó ceremónia. A 21 gazdálkodó közül összesen 6 versenyzőt jutalmazott az Egyesület zsűrije, a díjakat Daoda Zoltán adta át.

Öntözés nélküli kategória nyertese György Gergő Dániel, míg második helyezett György Dániel lett, a harmadik helyet pedig Csepregi Attila kapta.

Az öntözött kategória nyertese ifj. Borbély István, második helyen végzett Dusnoki Csaba, míg harmadik lett Bakó Norbert.

A hat díjazott az OTP Bank különdíjában is részesült.

Emellett a versenyzők további különdíjban is részesültek: A Huminisz Kft. jóvoltából három termelő, Bakó Norbert, ifj. Borbély István és Csepregi Attila nyerte el a Huminisz vadonatúj növénykondicionálójából összeállított csomagot. Az Egyesület másik tagja, a Magro.hu pedig a 2023-as versenyben részt vevők számára 3 hónapos Prémium előfizetést ajánlott fel, amit a Magro.hu piactéren tudnak majd felhasználni.

Az Egyesület az idei évben is meghirdeti Termelési versenyét, melyre 2024. április 1-ig lehet jelentkezni az info@kukoricakor.hu e-mail címen.

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás