Magyarország célja a hazai termelők versenyképességének támogatása az elvárt uniós zöldítési agrárpolitika feltételeivel összhangban - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Megújuló vidék - megújuló agrárium 2023-2027 című szakmai konferencián. A budapesti programon a gazdálkodók tájékoztatást kaptak egyebek mellett a területalapú támogatás igényléséhez szükséges feltételrendszerről, a közvetlen támogatási jogcímekről és az Agrár-ökológia Programról.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a politikus elmondta, hogy a kormány továbbra is folytatja a 2020-2021-ben megkezdett Megújuló vidék - megújuló agrárium elnevezésű programját. Ezt lehetővé teszi, hogy az Európai Unió által biztosított forrásokhoz a magyar kormány 80 százalékos nemzeti kiegészítést nyújtson. Hozzátette, hogy ez 5300 milliárd forint forrást jelent az ágazatnak. Feldman Zsolt közölte, ugyan a Közös Agrárpolitika költségvetése csökken az EU-ban, Magyarország ugyanakkora nagyságrendű forrásokat tud felhasználni, mint az előző években.

Bár csökken a KAP költségvetés kerete, marad a nagyságrend: összesen 5300 milliárd forintot lehet lehívni a támogatásokra - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Megújuló vidék - megújuló agrárium 2023-2027 című szakmai konferencián - Fotó: Adam's Photovision, Budapest, AGROmashEXPO 2023

Egyensúlyra törekedtek a gazdaságfejlesztési és a környezetvédelmi célok között a támogatás elosztásakor

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány sikerrel teremtett egyensúlyt a hazai gazdaságfejlesztési célok és az uniós környezetvédelmi (zöld) elvárások között. Ezért a közvetlen támogatások mellett 2027-ig 1500 milliárd forint jut a vidékfejlesztésen belül beruházásokra, 1000 milliárd zöldítésre, 285 milliárd a klasszikus vidékfejlesztésre és  tudásátadásra. Elmondta azt is, hogy utóbbi a magyar agrárvállalkozásokban lezajló generációváltás miatt is fontos. Kiemelt cél ugyanis a fiatalok ösztönzése, hogy megmaradjanak a termelésben és továbbvigyék a családi vállalkozásokat - mondta.

 A Megújuló vidék - megújuló agrárium címmel rendezett szakmai konferencián a gazdálkodók tájékoztatást kaptak egyebek mellett a területalapú támogatás igényléséhez szükséges feltételrendszerről, a közvetlen támogatási jogcímekről és az Agrár-ökológia Programról.

Együttműködésre és tájékozott gazdákra van szükség a fejlesztésekhez - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Megújuló vidék - megújuló agrárium 2023-2027 című szakmai konferencián - Fotó: Adam's Photovision, Budapest, AGROmashEXPO 2023

Feldman Zsolt a budapesti eseménysorozaton arról is beszélt, hogy:

„Korszakváltás megy végbe az agráriumban technológiai, piaci és generációs szempontból egyaránt, amihez társul a fogyasztási szokások átalakulása”. Az államtitkár szerint ebben a korszak(váltás)ban a kooperációs készség, az innováció és a nyitottság lépéselőnyt jelent a gazdálkodóknak, főleg a járványhelyzetben. Mindez a nemzetközi láncoknak való megfelelés igényét jelenti a magyar gazdálkodók számára. Ebben kell sikeressé válniuk, de csak a vertikális és a horizontális integráció lehet eredményes a 21. században - fogalmazott.

A Megújuló vidék - megújuló agrárium 2023-2027 című szakmai konferencián a Közvetlen támogatások I. pillérének részleteiről sok szó esett - Fotó: Adam's Photovision, Budapest, AGROmashEXPO 2023

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás