Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló étkezési minőségű burgonyának? Mivel jár a Prémium Hungaricum elnevezésű minősítés? A Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának négy burgonyafajtája nyerte el ezt a minősítést. A Démon, a Balatoni rózsa, a Somogyi kifli és a Katica ettől kezdve nem csupán kiváló étkezési minőségű burgonyának számít, de védjegyoltalmat is kapott. Dr. Polgár Zsolttal a Pannon Egyetem igazgatójával, aki egyben a Burgonyakutatási központ tudományos főmunkatársa is, beszélgettünk a minősítés kapcsán.

Magro.hu: Milyen tulajdonsága vagy tulajdonságai alapján nevezhető egy burgonyafajta kiváló étkezési minőségűnek?

Dr. Polgár Zsolt: A burgonya étkezési minősége összetett dolog. Több tulajdonságnak kell egyszerre jól, vagy kiválóan megfelelni egy fajtának ahhoz, hogy összességében a kiváló minősítést megkaphassa. Ezek a következők:

1. Külalaki jellemzők: Szabályos alak, sekély rügymélység – ebből következően könnyű hámozhatóság, kicsi hámozási veszteség.

2. Nyers gumóhús elszíneződéstől való mentesség: A gumó húsa az ütődések hatására a héj alatt szürkül, feketedik, ami általában csak hámozáskor derül ki. A hámozás után levegőn hagyott gumó felülete előbb utóbb elkezd szürkülni. A pl. tócsninak lereszelt burgonya azonnal, vagy rövid időn belül elszürkül.

A fajták között óriási különbség van a nyers szürkülésre való hajlamban. A kiváló fajta jól bírja a gépi manipulációt, gumóhúsa vagy egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben szürkül meg az ütődések hatására. Hámozás után akár több óra is kell ahhoz, hogy a gumóhús szürkülésnek induljon, tehát nem kell azonnal vízbe tenni, reszelést követően csak lassan, vagy egyáltalán nem szürkül a burgonya.

A burgonyák nyers és főzési szürkülését is pontozták

3. Főzés utáni szürküléstől való mentesség: A burgonyagumóban lévő vastartalmú vegyületek és egyes aminosavak a főzés hatására reakcióba lépnek egymással, ami szürke elszíneződést okoz. Ez különösen fehér húsú fajtáknál rontja a főtt burgonya (pl. köret) esztétikai értékét, de sárga hússzínnél is zavaró lehet.

A fajták között óriási különbség van a főzés utáni szürkülésre való hajlamban is. A kiváló étkezési minőségű fajta gumóhúsa főzés hatására csak elenyésző mértékben, vagy egyáltalán nem szürkül meg. A köret akár órák múlva is azonos minőségben felszolgálható.

4. Sütést követő barnulásra való hajlam: A hasábburgonya és chips színét a burgonya hússzíne és a gumóban lévő cukrok karamellizálódása alakítja ki. Minél több a gumó gyümölcs és szőlőcukor tartalma, annál barnábbra sül, ami egy szint után kellemetlen kesernyés ízt is eredményez.

A kiváló étkezési burgonya sütve arany sárga színű terméket ad, mert alacsony a gumók cukortartalma.

A burgonyák vizsgálata anoním módon történik

5. Az adott felhasználási típusra jellemző keményítőtartalom és keményítő szemcseméret megléte:

„A” típusú saláta burgonyák: A keményítőtartalom legalább közepes (nem alacsony), a keményítő szemcsék mérete kicsi legyen. Ekkor nem fő szét a burgonya, kemény marad a húsa, de van beltartalmi értéke, nem üres, vékony állagú. „B” típusú főzni való burgonyák: A keményítőtartalom közepes, a keményítő szemcsék mérete kicsi, vagy közepes legyen. A burgonya nem fő szét, egyben marad, de nem túl kemény húsú, kellemes állagú. „C” típusú sütni, pürések és tészta alapanyagnak való burgonyák: A keményítőtartalom magas, a keményítő szemcsék mérete közepes legyen. A burgonya lisztes, könnyen fő, könnyen áttörhető. Sütve viszont nem esik össze, nem üres, percek múlva is ugyanolyan élvezeti értéket ad, kevesebb lisztet igényel a tésztákhoz, stb.

6. Íz: A kiváló étkezési burgonya jellegzetes, karakteres burgonya ízű – nem üres, semleges.

Magro.hu: Az egyes fajták tulajdonságairól beszéltünk már korábban. De mi a helyzet a fajták piaci részesedésével?

Dr. Polgár Zsolt: Hivatalos statisztikai adatok nem állnak rendelkezésre. A részesedést a vetőgumó szaporítás nagysága és a visszaültetési gyakorlat alapján lehet becsülni.

A Somogyi kifli speciális salátafajta. Termesztése kis területen folyik (10 ha alatt). A saláta kategória a piac mindössze 1-2 % át teszi ki (100 %=18.000 ha). A Balatoni rózsa 4 éve került forgalomba, mára a korai éréscsoport első/második helyén áll. A hazai vetőburgonya szaporításban már vezető fajta. Termesztési területe elérheti a 800-900 ha-t. A Katica szintén 4 éve van forgalomban. Piaci részesedése még lényegesen kisebb (kb. 200 ha), de előretörése várható. A Démon még csak 3 éve van forgalomban. Piaci részesedése ennek megfelelően még kisebb (50-100 ha).

Mint látható a fajták piacai bevezetése még csak most kezdődött el, a folyamat elején tartunk. Burgonyánál a fajtaváltás meglehetősen lassú folyamat.

Magro.hu: Hogyan kapták meg a minősítést és a védjegyhasználati jogot? Mi volt a menete?

A sütési színt, és az ízt is bírálták

Dr. Polgár Zsolt: Pályázni kellett az elismerésre. Igényünk bejelentése után a Hungaricum Szövetség és a Prémium Hungaricum Egyesület vezetői, valamint Benke László (Laci bácsi) olimpiai bajnok mesterszakács részére szakmai bírálatot szerveztünk idén februárban intézetünkben, ahol anonim módon lehetett összehasonlítani 7 keszthelyi fajta étkezési minőségét 22 másik kontrol fajtáéval. A bírálatban részt vett Somogyi Zoltán „Max” gasztroblogger is. Ennek eredménye alapján kapta meg 4 fajtánk a kiváló minőséget tanúsító Prémium Hungaricum minősítést.

A fajták nyers és főzési szürkülését, valamint sütési színét és ízét bírálták el, 1-5 –ös skálán pontozva, ahol az ötös volt a legjobb. A termesztéstechnológiai jellemzőket, rezisztencia tulajdonságokat írásban adtuk át az érintetteknek, akik ezeket is figyelembe vették a döntéshozatalkor.

Magro.hu: Végül beszéljünk egy kicsit arról, hogy milyen előnyökkel jár a Prémium Hungaricum minősítés és a védjegyhasználati jog?

Kiváló Keszthelyi Étkezési Burgonya bejegyzett védjegy logója

Dr. Polgár Zsolt: A minősítésnek elsősorban presztízs értéke van, hiszen kizárólag olyan élelmiszeripari termékek, a mi esetünkben elsőként olyan élelmiszer alapanyagok/fajták kaphatják, meg amelyek kiváló minőségűek és hazai alapanyagokból, hazai cégek által lettek előállítva. A logó használati jogát marketing célokra kívánjuk alkalmazni.

Intézetünk a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál egyébként idén tavasszal egy új tanúsító márkavédjegyet jegyeztetett be „Kiváló Keszthelyi Étkezési Burgonya” néven. Ennek a védjegynek a tanúsítását intézetünk végzi és azok az étkezési burgonyatermelők kaphatják meg, illetve használhatják, akik az előírt kritériumoknak megfelelő módon és minőségben állítanak elő étkezési burgonyát a keszthelyi fajtákból. A két védjegyet együtt kívánjuk alkalmazni, azzal a céllal, hogy a valóban jó minőségű keszthelyi fajtákat azonosítható módon meg lehessen különböztetni a kereskedelemben kapható minden más burgonyától.

Aki személyesen is kíváncsi a különböző burgonyafajtákra, és szeretne többet megtudni a témáról, ellátogathat a Növényvédelmi és fajtabemutatóra június 26-án, Keszthelyre. Az egyetlen országos szintű burgonya növényvédelmi bemutatón részt vesznek majd étkezési és vetőburgonya-termelők szerte az országból, valamint szakigazgatási szervek, és a NÉBIH, a VM, az MVH képviselői, de oktatók, kutatók is jelen lesznek társintézményekből.

Dr. Polgár Zsoltnak ezúton is köszönjük, hogy válaszolt kérdéseinkre!

További híreink

Holnapttól újra drágul, ezúttal 5-5 forinttal a benzin és a gázolaj

2025.01.17.

Szombaton ismét drágulnak az üzemanyagok nagykereskedelmi árai. Ezúttal mind a benzin, mind a gázolaj literenként bruttó 5 forinttal kerül majd többe.

Terítéken a világ 10 (talán) legdrágább étele

2025.01.17.

Kiváló alapanyagok jelentik minden fantasztikus étel kiindulópontját, legyen szó akár a legfrissebb helyi tojásokról egy egyszerű rántottához, akár egy ritkább hozzávalóról, amely különlegessé teszi az ételt és lenyűgözi a vendégeket.

Megjelent az AKG területek növényvédelméhez a tiltólista

2025.01.17.

Még tavaly, 2024. december 20-án jelent meg az AKG tiltólistaként ismert lista az agrár-környezetgazdálkodásban (AKG) nem alkalmazható hatóanyagok jegyzékéről.

Sok támogatást nyerhetnek 2025-ben a családok és a vállalkozások

2025.01.17.

Az új gazdaságpolitikai akcióterv keretében 21 intézkedésről döntöttek, erősítik a családok és a vállalkozások helyzetét.

Partner

Új pályázat a láthatáron: fejlessze terménytároló vagy vetőmagüzemét acélcsarnokkal

2025.01.16.

2025-től új lehetőségeket kínálnak a „Terménytisztítók, tárolók, szárítók és vetőmagüzemek fejlesztésének támogatása” programok, amelyek célja az üzemkapacitások növelése. A Frisomat, acélcsarnokokat gyártó szakértő cég példáján keresztül mutatjuk be, miért érdemes acélszerkezetes épületekben gondolkodni, ha tartós, funkcionálisan tervezett és energiahatékony fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani.

Partnerhírek
Partner

Új pályázat a láthatáron: fejlessze terménytároló vagy vetőmagüzemét acélcsarnokkal

2025.01.16.

2025-től új lehetőségeket kínálnak a „Terménytisztítók, tárolók, szárítók és vetőmagüzemek fejlesztésének támogatása” programok, amelyek célja az üzemkapacitások növelése. A Frisomat, acélcsarnokokat gyártó szakértő cég példáján keresztül mutatjuk be, miért érdemes acélszerkezetes épületekben gondolkodni, ha tartós, funkcionálisan tervezett és energiahatékony fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani.

Partner

Aszálytűrő kukoricahibridek magas terméspotenciállal

2025.01.13.

A hazai időjárási viszonyok kiszámíthatatlansága miatt az utóbbi években kiemelt fontosságúvá vált a termésstabilitás. Az előrejelzések szerint az időjárás kiszámíthatatlansága, szélsőséges mivolta az elkövetkező években is jellemző lesz térségünkre. Cégünk évek óta kiemelt figyelmet fordít, a magas terméspotenciálon túl, a szárazsággal szembeni ellenállóságra a kukoricanemesítés során.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Agromésztej
Pest, Nagytarcsa

Agromésztej

7 075 HUF / flakon

+ áfa
Kiemelt
FitoNatur Huminart
Pest, Nagytarcsa

FitoNatur Huminart

18 120 HUF / flakon

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 154 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás