A vegyszeres növényvédelem alternatíváit keresve a Wageningen UR és a Leideni Egyetem tudósai a természetből merítettek ihletet – írja a Wageningen UR. Kifejlesztettek egy ragacsos anyagot a kártevő rovarok, például a tripszek leküzdésére. Mivel nagyon apró cseppekben kerül a növényekre, nem káros más hasznos rovarokra, például a méhekre és a poszméhekre.

A hagymalevelek tripszek által okozott kártétele. A speciális rovarragasztó segíthet a mezőgazdaságnak a kártevő rovarok elleni küzdelemben (Forrás: futurefarming.com)

Az ötletadó húsevő napharmat

A megoldást a húsevő napharmat nevű növényről mintázták, amelynek mirigyszőrei ragadós anyagot választanak ki a rovarok csapdába ejtésére. „Szerettük megismételni ezt az anyagot, hogy természetes módon védjük növényeinket és haszonnövényeinket” – magyarázza Thomas Kodger, a Wageningen UR fizikai kémiával és lágyanyagaival foglalkozó docense.

A kártevő rovarok elleni ragasztóval kapcsolatos kutatások a tripszekre összpontosítottak.

A kutatók módszerüket egy gyakori mezőgazdasági kártevőre, a tripszre összpontosították. A rizsolaj hulladékából ragacsos anyagot hoztak létre úgy, hogy levegőt fújtak rá, majd egy turmixgépben apró részecskékre őrölték az anyagot. Ez a folyamat körülbelül egy milliméter átmérőjű cseppeket hoz létre, amelyek olyan ragadósak, mint a ragasztószalag. A cseppek körülbelül akkora méretűek, mint a tripszek.

A kutatók jelentése szerint a tripszek ilyen módon történő befogásával a növények kevésbé érzékenyek a gombás fertőzésekre. Eredményeiket a PNAS tudományos folyóiratban tették közzé. A tripszek mellett más rovarok, például a cseresznyetermesztést megnehezítő foltos szárnyú drosophila ellen is hasonló módon lehet védekeznii. Mivel a cseppek nagyon kicsik, nem károsak más hasznos rovarokra, például a méhekre és a poszméhekre.

A vegyszeres védekezés csökkentése

A rovarragasztónak nemcsak az az előnye, hogy hozzájárul a vegyszeres védekezés csökkentéséhez, de a rovarok valószínűleg nem is fognak ellenállni ezzel a módszerrel – véli Kodger. „A rovarok már úgy fejlődtek, hogy elkerüljék a dolgokhoz való hozzátapadást, például szőrszálak és göröngyös felületük miatt” – magyarázza. „Az egyik módja annak, hogy mégis kiszabaduljanak ebből a ragacsos csapdából, az az, hogy megnövelik az egész testüket.”

Az anyag ugyanúgy permetezhető, mint a többi mezőgazdasági szer. Permetezés után három hónapig a leveleken marad. Maradékok maradhatnak a növényeken, de ezek nem károsak az egészségre. A kutatók még vizsgálják, hogy a rovarragasztó hatással van-e a talajra, és milyen mértékben.

(Forrás: futurefarming.com)

Megosztás

További híreink

Megnéztük, hogyan működik az új visszaváltási rendszer

2024.07.13.

A 2024-es év első napjától szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül

Jól éreztük - 102 éves melegrekord dőlt meg

2024.07.13.

Július 11-én Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja.

Magasabb bírságok jönnek - a légi járművek vezetését is érintik

2024.07.13.

2024. augusztus 1-jétől módosul az ittas vezetés szabálysértési pénzbírságokról és helyszíni bírságokról szóló rendelet. Az új szabályozás értelmében a légi járművekre, beleértve a drónokat is, vonatkozó ittas vezetés miatti bírságok összege emelkedik.

Marad a perzselő hőség, trópusi éjszakákkal és 41-42 fokkal

2024.07.13.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, akár az éjszakai minimumhőmérséklet legmagasabb értékéről van szó, akár a nappali maximum hőmérsékleti rekordokról. Ezzel együtt, továbbra sincs jelentős változás: a következő napokban, és még a jövő hét első felében sem látszódik markáns változás időjárásunkban. Folytatódik a perzselő hőség, a csúcsérték már a 41-42 fokot is elérheti. Hazánk továbbra is a tőlünk keletebbre lévő anticiklon déli, délkeleti peremén helyezkedik el, és ugyan tőlünk északnyugatabbra egymást érik a hidegfrontok, és arrafelé változékonyabb időt is okoznak, de ezek a hidegfrontok hazánk területét csak érintik, és jelentősen nem avatkoznak bele időjárásunkba.

Új alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot a módosított törvény 

2024.07.13.

Több ponton módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény.

Partnerhírek
Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 78 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás