Hirdetés
Azonosították a legveszélyesebb élelmiszereket, amelyek szívrohamot és stroke-ot okozhatnak
Egy friss kutatás szerint két élelmiszercsoport kiemelkedően veszélyes az egészségünkre: ezek a feldolgozott húsok és a cukros italok. Az orvosok emellett további nyolc olyan élelmiszert is azonosítottak, amelyek kisebb, de mégis jelentős kockázatot jelentenek a szív- és érrendszerünk egészségére.
A kutatás főbb megállapításai
A Michigani Egyetem kutatói több mint 200 ezer ember egészségügyi állapotát és étrendjét vizsgálták meg kétévente, az adatokat pedig négy élelmiszercsoport szerint osztották fel: minimálisan feldolgozott, feldolgozott, többszörösen feldolgozott, valamint kulináris összetevőket tartalmazó ételek. Az eredmények szerint a legveszélyesebb többszörösen feldolgozott élelmiszerek közé a következőket sorolták:
- Cukros üdítők: különösen a szénsavas italok, amelyek magas cukortartalmuk miatt növelik a szívkoszorúér-betegségek és a stroke kockázatát.
- Feldolgozott húsok: például szalámi, kolbász és szalonna, amelyek nátrium- és telített zsírtartalmuk miatt károsítják az érrendszert.
További nyolc kockázatos élelmiszer
A kutatás során tíz többszörösen feldolgozott élelmiszercsoportot azonosítottak, amelyek közül a következő nyolc kisebb mértékben ugyan, de hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához:
Hirdetés
- Kenyér és gabonapelyhek
- Szószok, kenhető ételek
- Édes snackek és desszertek
- Sós rágcsálnivalók
- Fogyasztásra kész ételek
- Joghurtos desszertek
- Mesterséges édesítőszerekkel készült italok
- Tömény alkoholos italok
Meglepő eredmények
Az eredmények azt is kimutatták, hogy bizonyos feldolgozott élelmiszerek, mint például a kenyér vagy a gabonapelyhek, kisebb kockázattal járnak. Ez valószínűleg magasabb rosttartalmuknak és vitaminokkal való dúsításuknak köszönhető. Hasonlóan kedvező hatást figyeltek meg a joghurt és egyes tejalapú desszertek esetében is.
Életmódváltás: hogyan óvjuk meg szívünket?
A kutatók szerint a szív egészségét leginkább a magas cukor-, zsír- és sótartalmú élelmiszerek kerülésével védhetjük meg. A kiegyensúlyozott étrend, amely rostban gazdag gabonaféléket, zöldségeket és egészséges fehérjéket tartalmaz, jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Új pályázat a láthatáron: fejlessze terménytároló vagy vetőmagüzemét acélcsarnokkal
2025-től új lehetőségeket kínálnak a „Terménytisztítók, tárolók, szárítók és vetőmagüzemek fejlesztésének támogatása” programok, amelyek célja az üzemkapacitások növelése. A Frisomat, acélcsarnokokat gyártó szakértő cég példáján keresztül mutatjuk be, miért érdemes acélszerkezetes épületekben gondolkodni, ha tartós, funkcionálisan tervezett és energiahatékony fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani.
Aszálytűrő kukoricahibridek magas terméspotenciállal
A hazai időjárási viszonyok kiszámíthatatlansága miatt az utóbbi években kiemelt fontosságúvá vált a termésstabilitás. Az előrejelzések szerint az időjárás kiszámíthatatlansága, szélsőséges mivolta az elkövetkező években is jellemző lesz térségünkre. Cégünk évek óta kiemelt figyelmet fordít, a magas terméspotenciálon túl, a szárazsággal szembeni ellenállóságra a kukoricanemesítés során.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.200 hirdetés 155 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés