Egy Raaj Mehta, a Harvard Orvostudományi Karának professzora és a Massachusetts General Hospital orvosa által vezetett tanulmány szerint napi egy narancs elfogyasztása 20%-kal csökkentheti a depresszió kockázatát.

Ez a hatás annak köszönhető, hogy a narancs serkenti a Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii) nevű baktériumot, amely a bélrendszerben él, és befolyásolja a szerotonin és a dopamin neurotranszmitterek termelődését – ezek olyan molekulák, amelyek javíthatják a hangulatot.

A székletminták szekvenálásakor egy faj kiemelkedett – az F. prausnitzii –, amely nagyobb mennyiségben volt jelen azoknál, akik nem voltak depressziósak, mint azoknál, akik igen (Fotó: Pixabay)

A Harvard Gazette-nek adott interjújában a kutató elmondta, hogy a tanulmány 2016-ban kezdődött, amikor egy posztdoktori kutatóval dolgozott együtt. „Munka közben olyan szakirodalomra bukkantunk, amely szerint a citrusfélék csökkenthetik a depresszió kockázatát. Ez felkeltette az érdeklődésünket, mivel hozzáférésünk volt egy nagyon átfogó adathalmazhoz, amelyet felhasználhattunk ennek a feltételezésnek az ellenőrzésére” – mondta.

A kutatás háttere

„Ez az adathalmaz a Nurses’ Health Study II (NHS2), amelyet 1989-ben indítottak annak érdekében, hogy azonosítsák a nők körében előforduló krónikus betegségek kockázati tényezőit. A kutatásban több mint 100 000 nő vett részt, akik körülbelül kétévente részletes információkat szolgáltattak életmódjukról, étrendjükről, gyógyszerhasználatukról és egészségi állapotukról.”

Mehta és csapata ezt az adatbázist használta fel annak vizsgálatára, hogy azok az ápolónők, akik sok citrusfélét fogyasztottak, kisebb eséllyel lettek-e depressziósak a későbbiekben, mint azok, akik nem. A kutatók pontosan ezt az összefüggést találták.

A narancs és a depresszió kapcsolata

Amikor megkérdezték, hogyan csökkentheti a narancs a depresszió kockázatát, Mehta elmondta, hogy a kutatás egyik egyedülálló aspektusa az volt, hogy az NHS2 résztvevőinek egy része egy éven keresztül többször is székletmintát adott a kutatóknak.

„Ezeknek a székletmintáknak a DNS-szekvenálási eredményei alapján kerestük a kapcsolatot a citrusfogyasztás és a bélmikrobiom egyes baktériumfajai között. Egy faj kiemelkedett – az F. prausnitzii –, amely nagyobb mennyiségben volt jelen azoknál, akik nem voltak depressziósak, mint azoknál, akik igen. A magas citrusfogyasztás szintén magasabb F. prausnitzii-szinttel járt együtt. Ezért úgy gondoljuk, hogy ez a baktérium összekapcsolhatja a citrusfogyasztást a mentális jólléttel” – magyarázta.

„Mivel az NHS2 csak nőket foglalt magában, szerettük volna megerősíteni az eredményeket egy olyan kutatásban is, amely férfiakat is tartalmazott” – tette hozzá. „Ezért fordultunk egy hasonló vizsgálathoz, a Male Lifestyle Validation Studyhoz, ahol szintén azt találtuk, hogy a F. prausnitzii szintjének növekedése fordítottan arányos volt a depressziós kockázati pontszámokkal.”

Fantasztikus lenne látni, hogy az egyszerű életmódbeli változtatás mennyit segíthet

„A kérdés tehát az: hogyan javíthatja a F. prausnitzii az emberek hangulatát? Úgy véljük, hogy az egyik válasz az lehet, hogy ez a baktérium az S-adenozil-L-metionin ciklus nevű anyagcsere-folyamat segítségével befolyásolja a bélben termelődő szerotonin és dopamin szintjét. Ezek a neurotranszmitterek szabályozzák az ételek áthaladását az emésztőrendszeren, de az agyba is eljuthatnak, ahol javíthatják a hangulatot” – mondta Mehta.

A kutató reméli, hogy az eredmények klinikai vizsgálathoz vezetnek, amely bebizonyítja, hogy a citrusfélék fogyasztása nemcsak csökkentheti a depresszió kockázatát, hanem akár enyhítheti is a betegséget bizonyos esetekben.

„A depresszió kezelésére óriási az igény, miközben a citrusfélék fogyasztásának gyakorlatilag nincsenek jelentős mellékhatásai, így fantasztikus lenne látni, hogy ez az egyszerű életmódbeli változtatás mennyit segíthet” – zárta gondolatait.

(Forrás: freshfruitportal.com)

Megosztás

További híreink

A 6 legjobb hely a muskátlik beltéri nevelésére

2025.03.23.

Bár a muskátlik elsősorban szabadtéri növények, ideális körülmények között beltéren is remekül fejlődhetnek. Összeállításunk szerint a következők a legjobb helyek a muskátlik nevelésére a lakásban.

Csökkentenék a termékkárokat – „népszámlálást” tartanak a majmoknál, páváknál és óriásmókusoknál

2025.03.23.

Srí Lanka vadállatszámlálást indított a majmok, pávák és óriásmókusok populációjának felmérésére, hogy kezeljék a gazdálkodók által jelentett mezőgazdasági veszteségeket.

Önvezető traktort építene a hagyományosból? Adunk hozzá egy kis segítséget

2025.03.23.

Craig Rupp, a Sabanto vezérigazgatója és az autonóm mezőgazdaság úttörője osztja meg nézeteit az autonómia gyakorlati realitásairól a mezőgazdaságban. Mivel az elsők között üzemeltetett autonóm traktorflottát, Rupp egyedi betekintést nyújt abba, hogy egy szabványos autonóm traktor miért lehet gyakran hatékonyabb, mint egy dedikált mezőgazdasági robot.

Centi-pontos térképezés drónnal: új megoldás a precíziós mezőgazdaságban

2025.03.23.

A cseh agtech startup, a Skymaps, fejlett drónalapú térképezési megoldást indított el CultiWise platformján keresztül, alternatívát kínálva a gazdálkodóknak a hagyományos műholdképekkel szemben.

A baromfiipar jövője: egy brit farm átírja a szabályokat

2025.03.23.

Egy brit kutatási projekt az íróasztal melletti kutatásokat kis léptékű kísérletekkel kombinálja annak érdekében, hogy feltárja a kettős hasznosítású, legelőn nevelt baromfi fenntarthatóságát és gyakorlati megvalósíthatóságát. A shropshire-i Planton Farms úttörő projektbe kezdett, amely a brit farmok számára integrált vállalkozási lehetőség lehet.

Igyunk sok sört, ha nem akarjuk, hogy összeomoljon a világgazdaság!

2025.03.23.

A söripar 2023-ban 840 milliárd euróval járult hozzá a globális GDP-hez, 33 millió munkahelyet támogatva. A szektor jelentős multiplikátor hatással bír, segítve a helyi gazdaságokat és mezőgazdaságot is.

Partnerhírek
Partner

Műtrágya helyett baktériumok? Egy gazda tapasztalatai, amelyeket érdemes megismerni

2025.03.20.

Szavai József neve jól ismert a Drávaszabolcs környéki gazdák között. A Baranya vármegyei termelő 90 hektáron gazdálkodik, és az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a technológiáját, hogy javítsa a terméseredményeit és csökkentse a költségeit. Bár már régóta foglalkozik növénytermesztéssel, az innovatív megoldásokra mindig nyitott volt: néhány éve kezdett el biológiai készítményeket használni, és jelentős előnyöket tapasztalt a talajegészség és a terméshozam tekintetében.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 192 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás