Az EU DECODED vonatkozó epizódjában az emberiség elsődleges fehérjeforrásának, a hús új előállítási módjairól beszélgettek. Hollandia, Spanyolország és Németország élen jár a sejtalapú húsok fejlesztésében, de Olaszországban már betiltották.

A laboratóriumokban történő hústermesztéshez élő állatoktól gyűjtik be a sejteket, és bioreaktorokban szaporítják őket - írta az Euronews cikke. A kapott anyagot ezután rostokkal és más elemekkel gazdagítják a megfelelő textúra és tápanyagok érdekében. Mivel a mesterséges hús csont és bőr nélküli, felhasználását elsősorban hamburgerek, falatkák és kolbászok készítésére tervezik.

az Európai Bizottság az új élelmiszerekről szóló rendelet keretében még mindig nem határozta meg az Unióban történő forgalmazásra vonatkozó közös szabályokat - képünkön hagyományosan készített ételek
az Európai Bizottság az új élelmiszerekről szóló rendelet keretében még mindig nem határozta meg az Unióban történő forgalmazásra vonatkozó közös szabályokat - képünkön hagyományosan készített ételek

Bár az e területen végzett kutatások mintegy 40 százalékát magánszervezetek végzik Európában, az Európai Bizottság az új élelmiszerekről szóló rendelet keretében még mindig nem határozta meg az Unióban történő forgalmazásra vonatkozó közös szabályokat - közölték.  

„Amennyiben egy vállalat kérelmet akar benyújtani és forgalomba hozatali engedélyt akar kérni egy új élelmiszerre, jelen esetben a sejtalapú húsra, kérelmet kell benyújtania, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) pedig tudományos véleményt ad” – mondta az Euronewsnak Gerardo Fortuna.

Fortuna szerint az Európai Bizottság, amely dönt a jóváhagyásról, általában az EFSA tudományos véleményét követi.

Olaszország volt az első uniós ország, amely betiltotta az új élelmiszert, de az EU csaknem fele, köztük Franciaország, Görögország és Románia is aggodalmát fejezte ki a mezőgazdasági termelőkre gyakorolt lehetséges hatása miatt - írták.

Tizenkét tagállam közösen küldött levelet idén az Európai Bizottságnak, amelyben nyilvános vitát és társadalmi-gazdasági hatásvizsgálatot kértek.

„Az európai állampolgároknak tudniuk kell, hogy mire vállalkoznak és mi forog kockán etikai szempontból az emberekkel és állatokkal való kapcsolatukat illetően” - mondta a francia Céline Imart Európai parlamenti képviselő a témához.

Hagyományok és etika kérdése is a téma

A mesterséges húst ellenzők attól tartanak, hogy kiszoríthatja a hagyományos állattenyésztést, továbbá, hogy a gyártási folyamat energiaigényes és sok vizet használ.  

A támogatók az állatok jólétére és az állattenyésztés visszaszorításának előnyeire hivatkoznak, többek között a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.

Megkérdeztek néhány embert Róma és Berlin utcáin, hogy mit gondolnak erről az új ételről.

„Szerintem van értelme bizonyos csoportok számára, akik szeretik a hús ízét és állagát, de nem akarnak állatokat ölni” – mondta egy berlini lakos. „Ellenzem a feldolgozott és ultrafeldolgozott élelmiszereket. Nem tudom, hogy a szintetikus hús feldolgozott élelmiszernek számít-e, de szerintem igen” – tette hozzá egy római lakos.

Ez az innováció azonban nem csak gazdasági, hanem etikai kérdéseket is felvet – érvelt Céline Imart francia politikus, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja - írta a cikk.

„Szerintem nagyon fontos, hogy tájékozódjunk, valamint vitát és párbeszédet kezdeményezzünk olyan elemekkel, amelyek valóban tudományos alapokon nyugszanak. Az európai állampolgároknak tudniuk kell, hogy mire vállalkoznak és mi forog kockán etikai szempontból az emberekkel és az állatokkal való kapcsolatukat tekintve, ha elkötelezzük magunkat a mesterséges hús bioreaktorokkal történő előállítása mellett” – mondta az EU DECODED-nek.

Mi a helyzet a címkézéssel? Számít-e, hogy szintetikus húsnak, laboratóriumban termesztett húsnak vagy vágásmentes húsnak nevezzük? A szakértők szerint igen. Ám van még egy nagy kérdés: vajon tényleg meg akarnánk enni? - zárult a cikk.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Brit tudós találmánya révén kerülhető el a „foszfogeddon”

2025.02.09.

A foszfát, amely kulcsfontosságú az élelmiszer-termelésben, elárasztja a vízi utakat, de egy új, szivacsszerű anyag visszajuttathatja azt a talajba a növénytermesztéshez.

Felgyorsulhat a generációváltás a magyar agráriumban

2025.02.09.

Január 15-től hatályba lépett az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény végrehajtási rendelete, amelyre már hosszú ideje vártak az agrárium szereplői. Lendületet kaphat segítségével a mezőgazdaság megújulása, felgyorsulhat a generációváltás.

Magyar munkás nincs – sokan már életvitelszerűen munkanélküliek –, maradnak a filippínók

2025.02.09.

Miközben a kormány felére csökkentette a vendégmunkás-engedélyek számát, és szűkíti a potenciális küldő országok körét is, a munkaerőhiánnyal küzdő, de mégis fejleszteni tervező cégek egymás után látják be, hogy csak hazai munkaerővel már nem tudnak működni. A több ágazatot érintő helyzet a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban is érezteti a hatását.

Partner

A mikotoxinok járványa

2025.02.09.

A takarmány gyakran tartalmaz különféle mikotoxinokat, amelyek eltérő szerkezetűek. A hatékony toxinkötőket úgy kell kialakítani, hogy ezekből a különböző mikotoxin-struktúrák közül a lehető legtöbbet megkössék. A B.I.O. Tox® nagyon jó értékeket mutat ezen a területen.

Partner

Hogyan csökkentheti az állattartás költségeit és növelheti hatékonyságát?

2025.02.09.

A takarmányozás optimalizálása, a genetikai fejlesztések és a precíziós állattenyésztés kulcskérdések a modern állattartásban. Hogyan lehet csökkenteni a hizlalási költségeket? Milyen takarmányozási stratégiákkal érhető el jobb teljesítmény? Hogyan használható a genomika az állattenyésztés hatékonyságának növelésére? Ezekre a kérdésekre is választ ad a HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia & Kiállítás állattenyésztési szekciója, amely 2025. február 13-án Debrecenben várja az állattartókat, takarmányozási szakembereket és döntéshozókat.

2026-ban kerülhet piacra a vírusfertőzéseket kimutató burgonyaválogató robot

2025.02.09.

Az AI-alapú képfeldolgozás rohamos fejlődésen megy keresztül, az intelligens rendszerek egyre jobban felismerik a növényeket. A következő lépés a betegségek azonosítása. A Croptimal egy olyan burgonyaválogató robotot fejleszt, amely képes vírusfertőzések kimutatására. A startup várhatóan 2026-ban dobja piacra a Potatopro névre keresztelt gépet.

Partnerhírek
Partner

A mikotoxinok járványa

2025.02.09.

A takarmány gyakran tartalmaz különféle mikotoxinokat, amelyek eltérő szerkezetűek. A hatékony toxinkötőket úgy kell kialakítani, hogy ezekből a különböző mikotoxin-struktúrák közül a lehető legtöbbet megkössék. A B.I.O. Tox® nagyon jó értékeket mutat ezen a területen.

Partner

Hogyan csökkentheti az állattartás költségeit és növelheti hatékonyságát?

2025.02.09.

A takarmányozás optimalizálása, a genetikai fejlesztések és a precíziós állattenyésztés kulcskérdések a modern állattartásban. Hogyan lehet csökkenteni a hizlalási költségeket? Milyen takarmányozási stratégiákkal érhető el jobb teljesítmény? Hogyan használható a genomika az állattenyésztés hatékonyságának növelésére? Ezekre a kérdésekre is választ ad a HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia & Kiállítás állattenyésztési szekciója, amely 2025. február 13-án Debrecenben várja az állattartókat, takarmányozási szakembereket és döntéshozókat.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 170 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás