Háromévi kutatás és fejlesztés után sikeresen zárult a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott "Integrált rendszer a kísérleti növények automatikus vezérlésére a légi/földi távérzékelés segítségével a precíziós gazdálkodás érdekében" című EUREKA-projekt. A közös kutatás az Agrovet SA agrárvállalkozás (RO), a Nemzeti Élelmiszeripari Biomassza Kutató és Fejlesztő Intézet IBA Bukarest (RO), a Kuspermező Mezőgazdasági és Kereskedelmi-Szolgáltató Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködésével valósult meg.

A projekt fő célkitűzése egy olyan modell megalkotása volt, amely képes összehasonlítani a földi és légi adatgyűjtést (DAQ), hogy megfelelő pontosságú terméselőrejelzést adjon - írta a MATE. A termőföldön lévő inputanyagok megkülönböztetésével a rendszer pontos információkat nyújt a gazdálkodóknak, így a növénytermesztés hatékonyabbá és fenntarthatóbbá válik.

Dr. Borsiczky István, a Tomelilla Kft. ügyvezetője (balra), Dr. Tóth Krisztina egyetemi docens és Dr. Milics Gábor egyetemi tanár az EUREKA projekt egyik rendezvényén

Drónok és monitoring a gyakorlatban

A dróntechnológia használata lehetővé tette a növényi jellemzők, gyomok, betegségek és kártevők elemzését a mintaterületek megzavarása nélkül. A multispektrális kamerák használata révén számos vegetációs index és növényfiziológiai paraméter meghatározásra került, ami javította a gazdák döntéshozatali folyamatát.

A projekt négy kulcsfontosságú növényre, az őszi búzára, a kukoricára, a napraforgóra és az őszi káposztarepcére összpontosított, demonstrálva a technológia sokoldalúságát és alkalmazkodóképességét különböző mezőgazdasági környezetben.

A kömlői kísérleti helyszínen és az ország különböző pontjain tartott disszeminációs rendezvények közelebb hozzák a gazdálkodókat a precíziós gazdálkodás bevezetéséhez - fogalmaztak.

A 2019-2.1.1-EUREKA-2019-00002 azonosítószámú projekt teljes támogatásának összege 52.802.636 forint volt, amelyből a Kuspermező Kft. 30.597.386 forint, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem pedig 22.205.250 forint támogatásban részesült. A projekt 2021. március 1. és 2024. február 29. között valósult meg - írta az intézmény közleménye.

Ezekkel foglalkozik a projektben részt vevő Kuspermező Kft.

A Kuspermező Kft. vállalkozási fókusza a növénytermesztési mezőgazdaság területét fedi le, a vetőmagokon és tulajdonságokon túlmutató tranzakciós tapasztalattal a növénytermesztési agrárgazdaság minden területére kiterjed. Az 1997-ben alakult Kuspermező Kft. a gabonatermesztés, a hüvelyesek és az olajos magvak termesztésének hátterét biztosítja. A következő években a tevékenység kiterjedt egyéb növényfajták, például dohány, vetőmagok és takarmányok termesztésére és a termesztett termékek feldolgozására is. Így a társaság megkezdte a gazdálkodók számára a terményekhez és a terményfenntartáshoz szükséges vegyi termékek raktározását, tárolását, nagykereskedelmét - fogalmaz a cég weboldala.

A Kuspermező Kft. 2013-tól szakmai, tudományos és műszaki tevékenységgel, mezőgazdasági témájú kutatási cikkek fordításával, tolmácsolásával, konferenciák és szakkiállítások szervezésével, valamint a gazdálkodók oktatásával, szaktanácsadói tevékenységével bővíti tevékenységi körét.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás