A borjak egészsége és jóléte került reflektorfénybe a Dairy Research Partnership online konferencián, ahol brit kutatók számos projekt eredményeit osztották meg egymással.

Dr. David Bell, a Scotland's Rural College (SRUC) munkatársa a korai életszakaszban a termikus környezetnek a borjak teljesítményére gyakorolt hatását vizsgálta. Első kihívásként azt vizsgálták, hogy a borjakat sokkal alacsonyabb hőmérsékletnek tették ki, mint amihez a méhben hozzászoktak.

1280Bár a szarvasmarhafajtáknak különböző kritikus hőmérsékletei vannak, a jersey borjú alsó kritikus hőmérséklete sokkal magasabb, mint a holsteinié (Fotó: Pixabay)

Bell az alacsonyabb kritikus hőmérsékletről beszélt – arról a pontról, amikor a borjúnak testtartást kell változtatnia, és mozognia kell a karámban, hogy melegen tartsa magát. Születéskor ez a hőmérséklet 15 °C körül van, de egy hónapos korban 0 °C-ra csökken, bár a szarvasmarhafajtáknak különböző kritikus hőmérsékletei vannak, a jersey borjú alsó kritikus hőmérséklete sokkal magasabb, mint a holsteinié.

A vizsgálatba 300 borjút vontak be egy egész évben borjazó tejelő állományban, ahol a levegő hőmérsékletét, a relatív páratartalmat, a szélsebességet, az élősúlyt és a klinikai egészségi állapotot a születéstől az élet 28. napjáig követték nyomon.

A borjú növekedési üteme

A borjakat a 6-14. naptól egyéni ólakban tartották, mielőtt csoportos elhelyezésbe kerültek. Az eredmények azt mutatták, hogy a december és február között a karámban született borjak alacsonyabb kritikus hőmérsékletnek voltak kitéve, és ez hatással volt a növekedési ütemre. A több alom és a hőlámpák felajánlása pozitív hatással volt a borjak egészségére és növekedési ütemére, de ez nem volt bizonyítható a borjúkabátot viselő állatok esetében.

Robert Hyde, a Nottinghami Egyetem doktori kutatója az egészséges és termelékeny borjak tartásának gyakorlati változtatásait emelte ki. Hyde elmondta, hogy a tejtermelő gazdaságokban a tejborjakat nehéz helyzetbe hozzák – a teheneknél sok az egészségügyi és jóléti probléma, így a borjakat gyakran hajlamosak elhanyagolni.

A kutatások szerint az Egyesült Királyságban a borjak közel fele légzőszervi megbetegedésekkel és hasmenéssel küzd (46%/48%), míg minden ötödik borjú nem éli túl a passzív átvételt, és az elhullási arány 4,5%-os.

A British Cattle Movement Service (BCMS) 2011 és 2018 közötti adatait figyelembe véve Hyde elmondta, hogy a gazdaságban elhullott állatok 25%-a életének első 3 hónapjában pusztult el.

A projekt központi része a borjúegészségügyi tervek kidolgozása volt. Összesen 60 tejtermelő gazdaságot választottak ki, meglátogattak, épületeket mértek, és 6 hónapon keresztül 15 percenként mérték a hőmérsékletet és a páratartalmat. Vérmintákat és kolosztrum-bakteriológiai vizsgálati eredményeket vettek, és nyomon követték a születési súlyt, az elválasztási arányokat, a betegségek és az elhullások arányát.

A legfontosabb eredmények

- Kolosztrum: A gazdáknak eleget kell etetniük (3/4 liter a születést követő 6 órán belül).

- Táplálás: A növekvő borjaknak naponta 6-8 literre van szükségük.

- Higiénia: A borjúketreceket 30 naponta, az ellőhelyeket pedig 21 naponta kell kitakarítani.

- Elhelyezés: A hőmérséklet nagyon fontos, a fészekrakás és a kiegészítő fűtés segíthet.

A borjúnevelési tervet a 60 gazdaság véletlenszerű felosztásával tesztelték, a gazdaságok fele 20 kulcstényezőt tartalmazó borjúnevelési tervet kapott. Az eredmények azt mutatták, hogy a borjútervet alkalmazóknál alacsonyabb volt az elhullási arány és a hasmenés, bár a tüdőgyulladás aránya nem változott.

Üszőlegeltetési rendszerek

Robert Patterson, az észak-írországi Hillsborough-ban működő Agro-Food and Biosciences Institute PhD-kutatója kiemelte az üszőlegeltetési rendszerek optimalizálását, mondván, hogy az elválasztás utáni gyakorlatok széles skálája létezik, és gyakran ez a tejtermelő rendszer leggyakrabban figyelmen kívül hagyott eleme.

A tanulmány a tejelő üszők optimális legelőadagját vizsgálta az optimális állati és legeltetési teljesítmény elérése érdekében (Fotó: Pixabay)

Patterson szerint a tejtermelők a 24 hónapos elléspolitika alapján akarnak dolgozni, hogy a befektetésük megtérüljön. Ez azt jelenti, hogy az állatoknak 13 hónapos korukban kell elérniük a serdülőkort, és 15 hónapos korukban kell elleniük, ezért fontos a jó korai takarmányozás és a megfelelő élősúlygyarapodás. A fű alábecsült erőforrás – a legolcsóbb táplálék és értékes érték, ezért a lehető legtöbbet kell beépíteni az étrendbe – mondta.

Az első tanulmány a tejelő üszők optimális legelőadagját vizsgálta az optimális állati és legeltetési teljesítmény elérése érdekében. Ezen a területen korlátozott kutatások folynak, de az iparági iránymutatások 2-3% között mozognak a növésben lévő szarvasmarhák esetében.

A 159 napos kísérletben a szűz üszőkön a tejelő legelőtámogatás (testtömeg-%) azt mutatta, hogy a 0,8 kg/nap DLWF (kg/nap) értéket az üszők napi 3 %-os testtömegű legelőtámogatással érték el, szemben a 2,4 %-os 0,75 kg/nap és az 1,8 %-os 0,64 kg/nap értékkel.

A vemhes üszők esetében a számadatok eltérőek voltak: a 2,4%-os napi legeltetéssel etetett üszők esetében 0,79%-os üsző DWLF (kg/nap) volt, szemben a 3%-kal etetett üszők esetében mért 0,91%-os értékkel, ami azt jelentette, hogy túlkondicionáltak voltak.

Az optimális legeltetés a célnövekedés eléréséhez kiegészítő takarmányozás nélkül és a legelő elfogadható kihasználtsági szintjéhez a szűz üszők esetében a testtömeg 3%-a, a borjú üszők esetében pedig a testtömeg 2,4%-a volt. Hozzátette, hogy a célértéket megelőző üszők számára 0,5%-kal alacsonyabb legelőtámogatást lehet biztosítani a magasabb legelőhasznosítási arány elérése érdekében.

(Forrás: dairyglobal.net)

Megosztás

További híreink

Pénzeső a kisgazdáknak! Így igényelhet akár 10 millió forintot

2024.10.07.

Egyszerűsített pályázati lehetőséget hirdetnek a mezőgazdasági kisüzemek számára. A mintegy harmincmilliárd forintos keretösszegű támogatásra őstermelők, mezőgazdasági vállalkozók és szociális szövetkezetek pályázhatnak.

Ambíciózus terv: Magyarországnak önellátónak kell lennie burgonyából

2024.10.07.

A burgonya világszerte az egyik legnépszerűbb alapélelmiszer, és Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ne legyen önellátó e téren. A változó fogyasztói szokások és az éghajlatváltozás következtében jelenleg nem vagyunk önellátók, de ez egy olyan probléma, amin változtatni kell.

Nőtt az őshonos juhfajták állományainak és tenyészeteinek létszáma Magyarországon

2024.10.07.

 Az utóbbi években mintegy 20 százalékkal nőtt az őshonos juhfajták állományainak és tenyészeteinek létszáma Magyarországon.

A bálványfa: barát vagy ellenség? Egy kertészeti probléma, ami mindenkit érdekelhet!

2024.10.06.

A bálványfa, más néven Ailanthus altissima, sokak számára egy ismeretlen, mégis elterjedt növényfaj, amely gyakran okoz problémákat a kertekben és a természetes élőhelyeken. Ez a gyorsan növekvő fafaj számos kérdést vet fel, különösen invazív jellegének és ökológiai hatásainak köszönhetően.

Csak semmi egzotikum! Ízletes, egészséges és magyar élelmiszerek!

2024.10.06.

A szezonális élelmiszerek nemcsak egészségesek, ezeket választva a helyi termelőket támogathatjuk és még a bolygót is kíméljük azzal, hogy nem távoli tájakról származó alapanyagokat vásárolunk. Az ősz kifejezetten kedvez a szezonális bevásárlásnak, egy sor zöldség és gyümölcs ilyenkor jelenik meg a piacokon.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Dekákból tonnák: a precíz gazdálkodás útja a profitmaximum felé

2024.10.03.

A változó környezet miatt folyamatosan felül kell vizsgálni a technológiákat, hogy a precíz munkavégzéssel csökkentsük a változás okozta terméscsökkenést. Mindehhez az inputanyagok tudatos és okszerű pozicionálása is kulcsfontosságú, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a termésszint, profitabilitás és ellenállóképesség.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás