Szükséghelyzeti felhasználási engedélyt kapott, így a Pyregard természetes piretrin hatóanyagú rovarölő készítmény felhasználható ökológiai és konvencionális termesztésű kultúrnövényekben. A szerrel az alma, cseresznye, meggy, kajszi, szilva, bogyós gyümölcs, szója, hajtatott és szabadföldi paradicsom, illetve hajtatott és szabadföldi paprika kultúrákban földi permetezéses kijuttatással 2021. augusztus 27-ig lehet védekezni a rovarok ellen. Sőt, szőlőben is használható amerikai szőlőkabóca ellen augusztus 12-ig.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal határozatban engedélyezte a Pyregard (gyártó: Cerrus SAS, Olaszország) rovarölő szer szükséghelyzeti forgalomba hozatalát és felhasználását. Ez Magyarország egész területén ökológiai és konvencionális termesztésű szőlő kultúrákban amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) ellen földi permetezéses kijuttatással 2021. április 30-tól 2021. augusztus 27-ig engedélyezett - írta a FruitVeB.

Többféle kultúrnövényben, így csonthéjasokban, bogyósokban, szójában, paprikában, paradicsomban és szőlőben is használható a Pyregard rovarölőszer szükséghelyzeti engedéllyel

Felhasználható a termelők saját felelősségére:

Szőlőben amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) ellen növényvizsgálat alapján a lárvák és kifejlett alak ellen maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 800-1000 l/ha permetlével. Virágzó gyomnövényeket tömegesen látogató méhek jelenléte esetén a készítmény nem használható. Előírás szerinti felhasználás esetén az élelmezés-egészségügyi várakozási idő szőlőben 7 nap. 

A Pyregard használatakor fontos:
 • Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes
 • Méhveszélyesség: kifejezetten veszélyes
 • Méhveszélyesség kockázatbecslés alapján: kifejezetten kockázatos
 • Tűzveszélyességi besorolás: nem jelölésköteles

A Pyregard szükséghelyzeti forgalomba hozatalára és felhasználására kapott engedélyt Magyarország egész területén ökológiai és konvencionális termesztésű alma, cseresznye, meggy, kajszi, szilva, bogyósgyümölcs, szója, hajtatott és szabadföldi paradicsom, illetve hajtatott és szabadföldi paprika kultúrákban is.

Ezt földi permetezéses kijuttatással 2021. április 15-től 2021. augusztus 12-ig tehetik meg a termelők az előírások betartásával.

A Pyregard (40 g/l piretrin) rovarölő permetezőszer felhasználható a termelők saját felelősségére:

 • Cseresznyében, meggyben Drosophila suzukii ellen a kezeléseket előrejelzés alapján a zsendült termés kialakulásakor 0,75 l/ha dózisban 650-800 l/ha permetlével kell elvégezni. Rhagoletis cerasi, Rhagoletis cingulata ellen virágzás után sárgalappal végzett előrejelzés ismeretében 0,75 l/ha dózisban 800-1000 l/ha permetlével kell kijuttatni.
 • Kajsziban, szilvában kártevő molyok, levéltetvek, levélbolha ellen rajzásvizsgálat ismeretében maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 800-1000 l/ha permetlével szükséges kipermetezni.
 • Almában Anthonomus pomorum ellen a bogarak betelepedésekor virágzás előtt és virágzás után lehet a permetezéseket elvégezni maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 800-1000 l/ha permetlével. Virágzó almában kezelések végzése tilos! 
 • Bogyósgyümölcsben Drosophila suzukii ellen a kezeléseket előrejelzés alapján maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 650-800 l/ha permetlével kell elvégezni.
 • Hajtatott és szabadföldi paradicsomban ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) és zöld vándorpoloska (Nezara viridula) ellen a kezeléseket előrejelzés alapján maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 500-800 l/ha permetlével kell elvégezni.
 • Hajtatott és szabadföldi paprikában ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys), zöld vándorpoloska (Nezara viridula) és levéltetvek ellen a kezeléseket előrejelzés alapján maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 500-800 l/ha permetlével kell elvégezni.
 • Szójában molyok, levéltetvek ellen a kezeléseket előrejelzés alapján maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 300-500 l/ha permetlével kell elvégezni.
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap

Előírás szerinti felhasználás esetén élelmezés-egészségügyi várakozási idő almában, cseresznyében és meggyben 7 nap, kajsziban és szilvában 3 nap, bogyós gyümölcsben 3 nap, szójában 3 nap, paprikában és paradicsomban 3 nap. A két engedélyokirat erre a hivatkozásra kattintva tölthető le: szőlő, valamint egyéb kultúrák vonatkozásában.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Az Agro-ökológiai Program legnagyobb hibáiról is írt az agrártárca

2024.07.15.

A 2023-ban indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás