Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok tenyésztési nagydíját nyerte el a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézete. A 31. alkalommal megrendezett hódmezővásárhelyi szakkiállításon bemutatkoztak az egyetem lovas képzésében részt vevő hallgatók és sikerrel szerepeltek a kutatóintézet állatai a minősítő, bíráló bizottságok előtt. Az ország legnagyobb állattenyésztési seregszemléjén a DE AKIT Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézete (DTTI) három baromfifajból (pulyka, tyúk, gyöngytyúk) kilenc kiállítási csoportot, három juhfajtát és hat gidrán kancát nevezett.

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár legeredményesebben szereplő kiállítójaként érdemelte ki a Debreceni Egyetem (DE) Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) a Magyar Állattenyésztők Szövetsége összevont tenyésztési nagydíját - közölte az egyetem.

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok tenyésztési nagydíját nyerte el a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézete - Fotó: Unideb.hu

Ezekkel a fajokkal neveztek és nyertek

Az ország legnagyobb állattenyésztési seregszemléjén a DE AKIT Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézete (DTTI) három baromfifajból (pulyka, tyúk, gyöngytyúk) kilenc kiállítási csoportot, három juhfajtát és hat gidrán kancát nevezett az eseményre.

A nagyon erős mezőnyben a különböző baromfifajok között az intézmény által kiállított genotípusok közül a hortobágyi kékesszürke gyöngytyúk III. helyezést, míg a bronzpulyka csoport II. helyezést ért el. Emellett az őshonos fajok, fajták részére a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara által felajánlott baromfitenyésztési különdíjat is a Debreceni Egyetem AKIT DTTI által kiállított őshonos baromfi genotípusok kapták meg – mondta Oláh János, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet (DTTI) igazgatóhelyettese.

Díjeső esett Debrecenre Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon - Fotó: Unideb.hu

A szakmai rendezvény lótenyésztési kiállításának idei kiemelt fajtája a gidrán volt, amely így a fajta népszerűségének növelése és sokoldalúságának bemutatása érdekében a kiállítás főpályáján mutatkozhatott be.

Lovas bemutatón Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon - Fotó: Unideb.hu

A programban a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ménesgazda és lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnök hallgatói is szerepelhettek, akik így aktív részesei lehettek egy országos, nagy szakmai rendezvénynek. 

Szemlén Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon - Fotó: Unideb.hu

A három napos szakkiállítás a DE lovas képzéseiben részt vevő hallgatók gyakorlati oktatásának meghatározó része. Szereplésüknek köszönhetően – a szakok népszerűsítése mellett – a hallgatók kapcsolati tőkéje nő, s a munkaerőpiacon sem teljesen ismeretlenként jelennek meg – mondta Oláh János.

Több tenyésztési eredményt is bemutattak a Debreceni Egyetem szakemberei Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon - Fotó: Unideb.hu

A Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet igazgatóhelyettese kiemelte: az AKIT lovai idén is sikeresen szerepeltek a tenyészállat-bírálatokon. 

A kiállításon csaknem 50 gidrán fajtájú egyedet bíráltak a szakemberek. A fiatal kancák osztályában a saját tenyésztésű Gidran-2 (Titkos) nevű kanca I. helyezést, míg egy másik osztályban a Gidran LII-1 (Csengőszó) nevű kanca harmadik helyezést ért el. Mindkét kanca részt vett a gálaprogramban is, Titkos nyereg alatt és fogatban is bemutatkozott.

További híreink

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

A cirok lesz a főszereplő Magyarországon: nálunk lesz a következő európai cirokkongresszus

2024.07.23.

Magyarország ad otthont a negyedik európai cirokkongresszusnak 2025 októberében.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás