Jelentősen visszaesett a traktorértékesítés Magyarországon: az összesen eladott 184 az egy évvel korábbihoz képest 45,1 százalékos visszaesést mutat, tavaly októberben még 335 traktort vásároltak a gazdálkodók. A 2021-es adatokhoz képest is kisebb az idei eladások száma: két éve októberben 252 darabot értékesítettek, 27 százalékkal többet, mint múlt hónapban. Idén október végéig egyébként összesen 2657 traktor talált gazdára, ami 2022 első tíz hónapjához képest 29,5 százalékos csökkenést jelent, akkor ugyanis 3768-at értékesítettek. 

2021-hez képest némi növekedés figyelhető meg, akkor ugyanis az ideinél 15-tel kevesebb, 2642 traktor kelt el. A Világgazdaság cikke foglalta össze, hogy a magyar mezőgazdaság gépállományában a legfontosabb eszköz a traktor, de októberben jóval kevesebbet vásároltak belőle a magyar gazdák, mint egy évvel korábban. A legnépszerűbb traktormárka a John Deere volt.

Jelentősen visszaesett a traktorértékesítés Magyarországon: az összesen eladott 184 az egy évvel korábbihoz képest 45,1 százalékos visszaesést mutat - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mosonmagyaróvár

A gazdálkodók legfőképp akkor vesznek gépet, amikor erre támogatást kaphatnak, akkor nagyon felpörög az értékesítés, míg a másik hajtóerő az, amikor jövedelmező a gazdálkodás. Ha pedig ezek egybeesnek, az nagyon meg tudja dobni a piacot – mondta a Világgazdaságnak Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Szövetségének (Megfosz) elnöke, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Júliusban és augusztusban megtorpanást érzékeltek a piacon, amiből talán most lábalnak ki a gépforgalmazók, legalábbis ezekben a hetekben az érdeklődés élénkül. Az Agrárminisztérium közzétette a pályázati menetrendet, hogy milyen ütemezésben milyen támogatások várhatók 2024-ben, így mindenki megpróbálja átgondolni a beruházásai szükségességét. 

Hogyan függ össze a traktorvásárlás az ukrán gabonával?

A forgalom visszaeséséhez a támogatási programok kifutásán kívül az is hozzájárult, hogy a gabonaárak nagyon alacsonyak. Kicsi a kereslet, és mivel az ukrán tranzit nagy szállítási kapacitást foglal le, egyébként is nehézségekbe ütközik a gabona kijuttatása az országból. 

A traktorok iránt a Megfosz-elnök szerint elsősorban a profi, erős gazdaságok érdeklődnek, azok pedig a nagy teljesítményű, jól felszerelt gépeket keresik és vásárolják meg. Ez a 150 lóerősnél nagyobb kategóriát jelenti. Harsányi Zsolt szerint egyébként a nagyobb gépek felé tolódás általános trend, és már 10 éve igaz, hogy az átlag minden évben 2-4 lóerővel emelkedik. 

Húsz éve egy MTZ 80-assal minden munkát elvégeztek, most pedig 120-130 lóerő alatti teljesítményű traktor már nem is megy a szántóföld közelébe – érzékeltette a változást Harsányi. Mint hozzátette, hasonló folyamat játszódik le a kertészetekben is, hiszen néhány éve 50-60 lóerő még soknak számított ott, most pedig már 100-110 lóerős gépekkel egy menetben próbálnak mindent megcsinálni, hogy hatékonyabb legyen a termelés. 

Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése is ezt a trendet erősíti meg. Az első fél év adatai alapján ugyanis a kutatók is megállapították, hogy  a kis és közepes teljesítményű traktorok forgalma jelentősen visszaesett, a 260 lóerő fölöttieké azonban több mint 60 százalékkal nőtt. 

A John Deere traktormárka a legnépszerűbb

A Carinfo adatai szerint a múlt hónapban a John Deere, a New Holland, a Solis, a Kubota és a Case voltak a legnépszerűbb traktormárkák a magyar vevők körében. A John Deere úgy produkálta a legtöbb októberi eladást, hogy az egy évvel korábbinál 69 darabbal kevesebbet, 30-at vettek ebből a márkából. New Hollandból 20-at adtak el, ami, 25-tel kevesebb, mint tavaly októberben, Solisból 15-öt, 11-gyel kevesebbet vásároltak a gazdák Kubotából szintén 15-öt, ami viszont 11-gyel több, mint egy éve, és míg Case-ből 13-at, az egy évvel azelőttinél hárommal kevesebbet adtak el októberben. A lista hatodik helyén a Fendt végzett 10 darab eladott traktorral, a hetedik helyen pedig a CLAAS szerepel.

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás