Gyakran a csíráztatáshoz nedvességre, nem pedig tápanyagra van szükség – ezért most megosztunk egy listát azokról a magokról, amelyek a legjobban nedves papírtörlőben csíráznak!

A nedves papírtörlő sokszor az egyetlen dolog, amire szükség van ahhoz, hogy makacs magokat csírázásra bírjunk. Ha úgy gondolja, hogy ez csupán egy legenda, nézze meg ezt a listát – ezek a magok valóban a legjobban papírtörlőben csíráznak. Próbálja ki bátran!

Helyezze a magokat két nedves papírtörlő közé, tegye egy cipzáras tasakba, és rakja meleg, világos helyre. Fontos, hogy a magok nedvesek maradjanak, de ne legyenek elázva. 7–10 napon belül kis fehér gyökérkezdeményeket fog látni (Fotó: Pixabay)

A legjobb magok papírtörlőben való csíráztatáshoz 

A legtöbb zöldség-, fűszer-, virágmag, sőt néhány gyümölcs is csíráztatható papírtörlő vagy ahhoz hasonló anyag segítségével. Mielőtt bemutatnánk a legalkalmasabb magokat, nézzük meg az alapvető tudnivalókat.

Válasszon kissé vastagabb papírtörlőt, amely nedvesen is tartós marad, nem szakad szét, nem ereszt szöszt, és nem ragad a csírázó magokhoz. Jó alternatíva lehet még a szűrőpapír, kávéfilter, konyhai papírtörlő, bambusz- vagy kenderalapú papírlap, amelyek kevesebb vegyszert tartalmaznak.

Nedvesítse be a papírtörlőt: engedjen rá vizet, majd óvatosan nyomkodja ki a felesleges nedvességet, vagy permetezze meg vízzel. Helyezzen rá néhány egészséges magot, majd takarja be őket egy másik, enyhén nedves papírral. Ezt követően tegye az egészet egy zárható (pl. cipzáras) tasakba vagy légmentesen záródó dobozba.

Ezután keressen egy meleg helyet, ahol a hőmérséklet 18–30 °C között van. Ha a törlő kezd kiszáradni, permetezze meg újra.

Ha penészedést észlel, azonnal cselekedjen: cserélje le a papírt frissre, és távolítsa el a penészes magokat. A többit öblítse le enyhe hidrogén-peroxidos oldattal (1 rész H₂O₂ és 10 rész víz arányban).

Ügyeljen arra is, hogy a tasakok, dobozok tiszták legyenek, és a papírok soha ne legyenek átázva – csak enyhén nedvesek.

A magok hamarosan csírázni fognak, akár már egy héten belül. Amint megjelennek az első gyökérkezdemények (radikulák), várjon, míg ezek megnőnek 2–5 cm-re, ezután lehet őket a talajba ültetni. Figyelem: az így fejlődő palánták az eredeti csírázási hőmérsékletnél kb. 5–6 °C-kal alacsonyabbat kedvelnek.

1.  Paradicsom

Tudományos név: Solanum lycopersicum

A paradicsomfajták között rengeteg íztelen vagy hibridezett változat létezik, de ha egyszer rátalál egy ízletes, örökségi (heirloom) fajtára, biztosan szeretné azt sokáig szaporítani. Kezdje el nedves papírtörlőben!

A paradicsommagok jól csíráznak papírtörlőn, 5–10 nap alatt meg is jelennek az első hajtások. Ha 10–12 nap után sem történik semmi, valószínűleg azok a magok már nem életképesek – igen, a magoknak is van lejárati idejük!

2. Szagosbükköny

Tudományos név: Lathyrus odoratus

Ez egy, az illatos virágaiért termesztett, mérgező növény, amely 10–14 nap alatt csírázik. Pár naponta nyissa ki a tasakot, hogy friss levegő jusson be. A kis palántákat kb. 2,5 cm mélyre ültesse el.

Minimum 10 °C hőmérsékletet igényel, és hosszú gyökerei miatt megfelelő térre van szüksége.

3. Cukkini

Tudományos név: Cucurbita pepo

Az egyik leggyorsabban csírázó növény papírtörlőben. A nedves és meleg közeg segít gyorsítani a csírázást.

2–5 nap után megjelennek a hajtások, néhány nappal később már ültethetők is. Ügyeljen arra, hogy a magok érintkezzenek a nedves papírral, vagy legyenek lefedve.

4. Paprika

Tudományos név: Capsicum annuum

A paprikamagok makacsabbak, mint a lista többi szereplője. A papírtörlős módszer itt is segítséget nyújt. 24–32 °C közötti hőmérsékletet és magas páratartalmat igényelnek – akár két hét is eltelhet a csírázásig, de megéri várni.

5. Fejes saláta

Tudományos név: Lactuca sativa

A saláta hűvös időben csírázik a legjobban, 22 °C alatt. 7–10 nap alatt hajt ki. Fontos, hogy végig hűvös, jól szellőző helyen tartsa. Ha túl meleg van, akár hűtőbe is teheti a tasakot.

A gyökérkezdemények megjelenése után ültesse át laza, jó vízelvezetésű talajba. Ideális hőmérséklet: 15–18 °C.

6. Spárga

Tudományos név: Asparagus officinalis

A spárga is makacs növény. Bár legtöbbször gyökérdarabokról (koronákról) szaporítják, nagyobb mennyiségnél érdemes magvetéssel próbálkozni.

Mivel hidegkedvelő, először legalább egy hónapig hűtőben kell tárolni a magokat, hogy a téli körülményeket imitáljuk.

Ezután a nedves papírtörlős módszer következik, kb. 21 °C hőmérsékleten. 14–20 nap múlva megjelennek az első hajtások.

7. Napraforgó

Tudományos név: Helianthus annuus

A napraforgómagok csíráztatása papírtörlőben gyors és egyszerű módja a nyári virágzás megindításának. Helyezze a magokat két nedves papírtörlő közé, tegye egy cipzáras tasakba, és rakja meleg, világos helyre.

Fontos, hogy a magok nedvesek maradjanak, de ne legyenek elázva. 7–10 napon belül kis fehér gyökérkezdeményeket fog látni.

8. Eper

Tudományos név: Fragaria × ananassa

Az eper csíráztatása eltér a megszokottól. Egy érett eper felszínéről válogasson ki magokat, és helyezze két nedves papírtörlő közé, majd zárja le egy tasakban, és tegye hűtőbe 2–3 hétre.

Ezután vegye ki, hagyja szobahőmérsékletre melegedni, majd szórja a magokat a föld felszínére. A csírázáshoz fényre és melegre van szükségük. Ültetés csak akkor javasolt, ha már legalább három valódi levél megjelent.

9. Hajnalka

Tudományos név: Ipomoea alba

A hajnalka magjai is jól csíráznak nedves papírtörlőben. Tipp a gyorsabb csírázásért: áztassa őket szobahőmérsékletű vízben 3–4 órán keresztül, mielőtt papírtörlőbe teszi.

Délre néző ablakpárkányra helyezze, ahol fátyolfüggönyön keresztül szűrt fény éri. Ideális hőmérséklet: 18–24 °C.

10. Rézvirág

Tudományos név: Zinnia

A rézvirág is hatékonyabban csírázik papírtörlőn, mint közvetlenül a földben. Ideális hőmérséklet 20–24 °C, kb. egy hét alatt kicsírázik.

Ha megjelennek a hajtások, ültesse át jó vízelvezetésű földbe, és csak akkor öntözze, ha a talaj száraz.

(Forrás: balconygardenweb.com)

Megosztás

További híreink

Partner

Cellezzünk, de mikor és hogyan?

2025.07.11.

A termelői szakzsargonban sokan mondják cellezésnek a szárbontást, a jól és méltán (el)ismert BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó nyomán. Most összefoglaltuk szakmai ajánlásainkat, mikor és hogyan érdemes egy szárbontót jól használni – és mikor nem.

Európa-bajnoki címet szerezett madárinfluenzában Magyarország

2025.07.11.

A madárinfluenza járvány terjedése továbbra is komoly aggodalomra ad okot a baromfiágazatban.

Partner

Mit válasszunk az őszi vetésekhez?

2025.07.11.

Az őszi borsó fehérjében gazdag, könnyen termeszthető, nitrogénmegkötő növény, annak minden előnyével. A takarmányozásban és a humán élelmezésben egyaránt jól használható. A növényi fehérjék iránti globális kereslet növekedése kedvező környezetet teremt a növekvő termeléshez.

Rekordméretű méhpusztulás sújtja a hazai méhészeket – Egyre nehezebb talpon maradni

2025.07.11.

Az elmúlt évtized legsúlyosabb veszteségét szenvedték el a hazai méhészetek. Az időjárás és a globális mezőgazdasági problémák egyre inkább sarokba szorítják a méhészeket, akik joggal teszik fel a kérdést: hogyan tovább?

A fák menthetik meg a magyar málnatermesztést

2025.07.11.

A nyári forróság, a száraz légkör és az erős napsugárzás perzselheti a gyümölcsöt és a leveleket is. A természetes árnyékolás és a mikroklíma szabályozása nélkülözhetetlen a magyar málnatermesztés sikerességéhez.

Azonnal leállította a környezetvédelmi hivatal a debreceni akkumulátoripari cég próbaüzemét

2025.07.11.

A Semcorp Hungary Kft. szeparátorfólia üzeme pontforrásainak próbaüzeméről készült mérési jegyzőkönyv szerint 7 túllépi a meghatározott határértékeket, ezért a környezetvédelmi hivatal azonnal leállította a folyamatot

Partnerhírek
Partner

Cellezzünk, de mikor és hogyan?

2025.07.11.

A termelői szakzsargonban sokan mondják cellezésnek a szárbontást, a jól és méltán (el)ismert BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó nyomán. Most összefoglaltuk szakmai ajánlásainkat, mikor és hogyan érdemes egy szárbontót jól használni – és mikor nem.

Partner

Mit válasszunk az őszi vetésekhez?

2025.07.11.

Az őszi borsó fehérjében gazdag, könnyen termeszthető, nitrogénmegkötő növény, annak minden előnyével. A takarmányozásban és a humán élelmezésben egyaránt jól használható. A növényi fehérjék iránti globális kereslet növekedése kedvező környezetet teremt a növekvő termeléshez.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.500 hirdetés 213 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás