Az Organic Produce Network jelentése szerint a biobogyósok (eper, áfonya, málna és szeder) második éve kerültek a kategória első helyére az eladási számokban. 2023-ban 1,66 milliárd dollárt tettek ki, és 6%-kal nőttek az előző évhez képest. A Biotermékek állapota 2023 című jelentés adatai szerint az Egyesült Államokban a biotermékek teljes értékesítése 2023-ban elérte a 9,6 milliárd dollárt, ami 1,6%-os növekedés az előző évhez képest. 

A mennyiséget tekintve a biobanán végzett az élen 244 ezer tonna, míg a bogyósok a második helyre kerültek 114 ezer tonna mennyiséggel.

Az Organic Produce Network jelentése szerint a biobogyósok (eper, áfonya, málna és szeder) második éve kerültek a kategória első számú eladási helyére (Fotó: Pixabay)

A jelentés kimutatta, hogy a biobogyósok ára 56%-kal magasabb a hagyományoshoz képest. Ez azt jelzi, hogy a fogyasztók hajlandóak voltak lényegesen többet fizetni e gyümölcsök biováltozatáért.

Almák

Az ökológiai alma értékesítése kismértékben, -0,9%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest 2023-ban. 

A Nyugat volt az egyetlen régió, amely 2023-ban 0,9%-os árbevétel-növekedést könyvelhetett el a bioalma területén, míg az északkeleti és a közép-nyugati régióban volt a legnagyobb, -4,1%-os volumenveszteség.

Ezenkívül a bioalma 47%-os árprémiumával a hagyományoshoz képest azt mutatta, hogy a fogyasztók hajlandóak jóval többet fizetni ennek az alapgyümölcsnek a biováltozatáért.

Banán

A biobanán az Egyesült Államokban értékesített 3 legfontosabb biogyümölcs közé tartozik. 

A jelentés megállapítja, hogy az ágazat éves szinten egészséges, 4,3%-os értékesítési növekedést mutatott 2023-ban, ami jelentősen meghaladta a teljes biotermék-kategória 1,6%-os növekedését. 

Az ágazatot sok negatív hatás éri a szabályozás és a munkakörülmények miatt, amelyek évtizedek óta alacsonyan tartják az árakat. 

„A banán a legnépszerűbb és legolcsóbb gyümölcs a kosarunkban, köszönhetően annak, hogy más, számunkra láthatatlan emberek (kistermelők, ültetvényesek) támogatják gyümölcseinket alacsony bérek, rossz munkakörülmények és környezetvédelmi hivatkozások révén. Elutasítjuk ezt a történelmi modellt, és azon dolgozunk, hogy megváltoztassák a banánárazással kapcsolatos mélyen rögzült gondolkodásmódot” – mondta Jennie Coleman, az Equifruit elnöke. 

Avokádó

Az eladások terén a 12. helyen álló avokádó éves összehasonlításban gyenge értékesítési teljesítményt mutatott 2023-ban, –6,6%-os csökkenést mutatva 249 millió dolláros összértékesítés mellett. 

A mennyiségi oldalon a kategória sokkal jobban teljesített, 4,9%-os növekedést mutatott 70 millió font eladott eladás mellett. A bioavokádó 2023-ban szilárd árprémiumot tudott megtartani a hagyományoshoz képest, ami az előző évhez képest négy százalékponttal 56%-ra emelkedett.

(Forrás: freshfruitportal.com)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás