Élelmiszer-előállítás a fogyasztóhoz a lehető legközelebb, fenntartható módon és a lehető legalacsonyabb erőforrás-felhasználással – ez az ECF Farmsystems és az alapító Nicolas Leschke célja. A „Frisch vom Dach” leányvállalat bazsalikomot és halat termel a Rewe Future Market nevű szupermarket tetején Wiesbaden-Erbenheimben.

„Évente körülbelül 800 000 cserép bazsalikomot és körülbelül 10 tonna halat termelünk itt” – magyarázza Jannis Grothaus, a wiesbadeni székhelyű „Frisch vom Dach” üzemeltetési vezetője. Hivatásos haltenyésztő, de növénytermesztési ismereteket is szerzett. A tetőtéri farmról származó bazsalikom 400 Rewe-piacot képes ellátni a régióban. A halat a környék 40 piacán osztják ki.

A bazsalikomot és halat termelő tetőtér után a Rewe Future Market körüli, nagy mennyiségű fából kialakított zöldterületekkel és rovarterületekkel természetes élőhelyeket kívánnak létrehozni a városban.  (Forrás: dlg.org)

Amikor valaki belép az üvegházba a szupermarket tetején, a bazsalikom csodálatos illata fogadja. Az üvegház alatti emeleten zárt rendszerben folyik a haltermelés. A földszinten a vásárlók vásárolhatnak, és az üzlet nagy átriumán keresztül felnézhetnek a bazsalikomokra. Az akvaponikus rendszert úgy tervezték, hogy minimalizálja az erőforrások felhasználását.

Zárt termelési rendszer

Az esővizet összegyűjtik, és akvakultúra céljára használják fel. A tápanyagok a halak ürülékén keresztül kerülnek a vízbe. Ezt a dúsított vizet öntözésre és műtrágyázásra használják a bazsalikom termesztésénél. Ezenkívül a haltermelésből származó szén-dioxiddal dúsított levegő az üvegházba kerül a növényekhez. A hőmérséklet szabályozására a piac hulladékhőjét és a cég saját CHP-jét használják fel.

A fiatal bazsalikomot a helyszínen termesztik. A kis műanyag edényeket megtöltik földdel, és hozzáadják a magokat. Az elültetett cserepeket speciálisan kialakított növényi szekrényekre helyezik, ahol 14 napig ott maradnak, és meglocsolják. Ezután nagyobb ültetőasztalokra helyezik őket apály- és dagályrendszerrel. „A növekedést attól függően szabályozzuk, hogy milyen közel helyezzük el egymáshoz az edényeket” – magyarázza Grothaus. 

„Eleinte közelebb helyezzük őket, a vége felé távolítjuk őket egymástól, hogy a növények szélesebbre nőjenek.” Körülbelül 26-28 nap telik el a csírázástól, amíg a növények a boltba kerülnek. Ezt megelőzően a műanyag edényeket eltávolítják, és a következő fiatal növényekhez használják fel. Az üzletben a bazsalikom műanyagmentesen van csomagolva. Egy edény fenntartható módon előállított gyógynövény ára 1,99 euróba kerül a vásárlóknak. – A növényvédelmet itt nagyrészt nélkülözhetjük, mivel nagyon rövid a termesztési időszak – mondja Grothaus.

Jól szervezett ciklus

A gyártás azonban meglehetősen munkaigényes. A Grothauson kívül hat másik alkalmazott dolgozik a „Frisch vom Dach”-nál. Közülük öten gondozzák a növényeket. Itt sok a kézi munka, különösen a betakarítás, a csomagolás és a vetés során. A nem közvetlenül az erbenheimi üzletben értékesített árukat a Rewe saját logisztikai rendszere szállítja a központi raktárba, és onnan juttatja el a régió többi üzletébe.

Az üvegház alatt található az akvakultúra terület, amelyért egy alkalmazott felel. Az afrikai sügéreket, más néven tilápiát 13 tartályban termesztik, egyenként 3000 liter vízzel. „Az állománysűrűség határértéke 80 kg/m3” – magyarázza Grothaus. „A halaknak bizonyos sűrűségre van szükségük ahhoz, hogy jó viselkedést tudjanak kialakítani.” 

A végső telepítésnél ez körülbelül 400-500 halat jelent akváriumonként. A fiatal halak 0,2 grammos palánták, amelyek a berlini anyavállalattól származnak. Körülbelül nyolc hónapba telik, mire 500 grammos, vágásra kész halakká nőnek. Ebben az időszakban nincs szükség kezelésre. És a veszteségek is közel vannak a nullához, mondja Grothaus. 

Az etetési és vízi paraméterek számítógépesek, és éjjel-nappal figyelhetők. Az állatokat teljesen automatikusan etetik óránként háromszor, napi tíz órán keresztül. „Teljesen vegetáriánus étrenddel etetjük a süllőt, pedig valójában mindenevő. Ez azonban fogyaszthatóvá teszi a halat enni vágyó vegetáriánusok számára is” – mondja a gazdaság vezetője. A takarmány európai szója- és gabonakomponensekből áll. Itt is figyelmet fordítanak a fenntarthatóság maximalizálására.

Mivel trópusi halról van szó, a környezeti hőmérséklet ennek megfelelően magas, 30 °C és közel 80%-os páratartalom. A tartályokban lévő vizet rendszeresen cserélik. Friss, oxigénnel dúsított víz egy felső csatornán keresztül jut a tartályokba. Egy alsó csatorna eltávolítja a szennyezett vizet. Ezt biológiailag és mechanikusan egy dobszűrőn keresztül tisztítják, mielőtt a növénytermesztési rendszerbe kerülne.

Egészben szállítják

A vágásra kész halakat általában hetente egyszer „legyűjtik”. A szomszéd helyiségben van egy tágas vágóhíd, ahol az állatokat levágják és kibelezik. Ezután egészben szállítják a régió Rewe piacaira.

„A jövőre nézve szeretnénk tovább bővíteni a koncepciót a németországi Rewe-vel, és ha lehetséges, mintaként használni más országok számára” – mondja Nicolas Leschke, az ECF Farmsystems anyavállalat ügyvezető igazgatója.

Ám elképzelése ennél is tovább megy: a piaci termelés helyett a Leschke a kiskereskedők központi raktáraiban szeretne helyszíneket kialakítani. „Itt van a leghatékonyabban megszervezve a logisztika. Ez megkímélhet minket egy üres úttól, amely jelenleg akkor van, amikor a termelő üzletből a központi raktárba, majd onnan a régió többi üzletébe hajtunk. Ez még fenntarthatóbb lenne, és erőforrásokat takaríthat meg” – mondja az alapító. Sokkal nagyobb rendszerekben gondolkodik: „Ezek lehetnek egy hektárnál nagyobb gazdaságok, ahol például több millió salátát és több mint 100 tonna halat termelünk.

Lehetőségek a nemzetközi piacon?

Leschke jó lehetőségeket lát a nemzetközi üzleti életben. „A fenntartható termelés globális szempontból rendkívül fontos téma. Emberként el kell jutnunk odáig, hogy kisebb területen kevesebb erőforrással nagyobb legyen a kibocsátás. A mi termelési módunk ehhez hozzájárulhat. A rendszer – mert rendkívül víztakarékos – ideális olyan régiók számára is, amelyek vízhiány miatt nem tudják ellátni magukat jó minőségű élelmiszerrel,.” Leschke például az Emirátusokra vagy más régiókra gondol, amelyeknek jelenleg nagy mennyiségű élelmiszert kell légi úton beszerezniük. – Kedvező áron, minőségi élelmiszerrel is el tudjuk látni az ottani embereket – mondja. Valóban nagy víziók. Érdekes lesz látni, hogyan alakulnak a dolgok.

(Forrás: dlg.org)

További híreink

Az Agro-ökológiai Program legnagyobb hibáiról is írt az agrártárca

2024.07.15.

A 2023-ban indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás