Kara Maraden meglehetősen sok szőlőért felelős. A Foley Family Farms nagy amerikai borászati ​​cég szőlészeti igazgatójára több mint 2000 hektár szőlő van rábízva, Kaliforniában és Oregon államban 1000 mérföldön szétszórva. Nyilvánvalóan nem lehet egyszerre mindenhol, de az AI (artificial intelligence – mesterséges intelligencia) technológia révén távolról is ellenőrizheti az egyes szőlőültetvények vízigényét a laptopjáról.

Mire van szükség 300 mérföldnyire?

„Felmegyek az internetre, és megnézem, milyen öntözésre van szükség a 300 mérföldre lévő Santa Barbarában” – mondja Mr. Maraden, aki a San Franciscótól északnyugatra fekvő Napában él.

Míg a szőlők vízigényének megítélése korábban emberi számítás alapján történt, a Foley most a Tule Technologies, a kaliforniai székhelyű öntözési vállalat érzékelőit használja.

Kate Maraden azt mondja, hogy az AI öntözőérzékelők „javították a szőlő minőségét és konzisztenciáját”. (Fotó: Pixabay)

Az érzékelők úgy néznek ki, mint egy miniatűr meteorológiai állomás, a szőlőültetvények mentén helyezték el őket. Mérik a nedvességszintet, a hőmérsékletet, a szélsebességet és más környezeti változókat.

Mindezek az adatok aztán bekerülnek a Tule mesterséges intelligencia szoftverrendszerébe, amelyet arra képeztek ki, hogy kiszámítsa, mennyi nedvesség párolog el mind a talajból, mind a szőlőből különböző időjárási körülmények között.

A mesterséges intelligencia ezután meghatározza, hogy a szőlőknek mennyi öntözésre van szükségük és mikor, és egy alkalmazásértesítésen keresztül tájékoztatja a szőlőültetvény-kezelőket.

„Az adatok azonban segítenek abban, hogy tájékozott döntéseket hozzunk, a tudományra, és nem csupán érzésekre alapozva. Az érzések nem rosszak, de szeretjük az adatokat használni - teszi hozzá Maraden.”

23 különböző márkanéven gyártanak amerikai borokat

A Foley Family Farms és a hasonló nevű testvércég, a Foley Family Wines 23 különböző márkanéven gyárt amerikai borokat. Kate Maraden azt mondja, hogy az AI öntözőérzékelők „javították a szőlő minőségét és konzisztenciáját”.

Tom Shapland, a Tule vezérigazgatója szerint az érzékelők másik előnye, hogy segíthetnek leküzdeni a munkaerőhiányt. „A mesterséges intelligencia a hét minden napján, 24 órában figyel a szőlőben.”

A Tule egy mesterséges intelligencia alapú alkalmazást is készít Tule Vision néven, amely képes meghatározni a szőlőtőkék vízigényét, miután az emberi felhasználó néhány perces videót rögzít róluk. A mesterséges intelligencia több száz képpel készít a szőlőről, változó vízigény esetén.

A mesterséges intelligencia által működtetett szőlőültetvény-felügyeleti berendezések további szállítói közé tartozik az amerikai technológiai óriás, a Cisco, valamint a kisebb cégek, a Ceres Imaging és a Bloomfield AI.

A borkészítésre szánt szőlőt betakarítása után beviszik a pincészetbe erjesztésre. Az AI itt is bekapcsolódik.

248 millió amerikai borfogyasztó ízpreferenciáját tartalmazó adatbázis

A kaliforniai székhelyű Tastry technológiai cég mesterséges intelligenciára épülő alkalmazást készít, amely segít a borászoknak olyan bor készítésében, amelyet sok fogyasztó szeretni fog. A szoftver ezt úgy teszi, hogy elemzi a bor kémiai összetételét, és gyorsan összehasonlítja azt egy 248 millió amerikai borfogyasztó ízpreferenciáját tartalmazó adatbázissal.

Íztesztek mindenre, a bor cukorszintjétől a savasságig és a tanninokig. Ez utóbbiak keserű és fanyar hatású vegyületek, amelyek a szőlő héjából, magjából és szárából származnak.

Addig változtatják az arányt, míg el nem érik a népszerű ízprofilt

Az ötlet az, hogy a Tastry segíthet a borászoknak abban, hogy számos alapborból jobban összekeverjék a végső borokat, mindegyik százalékos arányát addig változtatva, amíg el nem érik a népszerű ízprofilt.

Alexandre Remy, az Atlas Wine Company, egy kaliforniai székhelyű bormárka ügyvezető partnere és borásza a Tastryt „GPS-rendszerként” írja le.

„Ha el akarom készíteni a vörös házasításomat, 10 különböző szőlőültetvény közül választok” – mondja Remy. „Ez az a hely, ahol a mesterséges intelligencia igazán tündököl. Segít meghatározni a célomat, hogy fiatalabb közönséget akarok-e megszólítani, vagy esetleg olyan tömeget, amely egy versenytárs borát részesíti előnyben.”„Bevihetem a paramétereimet a rendszerbe, és ez alapján javaslatokat fog adni.”

Monika Christmann a borászat – a borkészítés tudományának – professzora a németországi Hochschule Geisenheim Egyetemen. Azt mondja, hogy a nagy volumenű borászatok, amelyeknek évről évre egységességre van szükségük, különösen hasznosnak találhatják az AI-t.

Ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a bor különböző összetevői közötti kölcsönhatást nehéz megjósolni, és az AI még nem érti teljesen.

Tönkreteszi a kézművességet

A borhagyományőrök számára az AI használata a borkészítésben, legyen szó a szőlőültetvényről vagy a pincészetről, káosz. Azzal érvelnek, hogy tönkreteszi azt a kézművességet, amely a bort olyan különlegessé tudja tenni.

„Egyetlen algoritmus sem képes igazán megérteni az éghajlat, a talaj és a szőlőfajták közötti összetett kölcsönhatást, amely a bor finomságát és karakterét adja” – mondja Jonathan Kleeman, a Tom Sellers Story Group brit éttermi üzletág sommelier-jeinek vezetője.

„Nem tudja értékelni az egyensúly, a szerkezet és az aroma esztétikáját sem, amely megkülönbözteti a kivételes évjáratot. A bor ásványosságról, savasságról vagy gyümölcsösségről beszél egy gép számára. Az igazi borászok az ízlelésükben bíznak, nem a processzorokban.”

Tom Ashworth, a Yapp Brothers borkereskedő vezérigazgatója azt mondja, hogy ha bort készítene, nem használna mesterséges intelligenciát.

„Az, hogy a borász milyen mértékben engedi át a mesterséges intelligenciát a döntéshozatalban – több száz éves tapasztalat helyett –, azt hiszem, a terület kockázati étvágyától és magának az AI-nek a pontosságától függ.

Segít, nem helyettesít!

„Jelenleg nem adnám át a döntéshozatalt a borkészítés kulcsfontosságú folyamatairól az AI-nak, mint ahogy azt sem, hogy az AI felügyelet nélkül vezesse az ügyfélszolgálatokat.”

Visszatérve Kaliforniába, Kate  Maraden azt állítja, hogy a mesterséges intelligencia az emberi borászok megsegítéséről szól, és nem helyettesíti őket.

„A mesterséges intelligencia valójában arról szól [a borban], hogy a tudományon alapuló tájékozottabb döntéseket tudjunk hozni.”

(Forrás: bbc.com

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás