A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szakon. A magyar nyelvű, négy félévet felölelő levelező képzés helyszíne a keszthelyi Georgikon, amely Európa egyik legpatinásabb agrár-felsőoktatási intézménye. A már munkahellyel rendelkező szakemberek számára kedvező gyakorlatorientált minőségi képzést és oktatási feltételeket kínálnak. 

A konzultációk időbeosztása kedvező, a tanév során havonta mindössze 3 napot (csütörtök, péntek, szombat) vesz igénybe - írta a MATE.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szakon - Fotó: FB
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szakon - Fotó: FB

A feltételek és az információk

A „növényvédelmi szakmérnök” felvételi követelménye az agrár képzés területén osztatlan vagy MSc képzésben szerzett végzettség.

A szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve „növényvédelmi szakmérnök”, amely feljogosít az I. forgalmi kategóriába tartozó növényvédőszerek teljes körű felhasználására.

A képzés 2024 szeptemberétől indul. Az önköltségi díj mértéke félévenként 250.000 forint. A képzésre a jelentkezés 2024. augusztus 15-ig folyamatosan történik.

A honlapon történő online jelentkezési laphoz a diploma másolatát és az önéletrajzot is csatolni szükséges.

A képzés további részleteivel kapcsolatban érdeklődni lehet telefonon (83/545-212, 83/545-217), illetve e-mailen (Takacs.Andras.Peter@uni-mate.hu, Szolcsanyi.Eva@uni-mate.hu, felveteli.georgikon@uni-mate.hu).

További részletek a növényvédelmi képzésről

A MATE Georgikon Campusán, Keszthelyen működő Növényvédelmi Tanszék munkatársa, Dr. habil. Takács András Péter további részleteket is ismertetett a novenyvedoszer.hu portálon.

A tanszék tevékenysége a növényvédelmi tudományoknak a teljes palettáját felöleli. Így jelenleg folynak kutatások a növényvédelem minden területén a növénykórtani, a technológiai, az állattani, a herbológiai és a növényvédelmi toxikológiai területen egyaránt. Nagyon széles spektrumban dolgoznak a kollégák - fogalmazott a szakember.

Keszthelyen a Balaton és a növényvédelem is adott - Fotó: FB
Keszthelyen a Balaton és a növényvédelem is adott - Fotó: FB

A tanszéken végzett kutatások közül említésre kerültek: a molekuláris növénykórtan területén új vírusok azonosítása és molekuláris virológiai vizsgálatok folynak, míg a fungicid fejlesztésben az új növényvédő szerek vizsgálata a cél.

Az állattan esetében az inszekticidek tesztelésére és a védekezési vizsgálatok elvégzése mellett a kártevők biológiájára fókuszálnak a tanszék munkatársai. A herbológiai területen főként gyombiológiai és technológiai kísérletek folynak.

A toxikológiai témában a növényvédő szerek méreghatásainak, különösen az együttes méreghatások vizsgálata tart.

Mi a különbség a növényvédelmi szakmérnök és a növényorvos között?

T.A.P.: A különbség az útban van, amely a képzettség megszerzéséhez vezet. Növényvédelmi szakmérnök csak az lehet, aki agrártudományi területen egyetemi diplomával rendelkezik, míg a növényorvosi végzettséget nappali formában, az alapképzést (BSc) követően lehet megszerezni. Ez összesen 11 szemesztert jelent (7 szemeszter BSc és 4 szemeszter MSc). A növényvédelmi szakmérnöki képzéshez először egy alapképzést majd egy agrártudományi területen elvégzett mester képzés vagy osztatlan 5 éves képzést kell elvégezni, majd további 4 félév növényvédelmi szakmérnöki képzést, így ennek a képzésnek az időtartama optimális esetben 14-15 félév.

A szakmérnöki képzésben a tananyag elsősorban a növényvédelmi szakmai ismeretekre koncentrál, mivel itt az egyetemi agrárvégzettséggel rendelkező hallgatók már széles körű alapismeretekkel rendelkeznek - mondta Dr. habil. Takács András Péter.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás