160 LE-s elektromos akkumulátoros traktor nagy hatótávval. Ezt ígéri a francia Seederal cég a 2026-ban bemutatásra kerülő szériaváltozattal. A Future Farming a prototípust egy szántási munkamenetre kísérte el Bretagne-ban, ennek a rendkívül csendes és szívós traktornak a szülőhelyén.

A JCB traktor architektúrára alapozva, főként a prototípus elkészítéséhez ideális főváz megléte miatt, a vezérigazgató megerősítette, hogy „hagyományosabb architektúra, rövidebb tengelytávval lesz a sorozatban készülő traktor verziója. . (Fprrás: futurefarming.com)

Néhány hónappal ezelőtt a Seederal bemutatta az elektromos traktor prototípusát. Azóta a cég 11 millió eurót gyűjtött össze azzal a céllal, hogy csapatot építsen a szériatraktor fejlesztésére. A Future Farming munkatársai a helyszínen igyekeztek megszerezni első benyomásaikat erről a Bretagne-ban készült traktorról.

Új architektúra a sorozatgyártáshoz

A Seederal jelenlegi prototípusa korlátozott erőforrásokkal is bizonyította a csapat potenciálját. A JCB traktor architektúrára alapozva, főként a prototípus elkészítéséhez ideális főváz megléte miatt, Arthur, a Seederal vezérigazgatója megerősítette, hogy „hagyományosabb architektúra, rövidebb tengelytávval lesz a sorozatban készülő traktor verziója. ”.

A 2026-ban bemutatásra kerülő sorozatgyártású traktor a végső jellemzőket és felépítést mutatja be. Ennek az új verziónak az első prototípusait prioritásként a régióban vagy országban kell tartani, hogy javítsák a termék érettségét az első kereskedelmi forgalomba kerülő sorozat gyártása előtt. Az első prototípusként a traktor minden funkciójához egy külön motorral fog működni (egy a TLT-hez, egy a hidraulikához és néhány a vontatáshoz…).

A Seederal következő traktorváltozatát sebességváltó nélkül tervezik, de olyan felépítéssel, mint egy hagyományos traktoré, és várhatóan 8 tonnás tömegű lesz. Elöl 28 colos, hátul 38 colos gumiabroncsokkal lesz felszerelve, ami jó stabilitást és tapadást garantál.

Évente körülbelül 10 000 euró üzemanyag-megtakarítás

Arthur szerint még nem lehet pontos árkategóriát megadni. Megerősíti azonban, hogy ez a traktor drágább lesz, mint egy hagyományos modell. Ennek ellenére a Seederal arra számít, hogy az árkülönbséget az üzemanyag-megtakarítások ellensúlyozzák a következő néhány évben. A cél annak biztosítása, hogy a traktor teljes fenntartási költsége alacsonyabb legyen, mint a hagyományos traktoroké. „Eddig úgy becsülhetjük, hogy az egy év alatti üzemanyag-megtakarítás körülbelül 10 000 €/év lehet, ha egy 20 l/h-t fogyasztó traktor üzemanyag-megtakarítását 500 óra/év alapon mérjük.”

Hogy két óra alatt újra lehessen tölteni

A jelenlegi prototípuson a Seederal csapata arra törekedett, hogy valami meglévőből valami újat alkosson, kisebb költségvetéssel. Ez az első prototípus 1 óra 30 és 2 óra közötti hatótávot kínál az 5 elemből álló ekével. A következő, 2026-ban várható verzió kifejezetten mezőgazdasági célokra kifejlesztett akkumulátorokat használ, amelyek 4-szeresére képesek megsokszorozni a traktor fedélzeti energiáját, így 6-8 órán keresztül lehet szántani.

Ezen túlmenően felkínálják a cserélhető akkumulátor opcionális lehetőségét, hogy elkerüljék a felesleges önsúlyt a traktor elején, és további hatótávot adnak hozzá egy csatlakoztatható kapacitással. A traktor hatótávolságának növelése a töltési idők javítását is jelenti egy egyenáramú gyorstöltővel a traktorba, azzal a céllal, hogy a teljes akkumulátorcsomagot 2 óra alatt újra lehessen tölteni.

Ahogy Arthur elmagyarázza, a Seederal célja, hogy „a munka 90%-át el tudja látni a farmon”. A jelenlegi prototípus már bebizonyította, hogy képes ellátni a legtöbb mezőgazdasági feladatot, és a végleges változat célja ennek a hatékonyságnak a maximalizálása, az üzemeltetési és környezetvédelmi költségek minimalizálása mellett.

Csendben vezetni, köszönhetően a villamosításnak

A vezetési kényelem egy másik kulcsfontosságú előny: az elektromos traktor csendes, még a madarakat is hallani, és ez jobb vezetési élményt jelent. Persze még nem minden tökéletes, hiszen prototípusról van szó, és vannak még zajok, például töltéskor, de semmi köze a hagyományos traktorhoz. Még szerencse, hogy aznap egy Fendt 720 szántott közvetlenül a tartott bemutató mellett. Lenyűgöző volt, hogy milyen zajos volt a villanytraktorhoz képest, még a gyorsítási fázisban is.

Fejleszti saját vezetőfülke-élményét

Az elektromos hajtás egyik fő előnye a gázpedál megnövekedett rugalmassága: lehetővé teszi az érzékenység beállítását a működési igényeknek megfelelően. Ez a rugalmasság nagyobb irányítást biztosít a gép felett, és javítja a vezetési kényelmet. Bár a jelenlegi gép még a prototípus-készítés fázisában tart, a Seederal csapatának eltökélt szándéka, hogy fejlessze saját fülketapasztalatát. Ez a fejlesztés a kezelő ergonómiájának és kényelmének optimalizálását célozza, biztosítva, hogy a traktor minden eleme felhasználóbarát legyen, és megfeleljen a legszigorúbb jelenlegi szabványoknak is.

(Forrás: futurefarming.com)

 

 

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás