A legfrissebb adatok szerint 2023-ban az Európai Unióban összesen 133 millió sertés, 74 millió szarvasmarha, 58 millió juh és 11 millió kecske volt. Az állatállomány azonban erősen csökkenő az elmúlt évtizedekben, amely a tavalyi évben sem állt meg. A statisztikák alapján a sertések és a szarvasmarhák száma kevésbé, a juhoké és a kecskéké jelentősebb mértékben csökkent 2022-höz képest. Magyarországon a sertéslétszámban ugyan növekedést lehetett regisztrálni, ám a szarvasmarha-állomány érezhetően visszaesett az egy évvel korábbi szinthez képest.

Az OTP Agrár írta meg, hogy tavaly sem állt meg az elmúlt években tapasztalható trend: 2023-ban tovább csökkentek a haszonállat-állományok az Európai Unióban. Az Eurostat legfrissebb adatai alapján a 2022-es évhez képest a sertés- és a szarvasmarha-állomány 1%-kal, a juhállomány 3%-kal, a kecskeállomány pedig 5%-kal esett vissza. Így az EU-ban a tavalyi év során összességében 133 millió sertést, 74 millió szarvasmarhát, 58 millió juhot és 11 millió kecskét tartottak.

2023-ban az EU-ban 133 millió sertés, 74 millió szarvasmarha, 58 millió juh és 11 millió kecske volt. Erős csökkenés volt megfigyelhető az elmúlt évtizedekben

Az utóbbi évtizedben egyre komolyabb problémát jelent az EU-ban az állományok csökkenése. A mérések alapján a legkevésbé a szarvasmarhák állománya csökkent 2013-hoz képest: ezekből az állatokból 5%-kal tartanak kevesebbet az uniós gazdák. Ezt követi a sertések 6%-os csökkenése, azonban a juhok száma már 9%-os, a kecskéké pedig erőteljes, 15%-os visszaesést mutatott. Az előrejelzések szerint azonban a csökkenő termelési tendencia a marha-, valamint a juh- és kecskehústermelésben várhatóan 2024-ben is fenn fog maradni.

Tagállami szinten nagyok az eltérések a sertés- és a szarvasmarha-állományokban

Míg 2023-ban a sertés- és szarvasmarha-állományok uniós szintű változásai 2022-hez képest viszonylag szerények voltak, az uniós országok között eltérő fejlemények voltak tapasztalhatók. Horvátország és Írország sertésállománya erőteljesen, mintegy 10%-kal csökkent 2022-hez képest, míg Bulgáriában és Máltán erőteljes, 21%-os növekedést regisztráltak. A KSH adatai alapján a sertéstartás szempontjából az első helyen Spanyolország szerepel, ahol 34,5 millió darab sertést tartottak nyilván 2023-ban. Ez az érték a 2022-es adathoz képest 378 ezer darabbal bővült, amivel elérte a 2021-es szintet. 

A francia és német sertésállományban azonban visszaesés volt megfigyelhető: Franciaországban 3,2%-os létszámcsökkenést, ami az 1988-os szintet éri el. Németországban 0,7%-kal esett vissza a sertések száma, ami így 21,2 millió darabot ért el, viszont ezzel történelmi mélypontra került a sertésdarabszám az országban.

Az európai szarvasmarha-helyzet

Szarvasmarhából a legtöbb állatot, 17 millió egyedet Franciaországban tartottak, ezt követi Németország a maga 10,8 milliós állományával, majd Írország, 6,5 millió állattal és Lengyelország, 6,4 millió szarvasmarhával. Az unióban a két legfontosabb szarvasmarhát tartó állam Franciaország és Németország, előbbi esetében 2023-ban 179 ezerrel, utóbbinál 161 ezerrel csökkent az állomány az egy évvel korábbi szinthez képest. Lettországban csökkent a legnagyobb mértékben, mintegy 6%-kal a szarvasmarha-állomány 2023-ban a megelőző évhez képest, ezt követte 3-3%-kal Litvánia, Észtország, Portugália, Finnország és Magyarország. A tagállamok közül Ciprus volt az egyetlen ország, ahol szerény, 1%-os növekedés volt tapasztalható, míg Málta, Lengyelország és Írország szarvasmarha-állománya szinte változatlan maradt a 2022-es szinthez képest.

Mi történt Magyarországon?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a hazai sertésállomány 2,61 millió darab volt 2023. december 1-jén, vagyis az állomány nagysága 1,9%-kal, közel 50 ezer darabbal haladta meg a 2022. decemberi létszámot, míg a 2023. júniusit 48 ezerrel múlta felül. Az anyakocák száma 153,9 ezer volt 2023 decemberében, az állomány egy év alatt 4%-kal, összesen 6,1 ezerrel bővült. 

A KSH felmérése alapján a szarvasmarhák összlétszáma 862 ezer darab volt hazánkban 2023. december 1-jén. Az állomány az előző év azonos időszaka óta 23,2 ezer darabbal, 2023 júniusa óta pedig közel 14 ezerrel csökkent. A tehenek száma 403 ezer volt 2023. december 1-jén, 15 ezer egyeddel, vagyis mintegy 3,6%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. 

A KSH adatai szerint a juhállomány 907,1 ezer darab volt tavaly 1-jén, 35,4 ezerrel, vagyis mintegy 4,1%-kal több az egy évvel korábbi létszámnál. Az anyajuhok száma 2023 decemberében 694 ezer volt, azaz gyakorlatilag megegyezett az egy évvel korábbi értékkel - írták.

További híreink

Megnéztük, hogyan működik az új visszaváltási rendszer

2024.07.13.

A 2024-es év első napjától szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül

Jól éreztük - 102 éves melegrekord dőlt meg

2024.07.13.

Július 11-én Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja.

Magasabb bírságok jönnek - a légi járművek vezetését is érintik

2024.07.13.

2024. augusztus 1-jétől módosul az ittas vezetés szabálysértési pénzbírságokról és helyszíni bírságokról szóló rendelet. Az új szabályozás értelmében a légi járművekre, beleértve a drónokat is, vonatkozó ittas vezetés miatti bírságok összege emelkedik.

Marad a perzselő hőség, trópusi éjszakákkal és 41-42 fokkal

2024.07.13.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, akár az éjszakai minimumhőmérséklet legmagasabb értékéről van szó, akár a nappali maximum hőmérsékleti rekordokról. Ezzel együtt, továbbra sincs jelentős változás: a következő napokban, és még a jövő hét első felében sem látszódik markáns változás időjárásunkban. Folytatódik a perzselő hőség, a csúcsérték már a 41-42 fokot is elérheti. Hazánk továbbra is a tőlünk keletebbre lévő anticiklon déli, délkeleti peremén helyezkedik el, és ugyan tőlünk északnyugatabbra egymást érik a hidegfrontok, és arrafelé változékonyabb időt is okoznak, de ezek a hidegfrontok hazánk területét csak érintik, és jelentősen nem avatkoznak bele időjárásunkba.

Új alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot a módosított törvény 

2024.07.13.

Több ponton módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény.

Partnerhírek
Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 78 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás